Primele cazuri de gripa confirmate la Buzau

25 februarie 2016 | 0 comentarii |

Este vorba despre patru pacienti – doi adulti si doi copii – ultima confirmare fiind primita pe adresa DSP in cursul zilei de ieri.

 

Dr. Scantei - medici de familieValul de imbolnaviri provocate de virusul gripal in ultimele saptamani a ajuns zilele acestea si la Buzau, judet in care au fost confirmate primele cazuri de gripa de la debutul sezonului rece. Reprezentantii DSP spun ca este vorba despre gripa sezoniera, confirmata in cazul a doi adulti si a doi copii din judet, pacientii fiind in prezent monitorizati. Primele trei cazuri au fost confirmate saptamana trecuta de specialistii de la Institutul Cantacuzino, iar in cursul zilei de ieri, pe adresa DSP Buzau a sosit a patra confirmare care atesta prezenta virusului gripal.

Situatia nu este una alarmanta, spun epidemiologii buzoieni, care mentioneaza ca ete vorba despre cazuri usoare. Autoritatile locale din Sanatate au decis sa ia insa toate masurile ce se impun, pentru a preveni izbucnirea unor epidemii, asa cum s-a intamplat in alte judete in care au fost inregistrate chiar si decese. In acest sens, medicii de familie au fost convocati astazi, de specialistii DSP Buzau, pentru un instructaj referitor la masurile de prevenire si raportare a oricaror suspiciuni de imbolnavire.

 

medici de familieMedicii de familie au fost sfatuiti cu aceasta ocazie sa continue campania de vaccinare antigripala a persoanelor aflate in categoriile de risc si sa raporteze imediat orice caz care prezinta suspiciuni de gripa. Totodata, le-au fost reamintite principalele recomandari pe care trebuie sa le faca pacientilor lor, pentru a preveni imolnavirile provocate de virusul gripal si mai ales sa fie cu ochii pe persoanele vulnerabile. O atentie speciala trebuie acordata copiilor aflati in colectivitate, pentru ca in cazul oricarei suspiciuni sa fie izolati, testati si la nevoie tratati corespunzator, fie la domiciliu, fie in spital, dupa cum o impune situatia, astfel incat sa nu-i contamineze si pe cei cu care vin in contact.

Reamintim la randul nostru cititorilor ca cea mai buna masura de preventie este vaccinarea antigripala, mai ales in cazul persoanelor varstnice, al celor cu afectiuni cronice si femeilor gravide, categorii care au imunitatea mai scazuta si, in consecinta, prezinta risc mai ridicat de imbolnavire. Totodata este recomandata evitarea zonelor aglomerate si aerisirea frecventa a spatiilor inchise.

 

vaccin antigripalTot in scopul prevenirii aparitiei gripei, medicii recomanda o alimentatie echilibrata si bogata in vitamine, in special vitamina C, care se gaseste din abundenta in citrice, precum portocale, lamai, grape-fruit, mandarine si mere. Nu trebuie evitate nici trufandalele de primavara, precum spanacul, urzicile, stevia, salata, patrunjelul, ceapa verde care au inceput deja sa apara. Consumul de fructe si legume asigura aportul necesar de vitamine, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Hidratarea organismului este la fel de importanta, fiind recomandat consumul a cel putin doi litri de lichide pe zi, de preferat ceai, apa sau sucuri naturale.

Primele semne de infectie respiratorie sunt febra, durerile musculare, durerile articulare, tusea, obstructia nazala. Daca apar aceste simptome se recomanda autoizolarea la domiciliu si solicitarea examenului medical, prin medicul de familie, care va decide asupra modului de izolare, la domiciliu sau in spital si va recomanda tratament specific personalizat.

 

DSP- uriAccesul in Spitalul Judetean ca si in celelalte unitari sanitare cu paturi din judet continua sa fie restrictionat, conform unui ordin venit de la Ministerul Sanatatii, inca de saptamana trecuta.

De la inceputul sezonului rece, gripa a provocat, la nivel national, 33 de decese, 12 inregistrate doar in ultima saptamana. O situatie alarmanta se inregistreaza in Praova, judet invecinat cu Buzaul, unde au fost inregistrate, in ultima perioada, patru decese in cazul unor pacienti internati in Spitalul Judetean Ploiesti.

Pericolul gripei este departe de a fi indepartat odata cu sosirea primaverii, a precizat, zilele trecute, medicul Adrian Streinu Cercel. Managerul Institutului de Boli Infectioase Dr. Matei Bals” din Bucuresti a avertizat, chiar, populatia, ca virusul a devenit mai agresiv pe fondul schimbarilor frecvente de temperatura si va circula, probabil, pana in luna aprilie inclusiv, de aceea a recomandat continuarea imunizarii si in luna martie. Ministerul Sanatatii transmite, de asemenea, ca in functie de solicitarile din teritoriu, daca va fi nevoie va cupara inca un lot de vaccin antigripal, astfel incat populatia, mai ales persoanele vulnertabile, sa se poata proteja.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*