Medicii de familie buzoieni, instruiti pentru noua campanie de vaccinare antigripala

13 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au fost convocati astazi dupa-amiaza la Sala Mare a Consiliului Judetean, pentru a primi ultimele recomandari de la responsabilii din cadrul DSP,  inainte de inceperea vaccinarilor.

 

medici de familie instructajDupa cum Sanatateabuzoiana.ro informa zilele trecute, joi se va da startul campaniei de vaccinare antigripala din acest sezon. In acest context, autoritatile sanitare buzoiene au facut, astazi, ultimele pregatiri. Astfel, in aceasta dupa-amiaza, medicii de familie din judet, dar si responsabilii din spitale, au fost convocati la un instructaj care a avut loc la Sala Mare a Consiliului Judetean, in cadrul caruia seful Serviciului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau, medicul Carmen Scantei, le-a facut ultimele recomandari inainte de a incepe vaccinarile antigripale.

Cu aceasta ocazie, dr. Carmen Scantei a precizat ca si de aceasta data numarul dozelor de vaccin repartizate catre DSP Buzau este foarte mic, raportat la numarul de persoane aflate in categoriile de risc, fiind vorba de 4.600 de doze, alocate in prima faza, in timp ce numarul persoanelor in cazul carora este recomandata vaccinarea  depaseste 100.000. Ce-i drept, DSP Buzau a solicitat Ministerului Sanatatii doar 32.260 de doze, pentru imunizarea persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Cei mai multi dintre acestia sunt bolnavi cronici, carora li se adauga circa 1.300 de cadre medicale si aproximativ 1.500 de asistati social, care reprezinta principalele categorii in cazul carora se recomanda vaccinarera antigripala.

 

vaccin antigripalIn aceasta situatie, medicul Carmen Scantei a explicat cat 800 de doze de vaccin din prima transa vor fi distribuite unitatilor sanitare cu paturi, iar medicii de familie vor primi, pentru inceput, doar cate 15 doze, cu recomandarea ca acestea sa fie inoculate cu prioritate femeilor gravide si copiilor care au manifestat pana acum o patologie cronica si care prezinta risc sporit de a face infectii respiratorii.

Pentru acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat 500.000 de doze de vaccin antigripal si, asa dupa cum ne-am obisnuit, acestea provin din import, in conditiile in care Institutul Cantacuzino inca nu poate produce acest vaccin, iar in cel mai optimist caz, se spera ca abia de anul viitor s-ar putea face imunizarea cu vaccin antigripal de productie autohtona.

 

vaccin-experimental-ebolaCompozitia vaccinului antigripal se schimba in fiecare an, in functie de virusurile gripale aflate in circulatie in sezonul respectiv, in conditiile in care virusul gripei sufera frecvent mutatii, motiv pentru care vaccinul trebuie reinnoit, de la an la an. Reteaua de supraveghere a gripei, care apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii, identifica noile virusuri gripale si le comunica agentiilor internationale ale medicamentului, iar acestea transmit informatiile laboratoarelor care produc noul vaccin.

In ciuda reactualizarii permanente, protectia si eficienta vaccinului antigripal nu sunt garantate suta la suta,  ci variaza de la an, la an, in functie de virulenta si potentialul virusurilor gripale de a suferi noi mutatii si de raspunsul imun al fiecarei persoane in parte. Vaccinul antigripal contine de obicei trei tipuri de tulpini virale inactivate, virusurile gripale incluse in vaccin fiind cultivate pe oua embrionare, apoi inactivate si purificate. In vaccinul antigripal nu sunt introduse virusuri vii, de aceea nu este posibil ca persoanele vaccinate sa se imbolnaveasca dupa inoculare.

Conform Agentiei Europene a Medicamentului, vaccinul antigripal produs pentru acest sezon are in componenta tulpina A de virus H1N1 din 2009, tulpina A de virus H3N2 din 2013 si tulpina B Phunket din 2013, asigurand o rata de protectie de 50 la suta, fata de numai 13 la suta, a vaccinului antigripal de sezonul trecut.

 


Adaugati un comentariu


 

*