Al saselea copil cu sindrom hemolitic uremic, externat de la Marie Curie

29 februarie 2016 | 0 comentarii |

La o luna dupa internarea, in Bucuresti, a primului copil afectat de bacteria ucigasa, un micut de 10 luni, din Arges, pleaca acasa vindecat . Intre timp, corpul de control al primului ministru a descoperit nereguli de ordin administrativ la nivelul Spitalului din Pitesti.

 

Dr. Mihaela Balgradean

Dr. Mihaela Balgradean

La o luna de la internarea primilor copii din Arges, cu sindrom hemolitc uremic (SHU), in Spitalul Marie Curie, starea bebelusilor internati in Capitala este mai buna. Dr. Mihaela Balgradean a anuntat ca astazi, ca cel de-al saselea pacient va plecat acasa, urmand ca maine inca unul dintre micutii internati aici sa fie externati. Este vorba despre un baietel in varsta de 10 luni, internat la Marie Curie in 3 sau 4 februarie si care a facut 14 zile de dializa peritoneala, dar care s-a vindecat.

Din fericire, astazi, cand se implineste o luna de cand au fost adusi primii pacienti din Arges la Bucuresti, avem o veste buna, cel de-al saselea copil este externat. La ora actuala mai sunt patru copii la Nefrologie, doi dintre ei mai fac dializa peritoneala, iar cel de-al patrulea va fi si el externat, in cursul zilei de maine. Lucrurile merg bine si foarte bine pentru cei mai vechi internati, dar din pacate mai putin bine pentru ultimii veniti. Pun accent pe situatia pacientului care se afla in Terapie Intensiva. In cazul lui s-au inregistrat complicatii neurologice, iar evolutia lui nu este inca lipsita de riscuri. Deocamdata este stationar din punct de vedere al parametrilor hemodinamici, dializa functioneaza si nu este intubat. Nu putem spune insa cum va evolua din punct de vedere neurologic, nici ca prognostic vital si nici al sechelelor ce se pot inregistra mai tarziu, dupa ce va trece faza acuta a acestei boli”, a precizat dr. Balgradean, sefa Sectiei Nefrologie, mentionand ca medicii sunt inca rezervati in privinta copilului din Mioveni, internat la Terapie Intensiva, dupa ce saptamana trecuta, timp de 11 zile a fost plimbat prin mai multe spitale, desi era afectat de acceeasi bacterie care a ucis trei copilasi.

 

Medici Spitalul de Pediatrie Pitesti

Medici Spitalul de Pediatrie Pitesti

Pe de alta parte, corpul de control al primului ministru, care a facut verificari la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, a constatat la unitatea medicala pitesteana o serie de nereguli de ordin administrativ. Mai mult, managerul spitalului, sustinut de cadrele medicale, a declarat ca nu are de gand sa isi dea demisia, asa cum ii solicitase ministrul Sanatatii, acuzand totodata „linsajul” la care el si medicii din subordine au fost supusi in ultima perioada. Specialistii corpului de control al premierului au ajuns la Pitesti la scurt timp dupa declansarea epidemiei provocate de o forma modificata a bacteriei E.coli, iar la finele saptamanii trecute au incheiat verificarile facute aici. Cu aceasta ocazie,  au inaintat un raport preliminar, in care se arata ca unitatea medicala a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nicio analiza in acest sens. In raport se arata ca „Spitalul de Pediatrie Pitesti nu a avut incadrat un medic epidemiolog care sa coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere si Control al infectiilor nosocomiale. In perioada 1.01.2015 – 16.02.2016, reprezentantii Spitalului de Pediatrie Pitesti au consemnat in Registrul de infectii nosocomiale, lunar, faptul ca nu a fost identificata nicio infectie nosocomiala, desi in perioada de referinta au fost recoltate probe de autocontrol doar in trei zile, respectiv in lunile februarie si martie 2015, si intr-o zi din luna februarie 2016, dupa internarea mai multor copii cu afectiuni si dupa decesul a trei dintre acestia”.

 

dializa marie curieIn ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor internati cu sindrom hemolitic uremic la spitalul Marie Curie, cinci dintre ei se afla internati la sectia de Nefrolofgie, doi necesitand in continuare dializa peritoneala, dar unul va fi astazi externat, iar altul va pleca maine acasa, si el vindecat.

Al saselea pacient, care este copilul din Mioveni, internat saptamana trecuta in Bucuresti, acesta se afla in continuare la Terapie Intensiva, in stare grava dar stabila si este monitorizat permanent.

Ministrul Sanatatii a declarat ca asteapta rezultatele anchetelor aflate in desfasurare si, suplimentar, rezultatele controalelor ANSVSA, care desfasoara controale pentru identificarea cauzelor de origine alimentara care au dus la imbolnavirile din ultima perioada.

In spitalele din judetul Arges mai sunt internati 45 de copii cu scaune diareice, iar in cursul zilei de sambata, un pacient de 10 ani din judet a fost transferat la Institutul Matei Bals din Capitala, dupa ce fusese internat initial la Spitalul de Pediatrie din Pitesti. In ultimele 24 de ore, la nivel national, au fost raportate Institutului National de Sanatate Publica 3 de cazuri de boala diareica acuta, fara SHU.

 

Patriciu Achimas Cadariu

Patriciu Achimas Cadariu

Ministrul Patriciu Achimas Cadariu a anuntat astazi, printr-un comunicat de presa, ca Ministerul Sanatatii a definitivat setul de masuri si recomandari privind normele de igiena, normele de comportament in colectivitati si educatie sanitara pe care l-a transmis Ministerului Educatiei si asteapta a fi diseminat in unitatile scolare, prin inspectoratele scolare. Pentru a se preveni aparitia unor epidemii asemanatoare se vor intensifica masurile preventive de igiena din scoli, crese si gradinite. „Specialistii nostri au pregatit un set de masuri si recomandari care a fost transmis MInisterului Euicatiei, prin intermediul caruia va fi diseminat prin inspectorate, in scoli. Masuri de igiena, de respectare a normelor vizand copiii, modul in care sa se desfasoare activitatea. Sunt lucruri normale, dar pe care trebuie sa le repetam de fiecare data cand se impune si mai ales in aceasta situatie, pentru a face apel la responsabilitate si din partea parintilor si a educatorilor si a medicilor. Nu e vorba de activitati medicale, ci despre masurile care trebuie urmate si sfaturile pe care le dam parintilor si copiilor”, spune ministrul Sanatatii.

Acesta a reamintitit parintilor sa fie foarte atenti in mod special la alimentele pe care le ofera copiilor, acestea sa provina din surse sigure. Totodata, a vorbit si despre necesitatea ca fructele si legumele sa fie foarte bine spalate inainte de a fi date copiilor, iar carnea si laptele sa fie bine fierte, pentru a se evita riscul unor noi imbolnaviri, in situatia in care sursa infectiilor ramane inca neidentificata.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*