In timp ce victimele de la Colectiv se lupta pentru viata, cea mai performanta sectie de arsi din tara este inchisa

3 noiembrie 2015 | 2 comentarii |

Aceasta a fost inaugurata cu mare fast in luna aprilie si ar fi trebuit sa functioneze in cadrul Spitalului Floreasca, dar se pare ca deja sunt probleme tehice legate de instalatia speciala de aer, desi aici nu a fost tratat niciun pacient.

 

arsi floreascaO situatie cum doar in Romania se poate intalni a starnit revolta in randul opiniei publice, dupa ce oamenii si-au amintit ca in primavara acestui an, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, inaugura cu mare fast, la Spitalul Floreasca, o sectie speciala pentru pacientii cu arsuri foarte grave despre care se spunea la acea vreme ca este cea mai performanta din intreaga tara. S-a spus atunci ca unitatea dispune de sase paturi si de cea mai performanta aparatura existenta pe piata, punctele forte fiind instalatia de aer contitionat biologic si o camera hyperbarica, unica in tara. De la momentul inaugurarii, niciun pacient nu a fost internat aici, datorita faptului ca nu au aparut in acest interval victime cu arsuri atat de grave incat sa necesite ingrijirea in aceasta sectie.

Vineri s-a intamplat insa nenorocirea din clubul Colectiv, in urma careia peste 150 de tineri au suferit arsuri, in cazul catora zeci dintre ei leziunile fiind extrem de grave. Ranitii au fost impartiti pe la toate spitalele mari din Capitala, a fost o mobilizare fara precedent a medicilor si intregului personal din unitatile sanitare insa, in ciuda acestei situatii, cea mai performanta sectie de arsi din tara, asa cum era laudata in aprilie, a ramas inchisa.

 

Prof.dr. Ioan Lascar

Prof.dr. Ioan Lascar

Conform datelor transmise de medici, cateva zeci de tineri sunt inca in stare critica, iar sase dintre ei ar fi putut beneficia de dotarile foarte performante ale sectiei de la Floreasca, in speranta ca starea lor se va mai ameliora. Intrebat de ce sectia a rama inchisa desi tragedia de la Colectiv ar fi impus internarea primilor pacienti aici, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva de la Floreasca, medicul Ioan Lascar, a declarat la un post de televiziune ca acest lucru s-a intamplat din doua motive de strategie terapeutica. „Din doua motive nu am folosit-o cu ocazia aparitiei acestui tragic eveniment. Avand in vedere numarul mare de bolnavi grav arsi care au fost internati la Spitalul de Urgenta, respectiv 14, dimensiunile Unitatii de Arsi care este reprezentata de cinci paturi (n.r.: la momentul inaugurarii fusese anuntata o capacitate de 6 paturi) pentru ingrijirea bolnavilor arsi sunt absolut insuficiente, raportat la lotul pacientilor. Din motive de strategie terapeutica, am convenit si am considerat necesar sa grupam toti pacientii intr-o singura locatie. In acest scop, serviciul de terapie intensiva le-a dedicat numarul corespunzator de paturi, pentru a aduna toti bolnavii arsi intr-un singur sector, pentru a putea fi monitorizati in comun si pentru a utiliza resursa umana cu maxima eficienţa. In plus, ar fi ilogic sa alerge cadrele medicale intre doua etaje, avand cinci pacienti intr-un loc si noua pacienti intr-un alt loc”, a declarat dr. Ioan Lascar la Digi 24.

 

BanicioiuSe pare insa ca medicul a incercat sa evite delicat o problema mai serioasa, preferand sa se concentreze pe coordonarea activitatii medicale pentru ingrijirea celor 14 tineri cu arsuri grave internati la Floreasca.

Numai ca, in cadrul unei interventii telefonice pe care a avut-o in aceasta dimineata la Realitatea TV, ministrul Nicolae Banicioiu a prezentat o alta varianta, recunoscand, probabil fara sa-si dea seama, ca exista unele probleme tehnice la instalatia de aer contitionat biologic a sectiei.

Desi in aprilie era prezentata ca un punct forte al sectiei, instalatia se pare ca a dat „rateruri”, Banicioiu gasind ca scuza faptul ca aceasta situatie se datoreaza nefolosirii sectiei, din aprilie pana in prezent, din lipsa de pacienti, iar din acelasi motiv instalatia nu a functionat. In cadrul aceleiasi interventii, ministrul a mai declarat ca se lucreaza la remedierea acestei probleme tehnice, precizand ca spera ca sectia sa poata fi deschisa in cursul zilei de astazi.

Sa fie oare vorba de o noua inaugurare facuta doar pentru imagine, asa cum a fost si celebrul caz al maternitatii buzoiene, iar sectia atat de mult laudata sa nu fie chiar atat de bine dotata sau sa fie chiar nefunctionala din cauza lipsei unora dintre dotari?

 

Dr. Florentina Ionita Radu

Dr. Florentina Ionita Radu

In timp ce declaratiile pe aceasta tema se bat cap in cap, victimele tragediei de vineri seara continua sa moara in spitale. Din pacate, numarul persoanelor decedate a ajuns in aceasta dimineata la 32, dupa ce Andreea Chiriac, o tanara de 28 de ani, internata cu arsuri grave la Spitalul Sf. Pantelimon, a pierdut lupta cu viata in jurul orei 5.00.

Alti aproximativ 130 de acienti sunt internati in continuare in spitalele bucurestene, iar despre 50 dintre ei medicii spun ca sunt in stare critica.

In continuare, evolutia pacientilor este imprevizibila, medicul Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar de Urgenta Dr. Carol Davila, declarand ca in ziele urmatoare ar putea fi nevoie si de dializa in cazul mai multora dintre pacienti, pentru ca „prin metabolizarea acelor resturi care exista pe piele si prin metabolizarea produsilor toxici, toti acesti produsi vor trece prin rinichi si, in zilele urmatoare, ne asteptam sa intre in insuficienta renala, o parte dintre ei, motiv pentru care ne-am suplimentat chiturile pentru dializa, dializoarele”.

Dintre cei 12 pacienti internati la Spitalul Militar Central dupa incendiul din Clubul Colectiv, 8 sunt in continuare la Terapie Intensiva, 6 dintre ei fiind in stare critica, in timp ce pacientii aflati in Sectia de Chirurgie Plastica au o stare generala mai buna si se poate comunica cu ei. Acestia, ca si rudele lor, beneficiaza deja si de consiliere psihologica.

Dr. Florentina Ionita Radu a mai precizat ca de saptamana viitoare se vor incerca si autogrefe la pacientii mai putin grav, iar pentru ceilalti se va apela la rezerva de piele.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

 1. Medic buzoian spune:

  Vechile obiceiuri nu se schimba… Atunci, acesti oameni trebuie schimbati.
  Am trait destui ani sub perioada comunista si vad ca acum, la 25 de ani, nimic nu s-a schimbat.
  Este indadmisibil ca un profesionist, asa cum se autodenumeste dl. profesor, sa minta. Oare ce il retine sa spuna adevarul, pe cine liguseste? Se da mare coordonator al chirurgiei plastice (arsuri) dar din pacate oricare din medicii de la Spitalul de Arsi are o experienta mai vasta, chiar daca este mai tanar in problematica arsilor. La Floresca, cu mici exceptii, se trateaza altfel de traume si foarte rar arsuri. Pentru aceasta atitudine ar trebui sa demisioneze sau sa fie judecat de Colegiul Medicilor.
  S-a dat in functiune o sectie de peste 6 luni si sta neutilizata.
  Domnul ministru, care acuza alte spitale ca au aparatura nefolosita, nu stia nimic de situatia de la Floresca? – doar a taiat panglica! Trebuia sa vina o catastrofa ca sa se afle, din greseala, de marea inselatorie cu renumita sectie a renumitului profesor? De ce trebuie sa repetam situatia de la deschiderea autostrazii care acum se demoleaza?
  Aceste fapte ne arata slugarnicia care exista in sistem, faptul ca acei mari coordonatori sunt de fapt oameni fara coloana vertebrala, numiti politic sau pastrati in functie doar daca fac jocul politicienilor corupti.
  Acesti oameni trebuie schimbati, in frunte cu ministrul si tot guvernul – dar din pacate vor veni altii la fel ca cei de acum. A minitit inclusiv cand a spus ca avem toata dotarea necesara. Din pacate, poate cu excepția spitalului Grigore Alexandrescu, nici un spital din tara nu are dotarea unei sectii de arsi pe care am vazut-o in urma cu 16 ani intr-un stat mic din Europa.
  Ce sa mai spunem de spitalele din tara… unde nu exista permanent solutii perfuzabile, anestezice, antibiotice. Daca un astfel de accident, chiar de mai mica amploare, se petrecea la Buzau, spre exemplu, era jale mare…
  Pana la urma, de vina este acest popor care ingaduie si se complace…

 2. Ilie Chirculescu spune:

  De ce va mirati??? Credeti ca a fost dotata pentru muritorii de rand??? A fost dotata pentru potentatii zilei, restul… Nu conteaza pentru ei.

Adaugati un comentariu


 

*