Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor reiau controalele incrucisate la spitalele cu datorii

Primele vizate sunt Spitalul Floreasca, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, Spitalul de Urgenta Sfantul Pantelimom din Iasi si Spitalul Orasenesc din Vidra.

 

spitalActiunile de control demarate in cursul anului trecut de Ministerul Sanatatii in colaborare cu specialistii de la Finante vor continua si anul acesta la spitalele din tara, vizate fiind in special unitatile medicale care au acumulat datorii foarte meri. Recent, Ministerul Sanatatii a anuntat deja primele patru spitale luate in colimator pentru acest an, acestea urmand a face obiectul controalelor incrucisate ce se vor desfasura in perioada imediat urmatoare. Cele patru unitati medicale sunt Spitalul Floreasca, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, Spitalul de Urgenta Sfantul Pantelimom din Iasi si Spitalul Orasenesc din Vidra, iar motivul pentru care vor fi verificate de echipele mixte de specialisti de la Ministerul Sanatatii si de la cel de Finante, il constituie datoriile mari acumulate, datorii ce au fost acoperite din fondul de rezerva al Guvernului si din bugetul Ministerului Sanatatii. In aceste conditii, competenta managerilor a ajuns sa fie pusa sub semnul intrebarii, iar controalele ce se vor desfasura se doresc a fi un fel de audit care sa dtabileasca daca acumularea datoriilor uriase a avut si alte cauze care nu tin neaparat de competenta celor patru manageri.

 

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca

In ceea ce-i priveste pe directorii vizati, acestia au declarat ca nu isi fac niciun fel de griji in privinta controalelor anuntate, intrucat datoriile respective sunt efectul bugetelor mici ce le-au fost alocate spitalelor dar si al legislatiei proaste. In cazul Spitalului Floreasca ar fi vorba de al treilea control efectuat in ultima perioada, motiv pentru care managerul Radu Macovei a precizat ca nu este foarte ingrijorat, intrucat, daca ar fi existat probleme de ordin managerial, acestea ar fi fost constatate cu ocazia celor doua controale desfasurate pana acum in cursul anului trecut. Acesta a precizat ca datoriile, cu tot cu arierate, ale spitalului pe care il conduce au fost de 470 de miliarde de lei, suma ce s-a acumulat in special in perioada 2005-2010, pe vremea cand unitatea medicala a avut alti manageri. Datoriile spitalului au fost aduse la zero, dupa ce suma respectiva a fost platita din fondul de rezerva al Guvernului.

 

Constantin Mandrila

Constantin Mandrila

Managerul de la Floreasca mai spune ca spitalele de urgenta ar trebui sa aiba un alt regim decat celelalte, precizand ca in cazul unitatii pe care o conduce este vorba atat de pacienti care sunt adusi din toata tara cat si de pacienti din strainatate, fapt ce justifica regimul special de care ar trebui sa beneficieze spitalul.

Un alt manager vizat este Constantin Mandrila, directorul Spitalului Sfantul Pantelimon din Focsani. La randul sau, si acesta spune ca datoriile acumulate de unitatea medicala nu se datoreaza incompetentei sale manageriale ci bugetului insuficient alocat, care abia daca ajunge pentru plata salariilor. Acesta a mai precizat ca a solicitat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vrancea suma de 10 milioane de lei, dar a primit putin peste sase milioane. Tot de fondurile insuficiente alocate de la buget s-au plans si reprezentantii Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal de la Cluj, acestia invocand si legislatia proasta care nu permite o mai buna finantare a unitatilor medicale, astfel incat bugetele sa fie suficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.

 

SJU Buzau

SJU Buzau

Pana nu de mult, si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau s-a aflat pe lista unitatilor medicale cu arierate, insa datoriile spitalului au fost aduse la zero in cursul lunii noiembrie, cu prilejul celei de-a sasea rectificari a bugetului judetului. La acel moment Consiliul Judetean a alocat o suma importanta spitalului, destinata platii arieratelor. Este vorba de aproape 13 milioane de lei, suma ce a fost defalcata din bugetul judetului, pentru ca cea mai mare unitate medicala din judetul Buzau sa isi achite cea mai mare parte din datoriile pe care le mai avea la acel moment. In 2012, arieratele Spitalului Judetean erau de 300 de miliarde de lei, iar datoriile a fost aduse la zero atat in privinta arieratelor cat si in privinta platilor restante, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, odata cu alocarea celor aproape 13 milioane de lei, aprobata in sedinta extraordinara a Consiliului Judetean.


Adaugati un comentariu


 

*