Euro si dolarul, la noi maxime
Leul a continuat sa se deprecieze, marti, in raport cu principalele valute, cursul de schimb fiind deschis in stagnare si mentinandu-se aproape de pargul de 4,5 lei/euro, un curs mai ridicat fiind inregistrat pe 19 martie 2014, cand moneda unica a fost cotata la 4,4997 lei.
In jurul orei 10:00, euro era cotat la 4,4950 – 4,4965 lei, fata de 4,4953 lei in operatiunile derulate pe finalul zilei anterioare.
Cursul oficial anuntat la pranz, de Banca Nationala a Romaniei, a fost de 4,4982 lei pentru euro, ceea ce inseamna o scadere de 0,02% pentru leu fata de sedinta anterioara, cand euro a fost cotat la de 4,4973 lei. Analistii care fac parte din CFA Romania anticipeaza, pentru urmatoarele 12 luni, o evolutie depreciativa pentru leu, estimand un curs mediu de 4,48 lei/euro, iar pentru urmatoarele sase luni, o medie de 4,46 lei/euro. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine insa ca inca nu sunt motive de panica si ca tendinta de scadere a monedei nationale este una temporara si ca „leul, in momentul de fata, evolueaza pe o piata stabila”, el considerand ca „2015 va fi si el un an al stabilitatii pe piata valutara, daca nu se strica jocul international prea tare”.
Dolarul american a urcat ieri cu 0,15% fata de sedinta anterioara, ajungand la 3,7797 lei si inregistrand astfel cel mai ridicat curs de la inceputul anului 2012. Se confirma astfel opinia majoritatii analistilor conform careia anul acesta evolutia leului va fi una foarte agitata, influentata, in principal, de politicile monetare de pe cele doua maluri ale Atlanticului.
Se asteapta o crestere a dobanzilor din SUA si o amplificare a programelor monetare neconventionale ale BCE, precum achizitia de obligatiuni de stat si ale companiilor din zona euro, care vor avea ca efect ieftinirea euro si scumpirea dolarului In acest context, investitorii manifesta reticenta, in asteptarea miscarilor pe care le va face Rezerva Federala americana (FED).
Incheierea programului de achizitii de obligatiuni de catre FED si perspectiva majorarii dobanzilor in SUA in perioada urmatoare, ca si cresterea economica inregistrata de piata americana in opozitie cu stagnarea celei din Europa, au sustinut in ultimele luni aprecierea monedei americane in raport cu euro, cu efect nefavorabil si asupra leului. Trendul a fost sustinut si de asteptările pietelor financiare ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa lanseze la inceputul acestui an propriul program de achizitie de obligatiuni guvernamentale.
Raportul EUR/USD a inregistrat ieri un minim de 1,1875, iar cumparatorii au gasit un moment optim pentru a intra in piata. Situatia de acum este asemanatoare cu cea din 2010, cand au aparut primele ingrijorari cu privire la o eventuala iesire a Greciei din zona euro, din cauza crizei economice severe in care se afla atunci tara, iar majoritatea analistilor prognozau cursul eur/usd la paritate, dar deprecierea s-a oprit in zona 1,1875, dupa care a urmat o apreciere agresiva.
Se preconizeaza insa o scadere in ceea ce priveste perechea euro/dolar, spre 1,10 dolari, atingerea paritatii fiind asteptata in 2016.
Francul elvetian a continuat sa se aprecieze, urcand ieri de la de la 3,7428 lei/unitate la 3,7441 lei, la 3.7441 lei, fata de 3.7428 lei in ziua precedenta.
Lira sterlina, una dintre cele mai stabile si mai puternice monede europene, a coborat insa la 1,5184 unitati fata de dolar, atingand astfel minimul ultimelor 17 luni.
Monegele din regiune aveau o evolutie asemanatoare celei a leului fata de euro, astfel cea maghiara s-a depreciat cu 0,8%, iar cea poloneza cu 0,5%.
Pretul aurului a urcat de la 144,4340 lei/gram la 147,1231 lei/gram.
*Analiza zilnica valutara & futures (cuprinde date si informatii valabile pana la ora 14) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D