Mobilizare umana exemplara in sprijinul victimelor de la Colectiv
Tragedia produsa vineri seara in clubul bucurestean ofera un exemplu fara precedent de solidaritate umana, Romania fiind, din pacate, tara in care se face cheta pentru medicamentele din spitale.
In ciuda afirmatiilor facute de personaje obscure, cu minti infierbantate, care sustin ca tinerii care au pierit in incendiul de vineri din Capitala si cei care sufera pe paturile de spital si-au atras mania divina pentru ca sarbatoreau Halloween-ul la un concert de muzica ce n-ar fi pe placul Celui de Sus, nenorocirea a generat un val de empatie fara precedent la nivel national si international.
In Romania, exemplul de solidaritate umana este unul fara precedent, plecand de la zecile de mii de oameni care au iesit in strada in toata tara, participand la marsuri si aprinzand lumanari in memoria celor decedati, pana la campaniile demarate in scop caritabil. Trist este insa ca pana acum, nici Guvernul, nici Biserica Ortodoxa Romana nu au comunicat vreun demers pe care l-ar fi facut in sprijinul rudelor victimelor celor care se lupta pentru viata, in spitale. Societatea civila si chiar organizatii din tara si din strainatate se dovedesc si de aceasta data mult mai inspirate si mai eficiente.
Guvernantii s-au rezumat in a-si exprima compasiunea si a declara trei zile de doliu national. Jumatate din Guvern nici nu a participat la sedinta de sambata, cand s-a declarat doliu national. Doare ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, vrea sa ne arate ca se implica si merge, in fiecare zi, la spitalele in care sunt internati ranitii si ne asigura ca acestea au tot ce le trebuie. Biserica nici macar nu si-a exprimat compasiunea fata de aceasta tragedie nationala…
Si-a oferit insa sprijinul Guvernul de la Chisinau, care a transmis ca a disponibilizat 75.000 de euro pe care ii va trimite romanilor pentru a-i folosi in gestionarea acestei tragedii.
De asemenea, medici renumiti in chirurgie plastica si arsuri din Franta si Israel s-au oferit sa vina in Romania sa-i ajute pe medicii romani cu experienta lor, in timp ce sute de oameni s-au mobilizat pentru a colecta si a duce la spitale medicamentele si materialele sanitare de care acestea au nevoie.
Numeroase organizatii neguvernamentale insa, clinici medicale, psihologi, societati comerciale si oameni simplii s-au mobilizat cum au stiut mai bine, incercand sa ajute, fiecare cum poate. Un rol extrem de important l-a avut si in acest caz internetul, in special reteaua de socializare Facebook, prin intermediul careia aceste campanii au ajuns in atentia multor oameni care s-au aratat deschisi sa ajute.
Fundatia Estuar, un ONG cu peste 22 de ani de experienta in domeniul sanatatii mintale, se numara printre primii initiatori ai unor astfel de actiuni, deschizand un cont bancar in care pot fi facute donatii in sprijinul victimelor si familiilor acestora. Cei care doresc sa ajute pot depune bani in contul RO45RNCB0064004896460001, deschis la BCR. Persoanele care doneaza sunt rugate sa precizeze si catre ce familie sau persoana doresc sa mearga donatia lor, astfel incat banii sa poata fi redirectionti direct catre acestia. Banii persoanelor care nu precizeaza familia pentru care fac donatia vor fi directionati catre restul familiilor indoliate care au nevoie urgenta de sprijin financiar.
De asemenea, medici renumiti in chirurgie plastica si arsuri din Franta si Israel s-au oferit sa vina in Romania sa-i ajute pe medicii romani cu experienta lor, in timp ce sute de oameni s-au mobilizat pentru a colecta si a duce la spitale medicamentele si materialele sanitare de care acestea au nevoie.
Totodata, specialistii psihologi din cadrul organizatiei si Colegiul Psihologilor Bucuresti si-au oferit disponibilitatea de a oferi consiliere psihologica si psihiatrica gratuita pentru rude, raniti, supravietuitori, dar si pentru salvatorii care au participat la interventii. Aceasta, pentru ca multi dintre supravietuitorii, ranitii sau salvatorii de la acest eveniment traumatizant pot dezvolta diferite reactii psihologice dupa aceste evenimente. Desi nu toti ar putea suferi sechele psihologice pe termen lung, o parte dintre ei pot manifesta diferite simptome sau tulburari care le pot da viata si sanatatea peste cap. In cazuri mai serioase, aceste simptome pot fi asociate cu depresie, anxietate, consum exagerat de alcool, astfel ca ajutorul psihologilor este recomandat in aceasta situatie, chiar daca multi dintre cei implicati nu simt ca ar avea vreo problema in acest sens.
De asemenea, mai multe clinici medicale private s-au oferit sa ajute spitalele in care sunt internate victimele incendiului cu tot ce e nevoie, inclusiv cu personal medical, numeroase farmacii si producatori din industria farmaceutica au oferit medicamente si materiale sanitare.
Eroi ai acestor zile sunt si cadrele medicale implicate in ingrijirea ranitilor, indiferent ca este vorba de medici, asistente, brancardieri sau infirmiere. Toti s-au mobilizat si au venit la spitale din proprie initiativa in noaptea incendiului, petrecandu-si zeci de ore in salile de operatie sau la capataiul bolnavilor.
Pentru a-i sustine, oamenii au colectat si au adus la spital si cantitati importante de alimente, apa, cafea sau ceai, constienti fiind ca acestia fac eforturi supraomenesti sa ii salveze pe cei care au supravietuit.
Intr-o astfel de situatie se resimte insa din plin criza de personal, pe care insa ministrul Sanatatii pare ca nici n-o observa. Unul dintre medicii de la Spitalul de Arsi declara zilele acestea ca i-ar prinde foarte bine ajutorul unor colegi cu experienta, reamintind ca acestia exista, dar nu au dreptul sa profeseze in spital, fiind suspendati in urma unui scandalul de coruptie din urma cu cateva luni, la aceasta unitate medicala.
La Buzau, sute de persoane au donat sange si continua sa mearga sa doneze inca, iar formatia Negura Bunget, care este asteptata sa concerteze la festivalul Top T, care va avea loc la finele acestei saptamani, a anuntat ca incasarile in urma acestui concert vor fi donate in sprijinul victimelor de la Colectiv.
Noi ne mobilizam dar autoritatile mai va sa fie…
Sa le obligam sa ne respecte, sa nu pretinda spaga, sa fie impartiale, legea sa fie una pentru toti… Greu