Ce s-a schimbat in spitalele romanesti la un an de la Colectiv

27 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii sustine ca exista o imbunatatire in ceea ce priveste capacitatile sistemului sanitar de a trata pacientii cu arsuri grave, dar in cazul unui eveniment similar, victimele vor fi trimise in strainatate in cel mai scurt timp posibil.

 

candele-colectivSaptamana aceasta, tragedia din clubul Colectiv a revenit din nou in actualitate, intrucat duminica, 30 octombrie, se implineste un an de la acea catastrofa care a rapit 64 de vieti si a frant destinele altor cateva zeci de tineri care au suferit arsuri grave. Majoritatea victimelor se recupereaza si acum prin spitale, pierzand sirul interventiilor chirurgicale pe care le-au suferit sau urmeaza sa le mai suporte in urma arsurilor suferite in acea seara fatidica.

Tragedia din Colectiv a scos inca o data la iveala, de aceasta data mult mai pregnant decat in alte situatii, starea jalnica a sistemului romanesc de Sanatate, conditiile absolut improprii oferite de spitalele publice si incompetenta crasa a celor numiti sa ia decizii la varful acestui sistem. Toti ranitii ajunsi in spitalele din Capitala au suferit infectii cu bacterii intraspitalicesti, care unora le-au fost fatale, in timp ce ministrul Sanatatii de atunci, Nicolae Banicioiu, anunta ca situatia este sub control, iar spitalele romanesti ofera conditii optime si nu se impune solicitarea ajutorului unor clinici din strainatate.

S-a dovedit in scurt timp ca lucrurile stateau exact pe dos, iar multi din cei 64 de tineri care au murit ar fi avut mai multe sanse daca ar fi fost trimisi in spitale din strainatate, unde cei care au avut norocul sa ajunga au fost salvati, chiar daca starea lor era una extrem de grava.

 

operatie colectivS-a schimbat un guvern si s-au promis schimbari si in spitalele romanesti, iar la un an de la tragedie, actualul ministru al sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut o scurta analiza a situatiei, la momentul prezent. Acesta spune ca Romania nu a fost niciodata pregatita pentru o astfel de tragedie si nu este pregatita nici in prezent, insa acelasi lucru se poate spune despre orice alta tara din Uniunea Europeana. „Eu nu cred ca am fost pregatiti niciodata, nu cred ca am fost pregatiti nici anul trecut si nu cred ca ar trebui sa aratam cu degetul catre Romania ca nu a fost pregatita pentru asta. Nicio alta tara si niciun alt oras din Europa nu ar fi fost pregatit pentru un numar atat de mare de raniti grav cu arsuri. Repet: niciun oras din Europa nu ar fi fost pregatit pentru un numar de peste 100 de arsi grav. Ca sa va dau un exemplu, la Viena, in spitalul AKH, cel mai mare spital din Europa, exista sase paturi pentru arsi. Sigur, exista si in alte spitale din Austria, dar niciun oras, nici Londra, nici Viena, nici Parisul nu ar fi fost pregatit pentru un numar atat de mare de arsi”, a declarat ministrul Sanatatii.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Diferenta sta insa in modul de abordare a situatiei, pentru ca autoritatile celorlalte state n-ar fi ezitat niciun moment sa ceara ajutor extern, recunoscandu-si limitele, ceea ce autoritatile romane de la acea vreme n-au facut. Din acest punct de vedere, Vlad Voiculescu spune ca lucrurile s-au schimbat. In situatia nefericita in care un eveniment similar s-ar mai petrece, ranititi vor fi trimisi in strainatate in cel mai scurt timp posibil, atat din cauza starii spitalelor romanesti cat si a faptului ca sistemul nu este pregatit sa faca fata unui numar atat de mare de raniti grav. „In ceea ce priveste capabilitatile actuale ale sistemului sanitar de a trata pacienti cu arsuri grave, exista o imbunatatire semnificativa a conditiilor, insa in spitalele din tara pot fi tratati in conditii optime 10 – 20 de astfel de raniti. Intr-o situatie similara cu cea de la Colectiv, facem ceea ce ar fi trebuit sa facem si anul trecut, adica trimitem pacientii in strainatate”, a declarat, in cursul zilei de astazi, Vlad Voiculescu.

 

arsi floreascaReferindu-se la schimbarile semnificative despre care vorbea, ministrul a enumerat renovarea sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi, si operationalizarea Sectiei de Arsi de la Floreasca, despre care se stie ca, in conditiile in care fusese inaugurata cu sase luni inainte de momentul tragediei de la Colectiv, era nefunctionala atunci cand a fost cea mai mare nevoie de ea. Despre aceasta sectie, Vlad Voiculescu a spus ca „sunt cele sase paturi cu care a fost dotata initial, care sunt operationale, iar in termen de 30 de zile vom avea inca sase paturi pentru pacientii in stare post-critica. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an, vor fi alte sase paturi pentru spitalizarea de zi a pacientilor cu arsuri grave. In total, vorbim despre o triplare a locurilor de la Floreasca si o imbunatatire semnificativa a conditiilor de la Spitalul de Arsi”.

Cu toate acestea, barocamera de la nivelul sectiei de la Floreasca este inca inoperabila, la acest moment fiind intr-un proces de reamplasare, urmand a fi folosita, nu pentru tratarea arsilor grav, pentru care a fost cumparata, ci pentru alte patologii. Voiculescu a explicat ca barocamera este mai potrivita pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiimbatranire, cel mult pentru tratarea arsurilor usoare si nu pentru tratarea marilor arsi, pentru care a fost achizitionata si pentru care s-au cheltuit 3,4 milioane de lei…

 

raniti salon colectivIn legatura cu sprijinul ranitilor de la Colectiv, Vlad Voiculescu a spus ca ieri, in sefdinta de Guvern, a fost aprobata o Ordonanta de Urgenta, prin care s-a decis ca ranitii din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia in continuare de sustinerea statului pentru tratamentele in strainatate pana la sfarsitul anului 2018, intrucat tratamentele si recuperarea in cazul marilor arsi dureaza cativa ani.

Actul normativ aproba plata cheltuielilor aferente tratamentului victimelor tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, care beneficiaza de ingrijire medicala in strainatate, in continuarea tratamentului acordat in regim de spitalizare in unitati sanitare publice din Romania si din strainatate, din bugetul Ministerului Sanatatii, cu exceptia cheltuielilor care se deconteaza din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si din donatii sau sponsorizari.

De asemenea, sunt simplificate procedurile care trebuie indeplinite pentru primirea acestui ajutor, atat pentru pacienti, cat si pentru autoritati. Avand in vedere faptul ca in cazul unor tratamente medicale si interventii chirurgicale plata cheltuielilor este solicitata in avans de catre unele spitale din strainatate, s-a introdus si posibilitatea de plata in avans pentru tratament. In plus, lista care stabilea spitalele din strainatate unde se puteau face tratamente a fost abrogata, aceasta fiind valabila doar in faza initiala a tratamentului, atunci cand victimele au fost transferate in afara granitelor Romaniei.

In prezent, 27 de pacienti se afla in tratament in unitati sanitare din tara si strainatate, insa numarul acestora se modifica permanent, in functie de nevoile concrete si de evolutiile care apar in procesul de recuperare a victimelor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*