Răniții din Colectiv solicită decontarea pe viață a tratamentelor

1 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Actualele reglementări le garantează gratuitate la tratament doar până la finalul anului viitor, motiv pentru care au fost grăbite unele proceduri medicale, ceea ce riscă să le afecteze și mai mult starea de sănătate.

 

La finalul acestei luni se vor împlini 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au decedat 64 de persoane, iar peste 150 de persoane au fost rănite. Supraviețuitorii tragediei, care au suferit arsuri grave, au transmis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care solicită să beneficieze de decontarea pe viață a tratamentelor de care au nevoie. Ei beneficiază, în prezent, de prevederile unei ordonanțe de guvern care le garantează gratuitatea tratamentelor, atât în țară cât și în străinătate, până la sfârșitul anului 2020. Semnatarii scrisorii spun însă că acest termen este insuficient, tratamentele de care au nevoie fiind de mai lungă durată, în cazul multora dintre ei, fiind nevoie de tratament pe tot parcursul vieții.

Victimele incendiului din data de 30 octombrie 2015 își argumentează solicitarea prin faptul că autoritățile poartă o mare parte din responsabilitate pentru acest incident și pentru ceea ce a urmat, reamintind condițiile precare din spitalele românești în care au fost tratați și faptul că a fost întârziat foarte mult transferul în străinătate, ceea ce a favorizat apariția unor infecții nosocomiale, care le-au agravat și mai mult starea de sănătate și le-a îngreunat recuperarea. De altfel, în cazul multora dintre victimele care au decedat ulterior, după ca au fost transportate la spitalele din Capitală, s-a stabilit că puteau fi salvate dacă ar fi fost transferate la timp la spitale din străinătate, înainte ca bacteriile rezistente contractate în unitățile medicale din țară să provoace infecțiile care le-au fost fatale.

 

Semnatarii scrisorii au avut norocul de a supraviețui flăcărilor, dar și infecțiilor contractate ulterior în spitalele din țară, însă au rămas cu sechele pe viață și au nevoie de tratamente costisitoare, ale căror costuri depășesc cu mult posibilitățile lor financiare.

Reamintind de condițiile precare în care au fost tratați în spitalele din țară și de modul în care autoritățile de la acea vreme refuzau inițial sprijinul din străinătate anunțând că „avem tot ce ne trebuie”, răniții din Colectiv solicită ca statul să le garanteze și după 2020 gratuitatea acestor tratamente.

Având în vedere natura permanentă, complexă şi severă a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, îngriji şi monitoriza pe perioada întregii vieţi prin operaţii şi protocoale complexe de tratament, dar şi modul în care am dobândit aceste leziuni şi factorii care au contribuit la înrăutăţirea lor, vă solicităm să ne asiguraţi sprijin pe viaţă, prin plata tuturor tratamentelor, intervenţiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atât de natură funcţională, cât şi de îmbunătăţire a aspectului cicatricilor – în străinătate (pe toate teritoriile lumii, EU şi non-EU) şi în ţară, atât în ambulatoriu cât şi cu internare şi în orice altă formă necesară, în instituţii medicale de stat şi în cele private, precum şi la terapeuţi sau medici independenţi, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv”, se precizează în scrisoarea deschisă.

 

Semnatarii scrisorii deschise mai susțin că limitarea temporală a decontărilor asigurate de statul român îi afectează fizic și emoțional, iar intervențiile de care vor mai beneficia până la termenul limită, le-ar putea face mai mult rău decât bine. Aceasta, pentru că, fiind presați de timp, au fost supuși deja unor zeci de intervenții chirurgicale fără a se ține foarte mult cont de faptul că este nevoie de o anumită perioadă de refacere între ele, prioritară fiind încadrarea în timpul limită pe care îl au la dispoziție până la finele anului viitor.

Pe lângă stresul emoțional pe care îl presupune un astfel de „maraton” de intervenții chirurgicale complexe, pacienții au de suferit și pe fond fizic, întrucât fiecare intervenție presupune anestezie totală, iar o astfel de procedură efectuată în mod repetat, la intervale scurte de timp, afectează serios sănătatea.

Cei mai mulți dintre noi am suferit deja zeci de intervenții chirurgicale în doar 4 ani, pentru că ne grăbim să nu ne prindă 2020 cu ele nefăcute. Acest lucru are consecințe nefaste asupra sănătății noastre fizice și mintale și crește riscul de complicații serioase, care se pot petrece în timpul anesteziei, ducând chiar până la deces. De asemenea, pentru a obține rezultate optime de pe urma operațiilor, este ideal să existe pauze de câteva luni, sau uneori de câțiva ani, între intervenții, pauze pe care noi nu ni le permitem din cauza acestei limitări temporale” mai precizează semnatarii scrisorii.

 


Adaugati un comentariu


 

*