#Colectiv: zeci de oameni ucisi, sute de suflete distruse, niciun vinovat

26 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Vlad Voiculescu si Florian Bodog se contrazic pe existenta unui RAPORT despre erorile grave din perioada tragediei; actualul ministru promite insa ca Programul de Actiuni Prioritare pentru Arsi este in faza de finalizare.

 

Ce legi s-au schimbat, cati pasi s-au facut, cum si-au gasit dreptatea parintii care si-au pierdut fiii in urma tragediei Colectiv? Dupa doi ani, nu exista niciun vinovat si nici nu se face vreun efort pentru a se afla. Mai mult, responsabiliii fostei guvernari sustin ca au scris negru pe alb care au fost problemele si care sunt pasii ce trebuie facuti pentru ca o astfel de tragedie sa nu se mai repete, dar nu s-a facut niciun pas pentru eliminarea acestora si chiar se neaga existenta unui astfel de RAPORT.

In schimb, ministrul actual al Sanatatii ne anunta ca un demers inceput de Guvernul Ciolos, dar ramas blocat mai bine de un an, ar urma sa fie pus insa in practica, incepand cu anul viitor. Se va demara un nou Program privind actiunile prioritare pentru pacientii cu arsuri, sustine ministrul Florian Bodog.

Subiectul a revenit in actualitate in aceste zile, in contextul in care a ramas mai putin de o saptamana pana la comemorarea a doi ani de la incendiul din Colectiv, moment in care opinia publica, mass-media si politicienii isi amintesc, brusc, ca au existat zeci de victime, ca sute de suflete au ramas mutilate pe viata de suferinta, ca zeci de supravietuitori se mai lupta inca sa se recupereze dupa acea catastrofa, ca nici pana la acest moment nu se stie cu certitudine cine sunt vinovatii, iar procesul nici macar nu a inceput, iar daca s-ar repreta o tragedie similara, sistemul de sanatate ar fi la fel de nepregatit sa faca fata.

 

Situatia sistemului sanitar nu s-a schimbat cu mult fata de momentul Colectiv”, iar demersurile treneaza la stadiul de promisiuni si de aruncare a responsabilitatii in seama precedentei guvernari. Romania avea in 2015 doar 10 paturi disponibile pentru pacienti cu arsuri grave, in conditiile in care dupa incendiul de la Colectiv au fost zeci de astfel de cazuri. Chiar si asa, ranitii grav au fost transferati la spitale din strainatate abia in urma presiunilor din partea familiilor si a publicului.

Lipsa Planului Alb – bresa majora de siguranta a bolnavilor. Au fost spitale care au anuntat ca au declansat Planul Alb, dar la nivelul Directiei de Sanatate Publica nu exista o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existenta unui cadru medical care sa asigure eliberarea rapida de paturi de terapie intensiva. Realocarea urgentelor catre alte spitale care nu erau implicate in ingrijirea ranitilor – lucru care nu s-a intamplat. Mobilizarea masiva a cadrelor medicale a fost in mare parte spontana si mai putin datorita unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale si exersat prin simulari. Comunicarea s-a facut haotic, necontrolat, atat la nivel central, cat si la nivel de spitale”, se arata in raportul intocmit de Comisia de ancheta desemnata in guvernarea Ciolos.

In acelasi raport se arata ca niciun spital din tara nu indeplinea conditiile pentru internarea marilor arsi, deoarece nu exista o zona de izolare protectiva pentru pacientii cu arsuri. De altfel, multi dintre cei raniti au murit din cauza infectiilor cu bacterii luate din spitale. „Analiza deceselor indica o rata ridicata de colonizare, rapid dupa internare, cu bacterii si germeni multirezistenti provenind din mediul spitalicesc”, se mentioneaza in documentul inregistrat la Ministerul Sanatatii in ianuarie 2017.

 

La Ministerul Sanatatii nu exista niciun Raport elaborat la inceputul anului 2017, care sa contina informatii privind interventia autoritatilor sanitare in cazul „Colectiv”, sustine, insa, actualul ministru al Sanatatii. Un astfel de document nu se regaseste nici in Protocolul de predare-primire care a fost semnat de catre cei doi ministri in data de 5 ianuarie 2017, atunci cand coordonarea Ministerului Sanatatii a fost preluata de catre ministrul Sanatatii, Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu, se mentioneaza intr-un comunicat al MS.

De altfel, nu e singurul document pe care fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare, fapt pentru care in prezent exista o cercetare in curs a institutiilor abilitate. Precizam ca, anul acesta, Ministerul Sanatatii a facut pasi importanti in tratarea  pacientilor arsi grav. In prima parte a mandatului, ministrul Sanatatii, prof.dr.Florian Bodog a reglementat, in premiera, modul de organizare si functionare a centrelor de arsi, prin aprobarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea si functionarea structurilor care acorda asistenta medicala si ingrijirea bolnavilor cu arsuri care a fost elaborat in colaborare cu Comisia de specialitate”, se subliniaza in comunicat.

In acelasi document se mentioneaza ca au fost demarate procedurile pentru construirea a 4 centre destinate tratarii marilor arsi, sunt incepute si procedurile de achizitie pentru dotarea cu echipamente specifice a centrelor existente din Timisoara si Iasi, iar in anul 2017, Ministerul Sanatatii a platit aproximativ 500 000 de euro pentru 23 pacienti care au suferit arsuri in incendiu de la Colectiv si care se mai afla in tratament.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu, fostul ministrul al Sanatatii, il contrazice insa pe acualul sef al Sanatatii, Florian Bodog. Spune ca raportul despre erorile grave din Colectiv exista si a fost depus la registratura cabinetului cu nr 9/3.01.2017, dupa care a fost remis Directiilor de specialitate din Minister, anunta fostul ministru, printr-o postare pe contul sau de Facebook. Mai mult, fostul ministru indica si autorul raportului, respectiv, medicul Elena Copaciu, care a facut parte din echipa sa, la Minister.

Iata ce sustine Vlad Voiculescu: „Domnului Bodog iarasi i-a mancat pisica tema. Digi24 prezinta raportul intocmit de parte din echipa mea despre cum a actionat sistemul medical romanesc la #Colectiv.

Ce spune MS printr-un comunicat acum cateva minute? «La Ministerul Sanatatii nu exista niciun Raport elaborat la inceputul anului 2017, care sa contina informatii privind interventia autoritatilor sanitare in cazul ’Colectiv’.»

Ei bine, raportul este inregistrat cu nr 9/3.01.2017 la registratura cabinetului MS de unde ulterior a fost remis Directiilor de specialitate din MS. Si nu pot sa cred ca domnul Bodog, secretarii de stat si consilierii dansului nu stiu despre acesta. Si nu pot sa cred ca domnul Bodog nu stie cum functioneaza o registratura. Intr-un punct are dreptate domnul Bodog: raportul nu este elaborat «la inceputul anului 2017» ci in cele 7 luni premergatoare, atat cat eu si echipa mea am fost la Ministerul Sanatatii. Nu isi inchipuie nimeni ca echipa dumnealui s-ar fi ocupat cu asa ceva…”

 

Fostul ministru sustine ca „de altfel, nu este prima data cand scuzele domnului Bodog pentru a isi justifica lipsa de actiune sau ingroparea unor proiecte la dorinta/comanda partidului frizeaza ridicolul. Mai intai nu gaseste intreaga documentatie pentru cele 2 spitale din Bucuresti care trebuiau construite cu ajutorul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare – bibliografe intregi care sunt disponibile atat la Ministerul Sanatatii cat si la Ministerul Finantelor Publice.

Acum nu gaseste Raportul despre Colectiv.

Pare ca nimic ce nu este in vestitul Program de Guvernare nu se gaseste nicaieri. Munca de luni de zile, bilbiorafturi intregi… s-au pierdut, evaporat.

Elena Copaciu, autorul raportului, ii cerea pe 13 Octombrie domnului Ministru Bodog o audienta pentru a ajuta la eliminarea barierelor pentru aplicarea ordinului 476, referitor la ingrijirile medicale pentru pacientii cu arsuri”, isi incheie Vlad Voiculescu postarea, facand trimitere la postarea dr. Elena Copaciu.

 

Florian Bodog

Fara a mai da vreun raspuns la acuzatiile care i s-au adus, ministrul Florian Bodog a anuntat insa, tot ieri, ca un proiect de actiuni prioritare in cazul pacientilor cu arsuri, pus in dezbatere publica in luna septembrie a anului trecut, dar retras ulterior, este la un pas de a fi implementat, acest lucru urmand sa se intample de anul viitor. La momentul la care a fost retras, proiectul ara aproape finalizat. Florian Bodog anunta insa ca acesta a fost reluat in mandatul sau,  a fost revizuit, iar in momentul de fata este aproape de forma finala, materializandu-se intr-un ordin de ministru.

„Programul de Actiuni Prioritare pentru Arsuri a fost pus in dezbatere publica anul trecut, dupa care a fost retras. Noi l-am reluat. Practic, este vorba despre un ordin de ministru. Dupa ce am incheiat ordinul de ministru cu privire la functionarea unitatilor de arsi mari, am reluat ordinul de ministru cu privire la AP-Arsuri, acolo erau cateva prevederi care erau discutabile si erau greu de aplicat, motiv pentru care am rugat din nou comisia de specialisti sa se aplece asupra lui. Ordinul este aproape finalizat si incercam sa il prindem in cadrul bugetar pentru anul viitor”, a declarat ministrul.

 

Florian Bodog mai spune ca, in prezent, decontarile pentru pacientii cu arsuri sunt facute prin intermediul programului de Actiuni Prioritate pentru ATI, insa de anul viitor, ar urma sa existe un program special pentru aceasta categorie de pacienti. Ca o noutate absoluta pe care o va aduce noul ordin, ministrul anunta ca vor fi decontate toate serviciile de recuperare medicala, kinetoterapie si psihoterapie, pe perioada internarii si timp de un an dupa externare.

„Din pacate, la momentul de fata, singurele sectii care ar putea sa beneficieze de aceste AP-uri sunt cele din Bucuresti, respectiv Spitalul de Arsi, Spitalul Floreasca si Spitalul Bagdasar, partial Spitalul Judetean Timisoara pentru ca ei trateaza cel mai mult pacientii cu arsuri grave, insa, in momentul in care centrele isi vor primi aparatura – Timisoara si Iasi- vom putea sa extindem acest proiect. Finantarea a fost aprobata si alocata la nivelul executiei bugetare de anul trecut” a mai declarat ministrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*