In premiera in Romania, buget special pentru arsuri grave

6 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectul pentru asigurarea acoperirii costurilor tratamentului pacientilor cu arsuri grave, care prevede si decontarea, timp de un an dupa externare, a serviciilor de recuperare si psihoterapie.

 

arsi floreascaDupa ce, saptamana trecuta, a fost aprobata acordarea unor sporuri importante pentru personalul medical din sectiile de arsi dar si pentru cel de la oncologie, ministrul Sanatatii a anuntat ca zilele acestea a fost lansat, in dezbatere publica, un proiect referitor la asigurarea costurilor necesare pentru pacientii cu arsuri grave. Pentru decontarea tratamentelor pe o perioada mai lunga de timp, incluzand si serviciile de recuperare medicala, kinetoterapie si psihoterapie, ar urma sa se constituie un buget special. Noile masuri constituie o noutate absoluta in sistemul medical romanesc, fiind dictate de gradul ridicat de complexitate pe care il are tratamentul pacientilor cu arsuri grave. Tratamentul pacientilor cu arsuri grave este declarat Actiune Prioritara, iar fondurile necesare vor fi alocate din bugetul Ministerul Sanatatii, care a si lansat proiectul in dezbatere publica. Se vor deconta, astfel, serviciile de recuperare medicala si kinetoterapie, precum si serviciile de psihoterapie, atat pe durata internarii cat si timp de un an dupa externare.

 

arsMinistrul Vlad Voiculescu a declarat ca tragedia de la clubul Colectiv a constituit motivul pentru care s-a considerat necesara intocmirea unui astfel de proiect, in conditiile in care limitele reduse ale sistemului medical romanesc in privinta tratamentului marilor arsi au iesit la iveala mai pregnant decat oricand in acele zile.

Acest lucru este precizat chiar si in nota de fundamentare a proiectului, in care se specifica faptul ca „dupa tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finantare a tratamentelor pentru pacientii cu arsuri a devenit stringenta, mai ales luand in considerare limitele destul de reduse ale decontarii cheltuielilor cu acesti pacienti. Pentru a nu mai fi nevoite spitalele sa asigure diferenta considerabila din venituri proprii, Actiunea Prioritara-Arsuri va deconta urmatoarele: reactivi specifici si consumabile pentru determinari de laborator, consumabile pentru monitorizarea pacientilor, consumabile specifice pentru tratamentul si ingrijirea pacientilor cu arsuri, consumabile si echipamente pentru tratamentul in perioada post-critica, solutii si materiale consumabile pentru asepsia in sectiile de arsuri, educatia specifica pentru tratamentul acestor pacienti si servicii specifice”.

 

medici tineriIn alta ordine de idei, ministrul Sanatatii a vorbit si despre ordonanta de urgenta prin care sunt majorate platile garzilor pentru medici, declarand ca acest subiect nu mai este la stadiul de promisiune, iar medicii vor primi bani mai multi de la 1 octombrie, astfel ca nu mai exista niciun motiv pentru ca acestia sa refuze in continuare sa semneze contractele pentru garzi. „Plata garzilor se va face la cu totul alt nivel in momentul acesta. Nu este numai o promisiune a mea, a ministrului Muncii sau a premierului. Lucrurile s-au intamplat deja, avem o ordonanta de urgenta trecuta prin Guvern saptamana trecuta. Eu nu inteleg care este problema in acest moment. Nu vad niciun motiv pentru care medicii sa nu semneze contractele. Eu nu cred ca vom avea spitale care sa nu aiba linie de garda. Ar fi un lucru grav si pentru mine este de neinteles. Cresterile platii garzii sunt de la 60 la  la peste 90 la suta”, a declarat Voiculescu.

Printre medicii care au refuzat sa semneze contractele pentru garzi s-au numarat si cei de la Spitalul Judetean Buzau, insa dupa anuntul facut saptasmana trecuta, privind adoptarea noii ordonante, acestia au anuntat ca au revenit asupra deciziei si vor semna contractele, valabile pana la 30 septembrie, urmanda ca dupa aceea, daca promisiunile privind majorarile platilor se vor adeveri, sa semneze si pentru perioada urmatoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*