Colegiul Medicilor cere garzi platite in functie de importanta si volumul suplimentar de munca

Totodata, organizatia profesionala reprezentativa a medicilor a cerut Avocatului Poporului sa se autosesizeze si in acest caz, asa cum a facut-o si in alte situatii care tin de domeniul Sanatatii.

 

comisie medicalaColegiul Medicilor din Romania transmite, printr-un comunicat de presa remis la finalul unei intalniri pe care conducerea centrala a avut-o cu reprezentantii organizatiilor din cele 41 de judete, ca problema asigurarii garzilor in spitalele romanesti este inca departe de a fi rezolvata, intrucat actualul sistem de plata este unul injust si neunitar. Totodata, Colegiul Medicilor acuza o presiune „stresanta si ilegala” exercitata asupra medicilor, pentru a semna contracte individuale de munca suplimentare, presiune care pune in pericol si drepturile pacientilor.

Avand in vedere toate acestea, si faptul ca in ultima perioada, Avocatul Poporului s-a autosesizat in numeroase randuri in privinta unor nereguli aparute in domeniul Sanatatii, membrii CMR au solicitat public institutiei sa se autosesizeze  si in acest caz referitor la garzile din spitale. „Cele mai multe spitale nu au incheiat contracte individuale de munca cu timp partial cu proprii angajati pentru a asigura in mod legal desfasurarea serviciului de garda. Existenta a doua contracte de munca cu acelasi angajator, respectiv unul cu durata normala de activitate, iar al doilea cu durata partiala, este o situatie absolut inedita, nemaiintalnita in niciun alt sector de activitate”, se arata in comunicatul remis de organizatia profesionala a medicilor.

 

doctor stresatIn acelasi document se mai precizeaza ca ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, categorie in care intra si medicii din spitalele de Stat, este imprecis redactata si din acest motiv s-a ajuns ca la nivel national sa existe la acest moment sisteme diferite de retribuire a orelor de garda.

„Dovada impreciziei redactarii deriva atat din faptul ca la nivel national garzile sunt retribuite diferit in functie de cum s-a interpretat legea, cat si din faptul ca Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa trimita in teritoriu o circulara referitoare la modul de interpretare si de aplicare a dispozitiilor din aceasta lege. Interpretarea Ministerului Sanatatii este nelegala cel putin pentru motivul ca, pentru acelasi angajat, stabileste doua valori de plata, respectiv salariul de baza este platit la o valoare majorata, iar pentru calculul garzilor se indica spitalelor sa foloseasca un salariu de baza mai mic, nu cel real”, mai sustin reprezentantii Colegiului Medicilor.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

In incheiere, medicii sustin ca se simt inselati prin promisiunile facute de autoritati si considera nedrept faptul ca exista posibilitatea unei plati diferentiate a muncii in serviciul normal fata de serviciul de garda.

„Spre surprinderea tuturor, garda, un serviciu suplimentar, este platit mai prost. Managerii unitatilor spitalicesti sunt depasiti de situatie, intelegand si nemultumirea medicilor fata de nedreptatea facuta, dar sunt, in acelasi timp, si ingrijorati fata de imposibilitatea asigurarii serviciului de garda in conditii legale si de maxima siguranta pentru pacienti”, se mai mentioneaza in documentul facut public de CMR.

Pe de alta parte, ministrul Vlad Voiculescu anunta, zilele trecute, ca in decurs de cateva saptamani, plata suplimentara a garzilor va fi reglementata printr-o ordonanta de urgenta, iar banii vor proveni dintr-un buget special pus la dispozitie de CNAS. „Banii pentru plata suplimentara a garzilor, pe care o vom implementa printr-o ordonanta de urgenta, vor veni separat de la CNAS. Va fi un contract separat, este un lucru important de inteles. Deci, aceasta plata suplimentara a garzilor vine dintr-un buget separat, care va fi pus la dispozitie de Casa de Asigurari. Plata garzilor va fi reglementata altfel, prin ordonanta de urgenta, in saptamanile care urmeaza, iar medicii, precum si conducerea spitalelor, nu au de ce sa-si faca nicio grija. Vor exista fonduri pentru aceasta suplimentare la plata garzilor”, declara ministrul Sanatatii.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*