Din octombrie se majoreaza platile pentru garzile medicilor

1 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Vlad Voiculescu a explicat ca un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va putea incasa intre 800 de lei in mana pentru o garda in timpul saptamanii si 1.200 de lei in weekend.

 

medici tineriLa doar cateva zile dupa ce Colegiul Medicilor din Romania facea un nou apel catre autoritati pentru a asigura plata garzilor din spitale in functie de importanta si volumul de munca suplimentar, ministrul Sanatatii a facut, ieri, un anunt in acest sens, la finalul sedintei de Guvern. Vlad Voiculescu a declarat ca, incepand cu 1 octombrie, plata garzilor medicilor va fi facuta la un nivel rezonabil”, urmand a se modifica modul de calcul astfel incat medicii sa primeasca mai multi bani. Am promis ca vom aduce plata garzilor la nivelul normal si facem asta, astazi. De la 1 octombrie, plata garzilor va fi facuta la un alt nivel. Ne apropiem de un nivel rezonabil pentru plata garzilor”, a declarat ministrul Sanatatii la finalul sedintei de Guvern in care a fost aprobata ordonanta care face referire la acest aspect.

Vlad Voiculescu a precizat ca, odata cu modificarea modului de calcul, de la 1 octombrie platile garzilor se vor majora cu 42 pana la mai mult de 90 la suta. Pentru a afla exact cati bani vor primi medicii pe garzi incepand de luna viitoare, ministrul i-a indemnat pe acestia sa foloseasca calculatorul de plati de pe portalul respectpentrumedici.ro.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Pentru a exemplifica, ministrul a luat cazul unui rezident de anul 3, dat fiind faptul ca garzile vor fi facute acum si de medicii din aceasta categorie. Astfel, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinica, cu un spor de 50 la suta – minimum pentru timpul saptamanii, va avea de la 1 octombrie o plata neta de 257 de lei. „De asemenea, pentru o garda pe timpul weekend-ului, daca luam un spor de 100 la suta, vorbim despre 547 de lei. Daca vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. Deci, un rezident va castiga minim 257 de lei pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv 411 lei in timpul weekend-ului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei in timpul weekend-ului”, a explicat Vlad Voiculescu.

Acesta a mai dat exemplul unui medic primar cu o vechime de peste 20 de ani dintr-o unitate clinica, acesta putand castiga chiar si 1.200 de lei pentru o garda in weekend. „Daca vorbim despre weekend si calculam cu un spor de 100 la suta, atunci vorbim de 1.200 de lei in mana pentru o garda in weekend, iar pentru o garda in timpul saptamanii, cu un spor de 75 la suta, adica la un nivel superior, vorbim de 800 de lei, bani in mana” a mai adaugat ministrul Sanatatii.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Anuntul facut de ministrul Sanatatii a ajuns si la urechile medicilor din Spitalul Judetean Buzau, care refuzasera sa semneze contractele pentru garzile suplimentare atata timp cat nu au avut certitudinea ca acestea le vor fi platite la nivelul anului 2016, si nu la cel din 2009, asa cum se intampla pana acum.

In acest context, medicul Victor Ionita, liderul Sindicatului Indepentent al Medicilor Buzau, a declarat astazi, pentru SanatateaBuzoiana.ro, ca medicii din spitalul buzoian vor reveni asupra deciziei de a nu semna contractele pentru garzi. „Promisiunile domnului ministru le-am aflat, acum ramane sa le vedem si puse in practica. Am decis sa semnam contractele pentru garzi, valabile pana la 30 septembrie. Apoi, daca ceea ce a promis domnul ministru ieri va fi intr-adevar pus in practica incepand de la 1 octombriele, le vom semna si pe cele pentru perioada urmatoare”, a declarat dr. Victor Ionita.

Reamintim ca medicii din toate celelalte spitale din judet au semnat deja contractele pentru timppartial. Primii care au semnat, cu amendamentul ca in contextul in care legea permite se vor modifica imediat contractele, printr-unact aditional, astfel incat valoarea de decontare a garzilor sa se actualizeze la nivelul permis, au fost medicii Spitalului Municipal Rm. Sarat.

 


Adaugati un comentariu


 

*