Ministrul Vlad Voiculescu ia in calcul relocarea Spitalului de Arsi

Acesta spune ca in cele cateva luni de cand este ministru s-a gandit de trei ori sa inchida respectiva unitate medicala, insa se pare ca acest lucru nu este posibil in conditiile actuale.

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

UPDATE – 19.00Inspectia Sanitara a Ministerului Sanatatii a decis in aceasta dupa-amiaza sa inchida si sectia ATI a Spitalului de Arsi, dupa blocarea oricarei activitati la Unitatea de transfuzii sanguine, in cursul diminetii. 

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a sustinut in urma cu putin timp o conferinta de presa, dupa ce in aceasta dimineata au fost facute publice imagini cu un pacient internat in stare grava la Spitalul de Arsi, care era infestat de larve de muste in sectia de Terapie Intensiva.

Cu aceasta ocazie, ministrul a recunoscut ca situatia din acest spital este una extrem de grava si ca unitatea nu poate oferi conditii optime de ingrijire si tratament pentru toti pacientii internati aici. Avea cunostinta despre aceasta situatie inca din luna noiembrie a anului trecut, cand s-a implicat ca voluntar in ajutorarea victimelor incendiului de la Colectiv. A constatat insa cu amaraciune ca dupa acea tragedie nu s-a invatat nimic, Voiculescu facand astfel referire si la cele mai recente cazuri din acest spital, cel al femeii care a primit o grupa gresita de sange si cel al barbatului infestat cu larve de muste. Ministrul a opinat ca aici sunt grave probleme de management, dar si de infrastructura si a dat asigurari ca in urma anchetei demarate, vinovati vor fi trasi la raspundere.

 

Spitalul de Arsi

Spitalul de Arsi

Vlad Voiculescu a mai declarat ca pana acum a luat de trei ori in considerare varianta inchiderii acestui spital, care nu mai corespunde in niciun fel normelor sanitare, insa in conditiile actuale este imposibila. „Am luat in considerare inchidererea acestui spital de trei ori pana acum si am avut discutii indelungi, inclusiv saptamana trecuta. Am avut intalniri si cu manageri ai spitalelor care pot prelua pacientii cu arsuri si am ajuns in cele din urma la concluzia ca nu putem inchide spitalul, asa ca am suspendat activitatea unitatii de transfuzii”,  a dclarat astazi, ministrul Voiculescu, precizand ca singura solutie ar fi relocarea spitalului, cazurile grave urmand a fi trimise la alte unitati sanitare, iar aici urmand a fi adusi doar pacientii in stare mai putin grava.

Acesta a mai precizat ca in situatia in care s-ar mai produce o explozie sau un alt eveniment soldat cu mai multe victime cu arsuri grave, singura solutie pentru acesti pacienti ar fi trimiterea acestora in strainatate. „Sectia de Arsi de la Floreasca are toate cele 6 paturi ocupate. Nu avem capacitatea daca vin 5 pacienti in plus, e o problema grava, inacceptabil ca tara”, a marturisit ministrul.

In aceasta dimineata, ca urmare a publicarii imaginilor incriminatoare, politisti au descins la Spitalul de Arsi, dupa ce procurorii s-au autosesizat in acest caz si au demarat urmarirea penala in rem pentru ucidere din culpa, tinand cont de faptul ca pacientul respectiv a decedat.

 

*Scandal dupa scandal la Spitalul de Arsi

Dupa ce autoritatile au facut public cazul pacientei care a dcedat in urma unei transfuzii cu sange dintr-o grupa gresita, imaginile filmate de un medic in sectia de Terapie Intensiva a aceluiasi spital starnesc indignarea si determina efectuarea unei noi anchete.

 

spital arsiSpitalul de Arsi din Capitala a revenit zilele acestea din nou in atentia opiniei publice dupa ce acelasi lucru se intamplase in urma tragediei de la Colectiv, cand au fost lansate mai multe acuzati ca unii dintre ranitii adusi aici au murit cu zile din cauza infectiilor nosocomiale contractate in spital. S-a vorbit atunci de conditii precare, de o singura cada in care erau spalati toti pacientii, cu apa de la robinet, de bacterii care colcaie chiar si prin saloanele de la Terapie Intensiva, insa intre timp subiectul a fost uitat in valtoarea altor chestiuni arzatoare la ordinea zilei, iar lucrurile au ramas asa cum erau, fara a fi anuntata nicio masura pentru indreptarea lucrurilor.

Situatia de la Spitalul de Arsi a revenit in actualitate ieri, odata cu anuntul facut de purtatorul de cuvand a Ministerului Sanatatii referitor la cazul pacientei care a decedat la o saptamana dupa ce i s-a administrat o grupa gresita de sange, ocazie cu care s-a constatat ca unitatea de transfuzii a spitalului functiona de aproape un an fara autorizare,fapt pentru care s-a dispus suspendarea imediata a activitatii.

 

Dr. Adrian Stanculea

Dr. Adrian Stanculea

La scurt timp dupa anuntul facut de reprezentantul Ministerului Sanatatii, care lasa de inteles ca decesul femeii s-a datorat socului post-transfuzional survenit in urma administrarii unei grupe gresite de sange, a venit si reactia reprezentantilor spitalului, prin purtatorul de cuvant al unitatii, medicul Adrian Stanculea, care este si seful sectiei ATI. Acesta a recunoscut eroarea, insa a precizat ca decesul pacientei nu s-a datorat socului post-transfuzional. Acesta a explicat ca pacienta fusese adusa la spital dupa ce fusese muscata de un caine, avand ambele oase ale antebratului fracturate si fiind in soc hemoragic. In acest context, a fost nevoie de administrarea unei transfuzi, moment in care medicul a precizat ca „s-au intamplat niste vicii de procedura, iar pacienta a primit o grupa de sange pe care nu trebuia sa o primeasca”. Dr. Adrian Stanculea spune ca incidentul a fost sesizat la scurt timp si s-au luat toate masurile necesare, iar pacienta a supravietuit inca o saptamana dupa aceea. „Pacienta a mai fost la noi in spital sapte zile, i s-au facut sedinte de dializa. A decedat, cam la sapte zile distanta, dar, dupa parerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional — dupa cum a aparut pe la dumneavoastra ca a fost ucisa dintr-un accident transfuzional. Sigur ca da, la starea ei generala grava, un accident transfuzional, a carui unica manifestare a fost insuficienta renala acuta, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a afirmat intr-o delaratie de presa medicul Adrian Stanculea, care a mai explicat ca in cazul in care transfuzia gresita ar  fi fost cauza decesului, pacienta ar fi murit imediat, nu dupa o saptamana. Medicul a mai spus ca analizele biochimice se normalizasera, chiar daca fluxul urinar nu se reluase.

 

Spitalul de Arsi

Spitalul de Arsi

Pe langa acest scandal, in aceasta dimineata au fost facute publice unele imagini pe care un medic de la Spitalul de Arsi le-a filmat in sectia ATI, a unitatii medicale, imagini in care se poate vedea un pacient infestat cu larve de muste. Conform declaratiilor medicului Adrian Stanculea, pacientul care apare in imiagini a decedat in cursul zilei de ieri, purtatorul de cuvant al unitatii precizand totodata ca situatia nu este unica in sistemul public de snatate si ca decesul nu sa datorat acelor larve.

Medicul care a facut publice imaginile, si care si-a pastrat anonimatul, sustine ca a adus in mai multe randuri la cunostinta conducerii spitalului si a oficialilor din Ministerul Sanatatii situatia unitatii sanitare, insa nu a fost luata nicio masura concreta pentru a se remedia ceva, fapt ce l-a determinat sa filmeze acele imagini si sa le faca publice, in speranta ca astfel autoritatile se vor sesiza la presiunea opiniei publice si vor lua masuri.

Acesta sustine ca sectia ATI, ca si celelalte saloane ale spitalului, este plina de muste, din cauza faptului ca saloanele nu sunt dotate cu aer conditionat, ventilatia se asigura doar prin deschiderea ferestrelor, iar pacientii cu plagi deschise ajung astfel sa fie infestati de larve.

In urma difuzarii acestor imagini, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu a declarat ca la Spitalul de Arsi se va demara o noua ancheta, neputand preciza daca situatia fusese adusa la cunostinta autoritatilor, dat fiind ca nu cunoaste identitatea medicului care sustine ca a facut aceste demersuri.

 



Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Cred ca ar trebui demarata si o ancheta legata de modul cum se acrediteaza spitalele din România. Asa zisa acreditare se face pe hartii si nu tine cont de dotarile reale ale spitalelor. Punctul transfuzional de la Spitalul de arsuri nu era conform normelor, dar cel mai probabil Spitalul fusese deja acreditat.

Adaugati un comentariu


 

*