Criza de medici ar putea inchide Spitalul Orasenesc Nehoiu

14 iulie 2016 | 7 comentarii |

Conducerea unitatii medicale si administratia locala fac eforturi disperate pentru a atrage un medic internist, singurul medic in aceasta specialitate pe care il are la ora actuala pensionandu-se la 1 ianuarie 2017.

 

spital-nehoiuAni de zile, criza datoriilor a grevat cativa ani buni asupra activitatii Spitalului Orasenesc Nehoiu. Nu de putine ori mass-media a relatat ca din lipsa de bani unitatea medicala nu mai avea nici cu ce cumpara mancare pentru bolnavi, ori ca pacientii veneau la spital cu bratul de lemne de foc de acasa, pentru a se putea incalzi in saloane. S-au implicat autoritatile locale si cele judetene, iar aceasta povara pare sa nu mai existe.

Acum, o noua criza planeaza asupra unitatii medicale. Criza de medici care, de altfel, se manifesta in toate spitalele din Romania, face ca unitatea medicala aflata in oraselul de munte de o frumusete care-ti taie respiratia sa puna din nou in dificultate conducerea spitalului, autoritatile locale si mai ales locuitorii care au nevoie de ingrijire medicala.

 

medic spital NehoiuDaca arieratele nu mai constituie o problema, pentru ca asa cum spune managerul spitalului, dr. Sergiu Remisovschi, au fost achitate cu sprijinul Consiliului Local si al Consiliului Judetean, problema lipsei de medici ameninta functionarea unitatii medicale.

Avem nevoie de un medic internist, pentru ca doamna doctor Rodica Frunza, singurul titular pe care il avem la ora actuala, se va pensiona incepand cu 1 ianuarie 2017. Ne mai ajuta domnul dr. Fugarescu de la Ramnicu Sarat, cand doamna doctor este in concediu, dar avem nevoie de un nou medic titular. Deocamdata, chiar daca doamna doctor se pensioneaza, nu va pleca din spital, va continua sa ajute pacientii, pentru ca este intr-o forma buna. Trebuie sa gasim insa cel putin un medic internist pentru a completa echipa, iar in acest scop facem tot ce este posibil. Avem un rezident care a terminat la 1 mai, dar acesta ne-a anuntat ca vrea sa plece in strainatate, asa ca nu avem ce sa facem, legislatia nu ilobliga sa vina la post”, a declarat in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana managerul Spitalului Nehoiu.

 

Dr. Sergiu Remisovschi, manager Sp. Nehoiu

Dr. Sergiu Remisovschi

Autoritatile locale sunt dispuse sa faca orice este legal si posibil pentru a atrage mediciin unitatea medicala de la Nehoiu, iar conducerea spitalului cauta cu disperare, sa convinga medicii tineri sa vina aici. O solutie ar putea fi aceea a atragerii unor medici din Republica Moldova, avand in vedere ca si managerul spitalului este din aceasta zona, dar problema acestora este aceea ca nefiind cetateni europeni, iar facultatea lor de medicina nefiind recunoscuta in Romania, acestia ar trebui sa faca inca 5 ani de rezidentiat.

Cautam prin toate mijloacele sa gasim medici care sa vina sa lucreze in spitalul nostru, iar comunitatea locala ne sprijina cu tot ce este posibil. Li se ofera prima de instalare, locuinta de serviciu cu toate utilitatile, le oferim si conditii de lucru bune, pentru ca s-au facut investitii serioase inultimul timp, iar colegii cu care vor face echipa sunt nu numai medici cu experienta ci si oameni deosebiti, dispusi sa impartaseasca celor tineri tot ce stiu ei si sa-i ajute sa se integreze in comunitate. La Nehoiu sunt oameni buni, munteni cu mintea si sufletul sanatos, iar frumusetea zonei este una pentru care, in alte parti ale lumii, multi s-ar bate sa aiba posibilitatea sa lucreze. Speram ca Ministerul Sanatatii sa reglementeze situatia medicilor care pot veni din tari necomunitare sa profeseze in Roamnai, pentru ca in acest fel sunt sigur ca am gasi medici in Republica Moldova, care ar prefera sa vina sa lucreze la noi. Pana atunci insa, ne straduim sa facem fata cu ce avem”, a mai spus dr. Remisovschi, mentionand ca acum se lucreaza la un proiect de finantare pentru reabilitarea termica si energetica a unitatii medicale, astfel incat si conditiile hoteliere sa se imbunatateasca.

 

Spitalul Nehoiu

Spitalul Nehoiu

Spitalul Orasenesc Nehoiu are in structura 130 de paturi pentru spitaizare continua si 5 paturi pentru spitalizare de zi, in cadrul sectiilor de Medicina interna cu Compartiment de cronici, Pediatrie, Chirurgie generala cu Compartiment de chirurgie infantila, ATI, Obstetrica-ginecologie, Ortopedie-traumatologie, Bloc Operator, Laborator de analize medicale si Laborator de radiologie.

La acestea se adauga Ambulatoruil integrat in cadrul caruia functioneaza cabinete medicale in specialitatile Medicina interna, Chirurgie generala, Obstetrica-ginecologie, Chirurgie si ortopedie infantila, Pediatrie, Ortopedie si traumatologie, Recuperare medicina fizica si balneologie, Cabinet de planificare familiala, Dispensar TBC.

Spitalul deserveste la ora actuala peste 50.000 de locuitori care, daca unitatea medicala ar fi inchisa ar fi nevoiti sa se deplaseze la Buzau, la o distanta de peste 70 de kilometri.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (7)

 1. Bogdan Pop spune:

  S-au dus. Cei din strainatate ii asteapta cu bratele deschise. In 2011 protv-ul anunta ca in 11 ani am putea ramane fara medici, ceea ce inseamna prin 2022. Nu mai e mult, vreo 6 ani. Doi tineri casatoriti din Arad spunea ca nu au vrut sa ramana intr-un sistem care ii umileste in fiecare zi. Isi calculau la sange modul cum isi cheltuiau banii. Nu puteau nici macar sa isi cumpere o masina. Dupa o vreme de stat in Spania si-au facut planuri sa isi cumpere o casa. Asta e realitatea.

 2. Eleodor Carstoiu spune:

  Nu au jurat ca se duc unde e nevoie de ei si o sa lucreze cat este nevoie?…

 3. Nina Oprea spune:

  Multe spitale ar trebuii inchise din acelasi motiv si nu numai!!!

 4. Dan Octavian Alexandrescu spune:

  Nu gasim nici noi, la Urziceni, fiind mai aproape de Bucuresti. E mare criza de medici in spitalele municipale si orasenesti!

 5. Roxy Gaby spune:

  Avocatul poporului se sesizeaza ca nu au ce manca detinutii si ca o duc rau dar de inchiderea spitatelor cine se sesiseza?

 6. Elena E. spune:

  Aia mai ne lipseste ca in rest avem de toate, nu face nimeni nimic, ne-am saturat, tara e plina de hoti care nu le ajung lor, ce sa faca primarul? Ne cheama cand au nevoie de voturi, asa sunt toti

 7. Lili Nastase spune:

  Naspa e neglijenta totala, primarul sa nu doarma e tinar, a promis multe. Sa se implice. Sunt multe sate care au nevoie de acel spital.

Adaugati un comentariu


 

*