Medicii din Harghita au realizat prima prelevare de organe

9 mai 2016 | 1 comentariu |

A fost chiar o prelevare multiorgan si multitesut, in urma careia mai multe vieti vor fi salvate, multumita intelegerii de care a dat dovada familia unui tanar decedat la doar 31 de ani.

 

SjU Miercurea Ciuc

SjU Miercurea Ciuc

In judetul Harghita s-a inregistrat, la sfarsitul saptamanii trecute, o premiera medicala locala. La Spitalul Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc a fost efectuata prima prelevare de organe de cand unitatea a fost acreditata in acest sens. Evenimentul a fost posibil datorita altruismului de care a dat dovada familia unui tanar care suferise un grav accident, care si-a dat acordul pentru prelevarea organelor celui drag, atunci cand medicii le-au comunicat ca nu mai avea nicio sansa de salvare, fiind intrat in moarte cerebrala.

Donatorul a fost un tanar de 31 de ani din localitatea Ghimes, care in urma cu cateva zile a cazut din caruta si a suferit un traumatism cranian sever. Gasit zacand inconstient pe drum, a fost transportat la Spitalul Judetean din Miercurea Ciuc, unde a fost internat la sectia ATI. A stat in coma timp de cateva zile, insa in ciuda eforturilor medicilor a intrat in moarte cerebrala, nemaiputandu-se face nimic pentru a i se salva viata.

 

Dr. Demeter Ferenc

Dr. Demeter Ferenc

Tot ce au putut face medici in aceasta situatie a fost sa se gandeasca la alte vieti care puteau fi salvate cu ajutorul organelor prelevate de la tanarul pacient. Asa ca le-au vorbit despre aceasta posibilitate rudelor indurerate, dupa ce le-au dat vestea ca nu mai pot face nimic pentru a-l salva pe tanarul care suferise traumatisme grave. Oamenii au inteles si si-au dat acordul pentru prelevare, gestul lor impresionandu-i chiar si pe medici spitalului. „Evenimentul este trist pentru familie, intrucat a pierdut un tanar de 31 ani si este fericit intrucat a inteles sa ajute alti pacienti si familiile lor. M-a emotionat gestul nobil al acestei familii care a fost de acord sa doneze organele tanarului si sa acorde o sansa la viata unor pacienti aflati in suferinta, pe care nu-i cunoaste si probabil ca nu-i va cunoaste niciodata”, a marturisit managerul spitalului din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc.

Odata obtinut acordul familiei, echipele de specialisti de la centrele specializate de transplant din tara au fost anuntate, iar personalul de la ATI a mentinut functiile vitale ale pacientului pana la sosirea acestora.

 

transplant hepaticFamilia si-a dat acordul pentru donarea a tot ce putea fi folosit in salvarea altor vieti, astfel ca au fost prelevate organe cat si cornee si tesut, asa ca prima operatie de acest gen din judetul Harghita a fost o prelevare multiorgan si multitesut, lucru mai rar, cele mai multe familii dandu-si acordul pentru prelevarea unui singur organ.

Astfel, o echipa de la Bucuresti coordonata de medicul Radu Zamfir, a prelevat ficatul donatorului, o alta echipa, tot din Bucuresti, a prelevat grefe de os si tendoane, iar specialistii veniti de la Cluj au prelevat rinichii. De asemenea, o echipa mixta din care au facut parte si medici de la spitalul din Miercurea Ciuc a prelevat corneea, care ii va ajuta pe alti pacienti sa isi recapete vederea.

Organele prelevate au ajuns in bancile de tesut si la centrele specializate de transplant, rinichii si ficatul fiind deja transplantate unor pacienti aflati pe listele de asteptare.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Voicu Marcela spune:

    Este dureros dar putem salva alte vieti! Si sotul meu asteapta un transplant de cornee la Spitalul Militar.

Adaugati un comentariu


 

*