Chirurgia cardiovasculara inregistreaza noi premiere in Romania

 Doua interventii efectuate in premiera la Timisoara, una in cadrul unei clinici private si cea de doua la Institutul de Boli Cardiovasculare, dau noi sperante bolnavilor de inima.

 

cardiotimChirurgia cardiaca romaneasca inregistreaza noi premiere, dand bolnavilor de inima sperante la care nici nu visau cu catva timp in urma. La Timisoara, in cursul acestei luni, s-au consemnat doua premiere medicale in acest domeniu, medicii timisoreni efectuand doua interventii care au salvat viata unei paciente de 39 de ani si pe a alteia in varsta de 67 de ani.

Prima interventie a avut loc la inceputul lunii, in cadrul clinicii private Cardiotim, fiind vorba de o operatie de inchidere percutanta a unui defect septal atrial. O tanara de 39 de ani a fost pacienta care a beneficiat de aceasta interventie, iar din echipa de medici care a realizat operatia au facut parte medicul Milovan Slovensk, din cadrul clinicii private, in colaborate cu medicii Igor Nedelciuc, de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi, Dan Gavrilescu si Adina Ionac, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara.

Despre aceasta interventie realizata cu succes, dr. Milovan Slovensk a declarat ca „inchiderea percutana reprezinta metoda de electie pentru tratamentul majoritatii defectelor septale interatriale, datorita caracterului minim invaziv, a eficientei ridicate, respectiv a ratei extrem de scazute a complicatiilor. Procedura s-a desfasurat sub anestezie locala, pacienta fiind externata dupa 24 de ore. Imi exprim speranta ca prin acest prim pas sa deschidem drumul catre rezolvarea minim invaziva a majoritatii cazurilor de acest fel, in acord cu recomandarile societatilor internationale de profil, in conditiile in care, in tara noastra, interventiile chirurgicale pe cord reprezinta, inca, abordarea uzuala”.

 

operatie polisanoCea de-a doua interventie in premiera la Timisoara a avut loc la inceputul acestei saptamani. De aceasta data, operatia a fost efectuata in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, medicii de aici realizand primul implant de valva biologica de tip Sutureless Intuity, efectuat intr-un spital public din Romania. O interventie similara a mai fost efectuata, pana acum, doar in cadrul spitalului privat Monza, din Capitala.

Interventia a fost efectuata in cazul unei paciente de 67 de ani, care suferea de stenoza aortica calacara severa, iar singura solutie in cazul sau era realizarea acestui implant de valva biologica. Din echipa care a realizat interventia au facut parte prof. dr. Marian Gaspar, medicul chirurg Daniel Nica si medicul anestezist Marius Sintean, carora li s-a alaturat si chirurgul austriac Gunther Laufer, de la o clinica din Viena, unde s-au implantat deja 70 de valve de acest tip.

 

Dr. Marian Gaspar

Dr. Marian Gaspar

La iesirea din sala de operatie, medicul Marian Gaspar a explicat in ce a constat interventia chirurgicala si care sunt avantajele pe care le prezinta noul tip de valva biologica. „In cazul pacientilor care au boli valvulare severe, valvele sunt inlocuite cu proteze valvulare cardiace, mecanice sau biologice. Protezele valvulare mecanice sunt recomandate la pacientii tineri, care trebuie sa primeasca tratament anticoagulant permanent, iar cele biologice, care nu necesita tratament anticoagulant, la pacienti in varsta. Protezele valvulare sunt implantate prin interventie chirurgicala pe cord oprit, prin sutura cu 18-20 fire, care apoi sunt innodate separat. Noul model de valva biologica Sutureless are un dispozitiv de fixare pe inelul aortic si necesita doar trei fire de ghidaj, timpul de implantare fiind astfel mult mai scurt. Aceasta reprezinta un avantaj major la pacientii varstnici, unde se poate face operatia prin incizii mici, fiind mult mai usor de implantat si scurtand timpul de oprire cardiaca, reducand astfel riscul operator”, a precizat medicul chirurg.

Costul unei astfel de valve se ridica la 9.000 de euro, insa cheltuielile au fost acoperite integral din fondurile alocate prin Programul National pentru Chirurgie Cardiaca, in care a fost inclusa si clinica timisoreana, in urma demersurilor facute de dr. Sorin Pescariu, managerul unitatii medicale, si de directorul medical, dr. Alina Lupu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*