Semnal de alarma in Saptamana Mondiala a Glaucomului

Specialistii avertizeaza ca aceasta este o boala fara simptome si constituie a doua cauza de orbire, dupa cataracta.

 

galucomAnul acesta, perioada cuprinsa intre 8 si 14 martie a fost declarata Saptamana Mondiala a Glaucomului. Cu acest prilej, specialistii romani atrag atentia asupra acestei afectiuni care constituie a doua cauza de orbire, dupa cataracta.

Coincidenta face ca evenimentul sa aiba loc la foarte putin timp dupa ce la Spitalul Militar Central a fost inaugurat un bloc operator performant in cadrul Clinicii de Oftalmologie, un pas important in infiintarea Centrului de excelenta in glaucom, initiativa aparuta in cursul anului trecut. In acest context, medicul primar oftalmolog lt.col. Ovidiu Musat a vorbit despre importanta diagnosticarii si tratamentului adecvat in cazul persoanelor cu glaucom, astfel incat afectiunea sa fie tinuta sub control si sa nu se ajunga intr-un final nefericit la pierderea vederii.

Pentru inceput, medicul specialist a precizat ca glaucomul este o boala fara simptome, iar odata depistata, pacientul trebuie sa isi faca controale regulate tot timpul vietii.

 

Lt. col. dr. Ovidiu Musat

Lt. col. dr. Ovidiu Musat

In prezent nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care duc la aparitia glaucomului, insa medicul spune ca afectiunea este asociata cu o presiune in interiorul ochiului, care duce in final la deteriorarea nervului optic. Medicul militar spune ca in cazul glaucomului se intampla, la nivelul ochiului, ceea ce se intampla la nivelul inimii in infarctul miocardic, tesutul nervului optic nemaifiind irigat suficient si astfel aparand  tulburari ischemice locale manifestate in modificari ale campului vizual. Desi este deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare, glaucomul poate exista si atunci cand presiunea este normala sau, invers, poate exista o presiune intraoculara mare fara a fi vorba de glaucom”, a mai precizat medicul Ovidiu Musat.

Nefiind vorba de o afectiune cu simptome specifice, este importanta efectuarea de controale regulate pentru ca boala sa poata fi depistata la timp, in stadiul incipient, un pacient odata diagnosticat cu glaucom fiind nevoit sa efectueze astfel de controale tot restul vietii.

 

Dr. Calin Tataru- Clinica OPTIMED Buzau

Dr. Calin Tataru- Clinica OPTIMED Buzau

Interventii in glaucom si cataracta se fac, de peste 10 ani, cu succes, si la Clinica OPTIMED din Buzau, unde chirurgii oftalmologi bucuresteni Calin Tataru si Marian Burcea, impreuna cu medicul buzoian anestezist Victor Ionita au salvat mii de ochi. Despre glaucom, dr. Tataru spune ca orice persoana trecuta de 40 de ani, care are rude bolnave de glaucom, prezinta un risc major de a suferi de aceeasi afectiune. In Romania, aproximativ 140.000 de pacienti sunt diagnosticati cu aceasta boala, la ora actuala. Acestia beneficiaza de tratamente din patru clase de medicamente, din fericire compensate in totalitate. Specialistul este de parere ca incidenta cazurilor de glaucom este insa mult mai mare decat vedem in statistici, multe cazuri fiind inca nediagnosticate. Din pacate, diagnosticarea tardiva este cauzata in principal de faptul ca vorbim despre o boala asimptomatica. Chirurgul oftalmolog apreciaza ca in acest context este nevoie de imprelemtarea unei strategii nationale de diagnosticare si prevenire a acestei afectiuni, mai ales tinand cont de faptul ca, la nivel mondial, glaucomul constituie a doua cauza de orbire.

Un prim pas in aceasta directie a fost facut prin infiintarea Centrului de excelenta in glaucom, la nivelul Spitalului Militar Central, unitate ce isi propune diagnosticarea precoce a bolii si crearea unei baze de date la nivel local si national, care sa permita detectarea precoce, monitorizarea si tratamentul adecvat al bolii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*