Poluarea – posibil factor de risc în apariția glaucomului

29 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Până acum se știe că presiunea intraoculară nu este influențată de poluare, dar cercetătorii britanici cred că aceasta influențează totuși, într-un alt mod, apariția bolii.

 

Dr. Delia Tache – OPTIMED Buzau

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, de cele mai multe ori bilaterală, asociată cu creșterea presiunii intraoculare peste nivelul suportat de nervul optic, care determină în timp distrugerea acestuia, iar în final poate duce la orbire. Există o formă de glaucom cu tensiune normală, iar în acest caz, afecțiunea este mai dificil de diagnosticat și de tratat. Glaucomul este o boală progresivă, pentru care nu se cunoaște încă un tratament care să o poată vindeca, dar cu un tratament corect, vederea poate fi păstrată pentru toată viața. În cazul în care tratamentul medicamentos nu dă rezultate, este recomandată operația. Glaucomul poate apărea la orice vârstă, uneori chiar și la copii, dar cel mai frecvent apare după vârsta de 40 de ani. „Există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune și se cunosc anumiți factori de risc care favorizează apariția bolii. Vârsta este unul dintre acești factori, iar în cazul persoanelor peste 60 de ani, riscul de a face glaucom crește de 6 ori. Persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I diagnosticate cu glaucom prezintă o creștere de 4-9 ori a riscului, la fel ca și cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet. Persoanele care au presiunea intraoculară crescută, cele cu miopie severă, cele care urmează un tratament prelungit cu steroizi sau persoanele care au suferit un traumatism ocular sunt, de asemenea, incuse în categoriile de risc”, explică medicul primar oftalmolog buzoian Delia Tache – Clinica OPTIMED.

 

Un studiu al cercetătorilor britanici, publicat recent în revista „Investigative Ophthalmology & Visual Science”, sugerează că și poluarea aerului ar putea fi unul dintre factorii care favorizează apariția glaucomului. Deși s-a dovedit că poluarea nu influențează presiunea intraoculară, autorii studiului sunt de părere că aerul poluat afectează, printr-un mecanism diferit, apariția acestei afecțiuni.

Ipoteza lor este bazată pe rezultatele unei cercetări care a relevat că persoanele care locuiesc în zone mai poluate sunt asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta glauom. S-a stabilit că acestea sunt cu 6% mai predispuse la dezvoltarea glaucomui, în comparație cu cei care trăiesc în zone mai puțin poluate, specialiștii sugerând că particulele fine din aer afectează sistemul nervos şi contribuie la apariţia inflamaţiilor, afectând astfel și nervul optic. De asemenea, oamenii de știință au constatat că locuitorii din zonele poluate prezintă o probabilitate mai mare de a avea o retină mai subţire, aceasta fiind una dintre modificările tipice din procesul de apariţie a glaucomului.

Studiul s-a bazat pe 111.370 de participanţi la o cercetare în masă organizată de UK Biobank, care au efectuat teste oculare din 2006 până în 2010, în diverse clinici din Marea Britanie. Aceștia au fost întrebaţi dacă au avut glaucom şi au efectuat teste oculare care au inclus măsurarea presiunii intraoculare şi scanarea cu laser a retinei. Datele lor medicale au fost asociate apoi cu măsurători ce au vizat poluarea aerului şi care au fost realizate în zonele lor de rezidenţă. Cercetătorii s-au concentrat prioritar pe chestiunea particulelor în suspensie, cu diametre egale sau mai mici de 2,5 micrometri.

 


Adaugati un comentariu


 

*