Noua echipă de conducere a CMS Buzău și-a intrat în atribuții
Biroul Executiv este format din medicii Claudia Ciupitu -președinte, Mădălina Gigore și Eugen Chiaia -vicepreședinți, Andra Citrea -secretar general și Andaluzia Moise -trezorier.
Alegerile pentru desemnarea noii conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) Buzău, care a avut loc, așa cum SănătateaBuzoiană.ro a arătat, deja, în liniște și fără incidente, au fost urmate, așa cum prevede Regulamentul electoral, de prima ședință a Consiliului Județean al organizației profesionale, convocată de președintele Biroului Electoral teritorial, dr. Florentina Vlad, în cadrul căreia a fost ales noul Birou Executiv teritorial.
În urma voturilor consilierilor, validați de Comisia Electorală Centrală, s-a stabilit componența noului Birou Executiv al CMS Buzău, ținându-se cont de candidaturi și de numărul voturilor obținute în urma scrutinului electoral.
Astfel, funcția de președinte a fost atribuită medicului Claudia Ioana Ciupitu, care va face echipă în următorii patru ani cu dr. Mădălina Grigore – vicepreședinte, dr. Eugen Dragoș Chihaia – vicepreședinte, dr. Andra Citrea – secretar general și dr. Andaluzia Manuela Moise – trezorier.
Dr. Cornelia Scolari, unul dintre cei mai vechi membri ai concucerii organizației profesionale, deși s-a plasat pe a treia poziție în urma voturilor membrilor Colegiului, și-a exprimat dorința de a nu mai face parte din Biroul Executiv, considerând că „este timpul ca și cei tineri să se implice, să învețe cum funcționează organizația profesională, să susțină categoria profesională din care fac parte și să vegheze la respectarea deontologiei profesionale”, promițând însă că va ajuta în continuare CMS, din poziția de consilier.
Aleasă pentru a treia oară, consecutiv, președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi Buzău, dr. Claudia Ciupitu le-a mulțumit colegilor pentru încredere și i-a asigurat că va face tot ce-i stă în putință pentru a le reprezenta interesele atât în cadrul organizației rofesionale, cât și în relația cu autoritățile.
Întrebată ce crede că ar trebui schimbat în legătură cu profesia pe care o reprezintă, dr. Ciupitu a precizat pentru SănătateaBuzoiană. ro că „deocamdată, cel mai important este ca fiecare dintre noi să respecte legislația și regulamentele în vigoare și să se implice mai mult în activitățile de consolidare a respectului pentru această profesie, în respectarea deontologiei profesionale, în perfecționarea continuă și în adaptarea la nou, pentru că medicina este unul dintre domeniile cu cea mai accelerată evoluție, iar când vorbim despre sănătatea și viața omului nu avem dreptul să facem rabat de la calitate”, exprimându-și totodată speranța că atât în relația cu autoritățile cât și între medicii stomatologi din Buzău dar și din întreaga țară va exista o relație mult mai sigură și mai corectă.
Referitor la eventuale proiecte legislative pe care le-ar putea propune Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), dr. Ciupitu a precizat că, din păcate, nu este prea optimistă, dar nici nu și-a pierdut speranța că lucrurile vor evolua în bine. „Din păcate, astfel de inițiative au tot existat, ne-am străduit să facem priecte, am primit promisiuni de susținere din partea autorităților și a unor politicieni, dar în momentul în care acestea au ajuns să fie discutate și, eventual, aprobate, s-a schimbat echipa care ne oferise susținere, iar proiectele noastre au rămas într-un sertar. Asta nu înseamnă însă că renunțăm, trebuie să fim în pas cu vremurile și cu regulamentele europene, așa că vom persevera”, a subliniat președintele CMS Buzău, susținută de colegii din Consiliu.
Odată cu validarea Biroului Executiv al organizației profesionale, Comisia Electorală teritorială și-a încetat activitatea, iar noua conducere a CMS Buzău și-a intrat în atribuții.
Depunerea candidaturilor pentru funcțiile din Biroul Executiv Național al CMSR are loc în zilele de 3-4 decembrie 2019, la Comisia Electorală Centrală. Turul I al alegerilor va avea loc în data de 7 decembrie, iar dacă va fi cazul, turul II se va desfășura la data de 11 decembrie 2019.
În perioada următoare va fi aleasă și noua Comisie locală de Disciplină a Colegiului Medicilor Stomatologi, care are tot un mandat de patru ani și are activitate distinctă de cea a CMS. La nivelul fiecărui colegiu teritorial se organizează și funcționează o Comisie de Disciplină alcătuită din 5 până la 7 membri, propuși de Biroul Executiv local și votați de Consiliul Colegiului teritorial. Actuala Comisie de Disciplină a medicilor stomatologi din Buzău este formată din șase membri, respectiv, din medicii Doru Potec – președinte, Ștefania Gheorghe, Andreea Tănase, Doina Tereza Constantin, Mircea Bâldea și un reprezentant al DSP Buzău, iar comonența noii Comisii se va stabili în cadrul viitoarei ședințe a Consiliului.
La nivelul Colegiului Medicilor Dentiști din România funcționează Comisia Superioară de Disciplină, alcătuită din 9 membri, propuși de Biroul Executiv național și votați de Consiliul Național.
Comisiile de Disciplină veghează la respectarea legilor și regulamentelor profesiei și a regulilor de bună practică, iar pentru încălcarea acestora, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale instituției CMDR, aplică sancțiuni. Răspunderea disciplinară a membrilor CMDR nu exclude răspunderea penală, contravențională, civilă sau materială, conform prevederilor legale.
GALERIE FOTO: