Traumatismul cranio-cerebral, principală cauză de mortalitate

12 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Peste 430.000 de traumatisme cranio-cerebrale au fost raportate anul acesta în România, iar la nivel global sunt înregistrate, anual, peste 55 de milioane de TCC și peste 27 de milioane de traumatisme vertebro-medulare.

 

Zeci de milioane de oameni își pierd viața sau rămân cu sechele posttraumatice, anual, în urma unor traumatisme cranio-cerebrale (TCC), una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel global, cu implicații majore economice și sociale.

În acest context, traumatismul cranio-cerebral a constituit una dintre principale teme puse în discuție în cadrul celei de 15-a ediții a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), organizație înființată în 2005 de un grup internaţional de medici şi cercetători, la iniţiativa prof. dr. Dafin Mureşanu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi a prof. dr. Ovidiu Băjenaru de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Congresul a avut loc la Baku, în Azerbaidjan, în paralel cu cea de-a 12-a ediţie a Conferinţei Asiatice dedicate Neuroplasticităţii.

Cu această ocazie, prof dr. Dafin Mureşanu, președintele SSNN și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, a precizat că, la nivel mondial, se înregistrează anual peste 55 de milioane de TCC şi peste 27 de milioane de traumatisme vertebro-medulare (TVM), ambele constituind una dintre principalele cauze de deces și de morbiditate. S-a ajuns astfel ca rata mortalităţii cauzate de TCC la populaţia sub 35 de ani să fie de 3,5 ori mai mare, în comparaţie cu cea provocată de cancer şi bolile de inimă împreună.

 

Dr. Dafin Muresanu

În ceea ce privește România, statistica citată de dr. Dafin Mureșanu indică, pentru 2019, un număr de 430.000 de cazuri noi și vechi de TCC, cauzate în principal de căderi și de accidentele rutiere. Căderile constituie principala cauză de TCC în cazul copiilor până în 18 ani care ajung la Urgențe, iar în cazul persoanelor peste 65 de ani, incidența ajunge la 75%. „În cazul vârstnicilor, afecțiuni neurologice precum accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, demenţa sau polineuropatiile sunt boli care includ căderile în tabloul lor clinic”, a explicat medicul neurolog.

Dr. Mureșanu a subliniat, totodată, că se prefigurează o creștere a incidenței TCC la nivel mondial, influențată de o serie de factori. Creşterea densităţii populaţiei în anumite zone, îmbătrânirea populaţiei şi utilizarea în număr tot mai mare a autovehiculelor, motocicletelor, bicicletelor si trotinetelor sunt cauzele care vor duce, în timp, la creșterea numărului de TCC-uri, fapt care va avea numeroase implicații pe plan economic și social.

Este de așteptat ca și numărul pacienţilor care supravieţuiesc unui traumatism al măduvei spinării să crească, ceea ce în anumite zone poate deveni o povară economică foarte, mare ţinând cont de nevoile speciale de îngrijire pe care le au aceste persoane, cele mai multe dintre ele fiind în scaun cu rotile. În România, datele sunt absolut îngrijorătoare. Ultimul raport arată aproximativ 170.000 de cazuri noi şi peste 434.000 de cazuri noi şi vechi, ţara noastră ocupând astfel, al doilea loc din Europa Centrală, după Polonia”, a mai precizat președintele SSNN.

 

Din păcate, în multe dintre astfel de cazuri, medicii nu pot face prea mult pentru salvarea și recuperarea pacienților, TCC fiind una dintre cele mai neeficiente intervenţii medicale din punct de vedere al costurilor.

Costul financiar al îngrijirilor medicale necesare pacienţilor cu TCC rămâne unul foarte mare. Povara economică este şi mai mare atunci când victimele unui TCC dezvoltă una sau mai multe complicaţii neurologice, cum ar fi cefaleea cronică, epilepsia sau demenţa. În afara complicaţiilor neurologice pot să apară şi complicaţii de ordin psihologic, cognitiv, comportamental şi social. Cele mai multe traumatisme cranio-cerebrale sunt minore şi nu necesită intervenţie medicală în urgenţă, dar există câteva semne de avertisment, care nu ar trebui trecute cu vederea de către pacienţi sau familiile acestora, şi anume sângerarea masivă la nivelul zonei lovite sau de la nivelul nasului, gurii sau urechilor, pierderea stării de conştienţă, durere puternică de cap asociată cu ameţeală, somnolenţă sau greaţă cu vărsături, paralizie, probleme de coordonare, de vorbire sau de vedere. În primele ore sau zile de la producerea unui traumatism, pot să apară simptome noi, complicaţii neprevăzute, iar starea pacientului se poate agrava brusc, evoluând în unele cazuri până la moarte subită. Pentru unii pacienţi, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viaţa. Mulţi dintre cei care au suferit un traumatism prezintă sechele, chiar şi cei cu traumatisme craniene uşoare”, mai spune medicul Dafin Mureșanu.Acesta a adăugat că, pentru tratarea eficientă a pacienților cu TCC, este nevoie de echipe multidisciplinare, formate din  medic de medicină de urgenţă, medic neurolog, neurochirurg, psihitaru şi psiholog.

În privința costurilor, în ţara noastră, pentru un pacient cu traumatism cranio-cerebral se cheltuie aproximativ 3.500 de euro. În același timp, în Europa, costurile directe anuale pentru un pacient cu traumatism cerebral sever sunt de peste 18.000 euro.

 


Adaugati un comentariu


 

*