Poiana Brașov a devenit capitala internațională a cercetării neurologice

10 iulie 2019 | 0 comentarii |

Aici se desfășoară în această perioadă trei evenimente științifice importante ce reunesc peste 200 de specialiști de pe patru continente.

 

În această perioadă este în plină desfășurare la Poiana Brașov un adevărat „maraton al cercetării neurologice”, așa cum au denumit organizatorii seria de manifestări științifice la care participă peste 200 de neurologi și cercetători științifici de pe patru continente. Este vorba de cea de-a noua ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, a 14-a ediție a Scolii Internaționale de Vară în domeniul Neurologiei și de a treia ediție a Cursului de Boli Neurologice Rare. Cele trei evenimente se desfășoară sub egida Fundaţiei Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul RoNeuro, Centrul de Cercetare şi Diagnostic din Cluj-Napoca şi Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi a unui consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

Coordonatorii evenimentului sunt prof. dr. Natan Bornstein, vicepreşedinte al The World Stroke Organization (WSO), prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al SSNN şi al EFNR şi membru corespondent al Academiei Române şi prof. dr. Ovidiu Băjenaru  de la UMF Carol Davila, de asemenea, membru corespondent al Academiei Române.

 

În cadrul dezbaterilor purtate cu această ocazie, participanții la cele trei evenimente științifice pun accent pe importanța programelor, competenţelor medicale şi strategiilor de dezvoltare din sfera neurorecuperării şi a rolului fundamental pe care acestea îl au în eficientizarea tratamentelor şi metodelor de recuperare a pacienţilor cu afecţiuni neurologice.

Un alt subiect intens dezbătut este legat de bolile neurologice rare, fiind prezentate totodată și noutăţile apărute în tratarea accidentului vascular cerebral (AVC), a traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) sau a bolilor Alzheimer și Parkinson.

Referindu-se la această suită de evenimente, dr. Dafin Mureșanu a declarat că „am putea considera această manifestare ca fiind un adevărat maraton al cercetării ştiinţifice medicale neurologice, atât prin numărul mare de participanţi, cel al domeniilor neurologice abordate, dar mai ales prin valoarea lucrărilor ştiinţifice ce vor fi prezentate de către autorii lor, cercetători din mari centre universitare de pe patru continente ale lumii”.

 

Dr. Dafin Muresanu

Acesta a adăugat că bolile neurologice afectează, în prezent, aproximativ 6,3 milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni, iar în ţara noastră sunt în evidențe peste 70.000 de pacienți. De asemenea dr. Dafin Mureșanu a prezentat datele unor statistici recente, conform cărora România este plasată în rândul primelor trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. „Prevalenţa AVC în România este de 0,1% pentru grupa de vârsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârsta 55-70 ani şi 13,9% la vârsta de peste 70 de ani. Aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa, studiile fiind raportate la o populaţie de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer” a mai declarat acesta.

O altă afecţiune neurologică gravă o reprezintă traumatismul cranio-cerebral de care suferă, anual, aproximativ 10 milioane de oameni. În România, numărul cazurilor de TCC este în creştere, având o incidență de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere. Anual, în ţara noastră, se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC, în timp ce în Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi anual cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre aceştia, 66.000 decedează.

 

Tot în categoria bolilor neurologice intră și maladia Alzheimer, care afectează în prezent, conform statisticilor prezentate în cadrul evenimentului științific de la Poiana Brașov, peste o jumătate de milion de români. În același timp, la nivel mondial, numărul pacienţilor cu boala Alzheimer este astăzi de aproximativ 25 de milioane, anual înregistrându-se circa 5 milioane cazuri noi, iar estimările indicând că în 2050, numărul acestora va depăşi 44 de milioane de persoane afectate.

Dacă Alzheimer  este o afecțiune neurologică specifică vârstnicilor, scleroza multiplă este o maladie din aceeași categorie a bolilor neurologice, care afectează populaţia tânără, fiind diagnosticată, cel mai frecvent, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. La nivel mondial, există aproximativ 2,1 milioane de pacienţi cu scleroză multiplă, iar în România, numărul acestora este de aproximativ 10.000. Statisticile arată că, la nivelul Uniunii Europene, numărul pacienților s-a dublat în ultimii şase ani, ajungând la circa 600.000.

 


Adaugati un comentariu


 

*