Incidența tot mai ridicată a afecțiunilor neurologice îi îngrijorează pe specialiști

9 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Aceasta a fost una din temele principale dezbătute în cadrul a două evenimente științifice de marcă, desfășurare de curând în Spania.

 

Zilele trecute, Spania a găzduit două manifestări științifice importante din domeniul neurologiei, care au reunit peste 200 de personalităţi ale lumii medicale neurologice mondiale din ţări precum SUA, Rusia, Germania, Israel, Polonia, Elveţia, Suedia, Austria, Italia, Spania şi România. Princialii organizatori au fost Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SNN) şi Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology. Este vorba de cea de 14-a ediție a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi de cea de-a 15-a ediţie a Congresului Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology, evenimente în organizarea cărora s-au implicat ca parteneri și Societatea de Neurologie din România, UMF Cluj, Academia de Ştiinţe Medicale din România şi Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca.

Participanții la cele două manifestări științifice s-au arătat îngrijorați că numărul afecțiunilor neurologice înregistrate la nivel mondial crește de la un an la altul, statisticile arătând că aceste tendinţe sunt direct proporţionale cu multiplicarea factorilor de risc, generată în special de fluctuaţiile economice, gradul educaţional al populaţiei sau de schimbările climatice tot mai agresive.

 

Într-un comunicat remis de organizatori se arată că, anual, la nivel mondial se înregistrează 17 milioane de cazuri noi de accidente vasculare cerebrale (AVC) și 10 milioane de cazuri de traumatisme cranio-cerebrale (TCC).

Totodată, peste 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boala Parkinson, înregistrându-se o incidenţă de 10 cazuri la 100.000 de persoane, statisticile indicând existența a circa 6,5 milioane de pacienți cu această afecțiune.

În același timp, numărul pacienților cu Alzheimer depășește 25 de milioane la nivel mondial, iar previziunile sunt sumbre, indicând că, până în 2050, numărul acestora va atinge pragul de 44 de milioane.

La toate acestea se adăugă şi bolile rare, ce cuprind între 5.000 şi 8.000 de maladii şi care afectează peste 3,5 milioane de oameni20% dintre aceste afecţiuni fiind de natură neurologică.

 

Dr. Dafin Muresanu

Referindu-se la aceste date îngrijorătoare, medicul român Dafin Mureşanu, preşedintele SNN şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, a precizat, în același document, că recuperarea funcţiilor neurologice este un proces diferit de la un pacient la altul, de aceea este imposibil de găsit o terapie perfectă pentru toţi pacienţii. „Recuperarea se constituie într-un proces continuu, dinamic, care trebuie început în spital, la indicaţiile şi sub supravegherea unei echipe multidisciplinare, formată din medici neurologi, asistente medicale, kinetoterapeuţi, logopezi, psihologi, asistenţi sociali. Reabilitarea după accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio-cerebrale sau vertebro-medulare nu mai constă doar în terapie fizică. Acum există tipuri speciale de training, terapie asistată de roboţi, stimulare farmacologică şi non-farmacologică a creierului, în combinaţie personalizată”, a mai precizat acesta.

În comunicat se mai arată că, în ultimii ani, numărul supravieţuitorilor cu traumatisme cranio-cerebrale a crescut considerabil chiar dacă, la nivel mondial, apar 10 milioane de cazuri noi, principala cauză fiind accidentele rutiere.  „În Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi cu diagnostic de TCC, iar dintre aceştia aproximativ 70.000 decedează. Pe de altă parte, aproximativ 11,5 milioane de europeni prezintă o deficienţă cauzată de un traumatism cranian. În România, incidenţa TCC este peste media europeană (150 – 300 de cazuri/ 100.000 de locuitori), de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că, până în anul 2020, accidentele rutiere, principala cauză a traumatismelor cerebrale, vor fi al treilea mare contributor la povara globală a bolii şi dizabilităţii, după bolile cardiovasculare şi depresie”, mai afirmă dr. Mureșanu.

 

În ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral, specialistul spune că aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa, iar la nivel mondial, AVC constituie a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer.

Ultimele raportări arată că au fost înregistrate, în întreaga lume, peste 15 milioane de cazuri noi de AVC. Aproximativ 5 milioane dintre aceşti pacienţi decedează, iar alte 5 milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă. „Datele clinice raportate privind rata de supravieţuire după un AVC la 7 ani de la debutul bolii sunt îngrijorătoare. Astfel, 16% dintre pacienţi sunt instituţionalizaţi, 20% necesită asistenţă la mers, 31% necesită asistenţă zilnică, iar 71% au capacitatea de lucru afectată. De asemenea, AVC reprezintă una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate, doar aproximativ 25% dintre supravieţuitorii unui AVC fiind capabili să îşi reia activităţile profesionale prestate înainte de îmbolnăvire. Restul pacienţilor rămân cu diverse grade de dizabilitate”, se mai precizează în comunicatul oficial.

Boala Parkinson afectează în prezent aproximativ 6,5 milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni, iar aproximativ 73.000 sunt din România.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*