Farmaciile Alphega continuă campania de prevenire a bolilor cardiace, la Berca

9 octombrie 2018 | 0 comentarii |

În urma acțiunii desfășurate în municipiul Buzău,  farmaciștii au constatat că 60% dintre pacienții depistați cu hipertensiune arterială nu știau că au această problemă, iar 77% dintre ei aveau vârsta arterială mai mare cu 6 ani decât vârsta biologică.

 

Campania de prevenție și depistare a problemelor cardiace și pulmonare, dar și de educație și informare a pacienților privind modul de administrare a medicamentelor derulată de farmaciile care fac parte din Grupul de farmacii independente Alphega, continuă. După acțiunile derulate în Râmnicu Sărat și Buzău, Farmacia Santefarm (farmacist Alina Mușat) și Farmacia Romacruz (farmacist Radu Romanescu) organizează miercuri, 10 octombrie, în intervalul orar 9.30-17.00, în comuna Berca, o nouă acțiune de măsurare a vârstei arteriale și a vârstei pulmonare.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala amenințare la adresa sănătății populației, la nivel mondial. România, conform celor mai recente date publicate de OMS, ocupă primul loc în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE (43.8 la 100.000 de locuitori). Boala cardiovasculară determină 57% din totalul deceselor la nivel național, iar prevalența hipertensiunii arteriale este în continuă creștere.

„În ciuda acestor cifre alarmante, România este pe ultimul loc în UE la prevenția și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. În acest context, o atenție sporită trebuie acordată prevenirii acestor boli, fiind mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi. Farmaciștii Alphega, în marea lor majoritate tineri, implicați și cu multă inițiativă, încearcă să vină în sprijinul pacientului inclusiv prin campanii stradale, desfășurate în toată țara, contribuind astfel la creșterea gradului de sănătate al populației și, în același timp, la schimbarea percepției oamenilor despre farmaciști”, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro, farm. Alina Mușat, Santefarm.

 

Farm. Alina Mușat

În cadrul acțiunii stradale desfășurată în Municipiul Buzău, farmaciștii Alphega au obținut date relevante în urma investigaților efectuate gratuit. Dintre cei peste 200 de pacienți cu vârste cuprinse între 25 și 89 ani, cărora li s-a determinat vârsta arterială (51% femei și 49% bărbați), doar 23% au prezentat valori normale, în timp ce 77% aveau arterele cu șase ani mai bătrâne decât vârsta fiziologică. Dintre cei 200 pacienți, 36% au avut valori mari ale tensiunii arteriale, iar 60% dintre ei nu știau că sunt hipertensivi, în timp ce doar 40% știau că au hipertensiune arterială (HTA) și se aflau în tratament cu antihipertensive, iar 20% dintre pacienții testați sunt diabetici.

Fiecare dintre farmaciștii participanți la această acțiune a petrecut, în medie, 20 de minute cu fiecare pacient care, pe lângă determinările de care a beneficiat gratuit, a primit și informții relevante despre afecțiunile cardiace și pulmonare, despre interacțiunile medicamentoase, despre ce înseamnă un regim de viață sănătos și cât de important este să prevenim o boală, atât din punct de vedere al confortului fizic și psihic, cât și al celui financiar. Toate aceste informații au fost apreciate de pacienți, mai ales de cei neasigurați, dintre care mai mult de jumătate au aflat cu această ocazie că aveau HTA și că este necesar să apeleze la un medic specialist, pentru a beneficia de terapie corespunzătoare”, a mai spus Alina Mușat.

 

Dr. Gabriela Badea

În acțiunile de voluntariat desfășurate de farmaciștii Grupului Alphega la Buzău s-a implicat și medicul de familie Gabriela Badea, care vine cu o bogată experiență clinică, de diagnostic și de comunicare cu pacientul, după câțiva ani în care a profesat în Marea Britanie. Medicul buzoian spune că deși la apariția bolilor cardiovasculare contribuie mai mulți factori de risc, la baza acestor afecțiuni se află fenomenul de îmbătrânire a vaselor de sânge, care poate fi însă prevenită printr-un stil de viață sănătos și prin evitarea principalilor factori de risc.

Rigiditatea arterială și ateroscleroza debutează cu 10-20 de ani înainte de apariția hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă, infarctului sau accidentului vascular cerebral. De aceea este importantă măsurarea vârstei arteriale, care ne arată dacă arterele noastre au o stare de sănătate corespunzătoare vârstei pe care o avem. Este necesar să știm care sunt factorii ce ne pot îmbolnăvi vasele de sânge și inima și să-i evităm, să aflăm dacă arterele noastre suferă de un proces de îmbătrânire accelerată chiar dacă aparent suntem sănătoși. Vizita la medicul de familie, pentru evaluarea stării de sănătate și efectuarea unui set de analize uzuale cel puțin o dată pe an, o alimentație sănătoasă, evitarea stresului,a fumatului și a consumukui excesiv de sare, prevenirea obezității și cât mai multă mișcare sunt extrem de importante în păstarea sănătății organismului și asigurarea unei îmbătrâniri active, frumoase”, a explicat dr. Gabriela Badea.

 

În ceea ce privește vârsta pulmonară, în urma campaniei stradale nu s-au obținut date suficient de relevante, dar ceea ce s-a constatat a fost că plâmânii a jumătate dintre cei care și-au efectuat acest test aveau vârsta de două ori mai mare decât vârsta lor biologică. Bolile respiratorii ocupă locul trei între cele mai răspândite cauze de deces în Uniunea Europeană, după bolile cardiovasculare şi cancer, iar cancerul pulmonar ocupă primul loc la mortalitatea cauzată prin cancer în Europa. România se situează pe locul 7 ca mortalitate prin boli respiratorii şi pe locul 5 la mortalitatea prin cancerul bronhopulmonar, fiind totodată ţara cu cea mai crescută incidenţă a tuberculozei din Uniunea Eropeană, deși tratată corect şi la timp, tuberculoza este o boală infecţioasă vindecabilă.

Fumatul și poluarea sunt principalii factori de risc. Renunţarea la fumat este singura măsură prin care scăderea funcţiei pulmonare poate fi încetinită. La fumători, permeabilitatea căilor respiratorii (FEV1) se reduce, în medie, cu 60 ml pe an. Renunţând la fumat FEV1 se reduce, în medie, cu 13 ml pe an (la fel ca la persoanele fără BPOC). Nicio altă metodă de tratament medicamentos nu poate asigura o asemenea încetinire a pierderii funcţiei pulmonare”, a subliniat farm. Alina Mușat.

Pe lângă investigațiile gratuite și sfaturi, pacienții primesc, în cadrul acestor campanii, broșuri cu informații despre bolile cardiovasculare și afecțiunile pulmonare, dar și despre ce înseamnă un stil de viață sănătos.

În curând, farmaciștii Alphega vor organiza, în liceele din Buzău, campanii pentru tineri, precum FUMATUL ESTE COOL (o campanie de renunțare la fumat) sau CONTRACEPȚIA DE URGENȚĂ.

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*