Protecția datelor și secretul profesional în domeniul medical

9 mai 2018 | 0 comentarii |

Cui și în ce condiții se pot elibera date medicale personale se va discuta cu specialiștii în domeniu, la Simpozionul regional Practic MF, ediția 26, care va avea loc în zilele de 8-9 iunie, la Covasna.

 

Începînd cu 25 mai va fi pus in aplicare, in toate statele membre ale Uniunii Europene, Regulamentul general privind protectia datelor (RGPD) – Regulamentul (UE) 2016/679. Noile norme devin astfel obligatorii, la doi ani de la adoptare, în toate statele UE. Conform noilor reglementări privind protecția datelor cu caracter personal, datele medicale ale pacientului sunt considerate categorii speciale, informarea privind modul de utilizare și comunicare a acestora reprezentând un aspect important pentru activitatea cadrelor medicale. Acestea trebuie să știe cui și în ce condiții pot transmite mai departe aceste informații personale.

În cadrul ediției 26 a simpozionului regional Practic MF, ce va avea loc în perioada 8-9 iunie la Hotel Clermont din Covasna, dr. Soos Klara,  președintele  Societății de medicina generală/de familie Harghita, va aduce în dezbatere acest subiect de maxim interes.

Pentru a veni în întampinarea eforturilor operatorilor de conformare cu noile reguli de prelucrare a datelor personale, pe site-ul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în cadrul secțiunii speciale dedicate RGPD, este publicat Ghidul orientativ de aplicare a Regulamentului general privind protectia datelor destinat operatorilor, care se dorește a fi un instrument util în activitatea acestora de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679. Există însă multe necunoscute, pe care medicii ce vor participa la simpozionul de la Covasna vor încerca să le lămurească.

 

Simpozionul regional Practic MF ed. 26, este dedicat medicilor de familie din județele Covasna, Mureș, Harghita, Bacău, Buzău, Prahova și Brașov. Coordonatorul științific al manifestării este prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, care va vorbi în cadrul acestei ediții despre miturile și adevărurile privind afecțiunile sexuale feminine, un subiect prea puțin dezbătut și abordat de către pacienți în fața medicului de familie, specialist ce are însă un rol important în diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni.

Disfuncțiile sexuale sunt pentru foarte mulți sunt un subiect care se află undeva departe, lucruri care se pot întâmpla întotdeauna celorlalți, nu nouă. Iar când se întâmplă să fim noi cei afectați  ne ascundem ca struțul cu capul în pământ, nu ne ducem la medicul de familie care este cel mai apropiat. De fapt cred că aici este problema. Fiecare dintre noi, și dumneavoastră, și eu, avem lângă noi un prieten pe care îl ignorăm, iar acesta este medicul de familie. Pentru că nimeni nu are psiholog de familie, ci are un medic de familie. Eu personal am considerat întotdeauna că medicul este consilierul în problemele de sănatăte”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Calomfirescu.

Printre lectorii care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului se numără Dr. Lucia Seres –  președinte Asociația medicilor de medicină generală/medici de familie jud. Covasna, Dr. Soos Klara, Conf.Univ.Dr. Monica Tarcea, Conf. Univ.Dr. Edit Szekely, Psih. Adrian Calomfirescu.

 

Informații utile referitoare la diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, despre utilizarea corectă a antibioticelor sau recuperarea sexualității după cancer sunt doar câteva dintre temele ce vor fi abordate în cadrul evenimentului.

La fel ca la fiecare ediție Practic MF, participanții la eveniment sunt încurajați să ia cuvântul în cadrul Tribunei Medicului de Familie, o secțiune ce facilitează dialogul între profesioniștii din domeniu și între colegi și în cadrul căreia pot fi expuse problematici ce țin de practica medicală. Fie că doresc să anunțe un eveniment sau vor să aducă în atenție un caz din practica de zi cu zi, medicii de familie prezenți la eveniment sunt așteptați la Tribuna Medicului de Familie. Cei interesați se pot înscrie la adresa dana.dumitru@houston.ro. Evenimentul este creditat EMC.

Înscrierile la ediția 26 Practic MF sunt deschise, iar până pe 19 mai taxele de participare sunt reduse! Pentru detalii despre taxele de participare și înscrieri puteți accesa site-ul evenimentuluwww.practicmf.ro/inscriere, persoană de contact Andreea Acatrinei (mail: andreea.acatrainei@houston.ro, tel: 0756.030.353)

Programul științific are loc: vineri, între orele 15.00 – 20.00 și sâmbătă, între orele 09.00 – 14.00.


Adaugati un comentariu


 

*