În România se înregistrează peste 60.000 de traumatisme cranio-cerebrale pe an

Specialiștii spun că una din principalele cauze e situația proastă a infrastructurii rutiere, în condițiile în care cele mai multe cazuri au loc în urma accidentelor de  circulație.

 

La Cluj au debutat azi lucrările celei de-a 17-a ediții a congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară, eveniment științific de factură internațională, ce reunește peste 100 de cercetători, neurologi şi neurochirurgi din Filipine, Birmania, Corea, Azerbaijan, Polonia, Ucraina, Rusia, Egipt, Austria, Vietnam, Germania, Elveţia, Lituania, Belarus, Slovenia şi România.

Congresul se desfășoară pe parcursul a două zile, una dintre principalele teme de discuție constituind-o traumatismele cranio-cerebrale (TCC), în contextul în care, în fiecare an, aproximativ 11 milioane de persoane din întreaga lume suferă un astfel de traumatism, numărul real putând fi mai mare, în condițiile în care statistica prezentată se referă doar la cazurile spitalizate. În Europa se înregistrează circa 2,5 milioane de cazuri de TCC anual și nici în România lucrurile nu stau prea bine din acest punct de vedere. Incidența TCC pe plan național este mai ridicată decât media europeană, fiind vorba de un număr de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar specialiștii spun că numărul este în creștere. Anual, în România se înregistrează peste 60.000 de cazuri noi de TCC, iar medicii spun că una dintre principalele cauze este infrastructura deficitară, care constituie una din cauzele principale ale accidentelor de circulație, acestea fiind evenimente în urma cărora se înregistrează cele mai multe cazuri de traumatisme cranio-cerebrale.

 

Statistica îngrijorătoare a fost prezentată azi în cadrul congresului de către dr. Dafin Mureșanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, care a precizat că o altă problemă este legată de faptul că pacienții din România sunt, cel mai adesea, neglijați din punctul de vedere al recuperării cognitive.

„Sunt anumite lucruri care ţin de comportamentul general;  la noi, de exemplu, nu toată lumea poartă căşti de protecţie atunci când situaţia o impune, nu toată lumea respectă regulile. Apoi, e toată această parte legată de infrastructură, pentru că majoritatea traumatismelor sunt legate de accidentele rutiere. Apoi, faptul că sunt mult mai greu de gestionat traumatismele complexe, care la noi sunt mai frecvente decât în alte părţi. Sunt lucruri care ţin de mentalitatea noastră, de infrastructură, de modul nostru de a lucra inclusiv în perioada imediată de urgenţă şi primire a bolnavilor. Mulţi pacienţi cu TCC sunt gestionaţi în neurochirurgie, în alte părţi în terapie intensivă. În România, în general lucrurile se plimbă între ATI şi neurochirurgie, iar pacientul este în general neglijat din punctul de vedere al recuperării cognitive”, a declarat acesta în prima zi a congresului.

 

Dr. Dafin Muresanu

Deși incidența cazurilor de TCC în România este mai mare decât media europeană, costul mediu alocat unui pacient cu o astfel de patologie este mult sub cel din celelalte țări din UE. Astfel, dacă în Europa, costurile alocate pe parcursul unui an unui pacient cu TCC sever depășesc 18.000 de euro, în România, la nivelul anului 2010 se cheltuiseră aproximativ 94 de milioane de euro pentru această patologie, iar costul mediu era de circa 3.300 de euro pentru un pacient.

În cadrul congresului urmează a fi prezentate și rezultatele studiului intervenţional CAPTAIN-RO, realizat de către o echipă multidisciplinară de cercetători din mai multe ţări din Europa şi Asia, derulat pe o perioadă de șase ani în două centre de cercetare din Cluj. Referindu-se la acest subiect, dr. Dafin Mureșanu a mai precizat că „acest studiu reprezintă o nouă eră în această tehnologie şi e prima dată când se construieşte un sistem de evaluare bazat pe foarte multe scale, care captează multe elemente fundamentale care intră în ecuaţia neurogenerării, practic a vindecării, şi toate acestea sunt analizate simultan şi combinate într-un singur parametru. CAPTAIN-RO este unul dintre primele studii în domeniul TCC care urmează o abordare cu adevărat multidimensională, bazată pe scale ce urmăresc complexitatea evoluţiei bolii, în scopul îmbunătăţirii intervenţiilor care se adresează pacienţilor cu TCC”.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*