Peste 2.300 de pacienți înscriși în Registrul Naţional de Predializă

Registrul funcționează deja, la nivel național, asigurând o monitorizare eficientă a pacienților cu boală cronică de rinichi.

 

Un subiect important de discuție pe agenda celei de-a doua ediții a Conferinţei Interdisciplinare de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular – NefroAcces 2019, care a avut loc la finele săptămânii trecute, l-a constituit prezentarea Registrului Naţional de Predializă, un instrument nou în peisajul medical românesc, înființat în cursul acestui an și aflat în faza finală de implementare la nivel național. Registrul deja funcționează la nivel național, fiind coordonat de Clinica Nefrologie şi Dializă a Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Bucureşti, însă au mai rămas de pus la punct câteva detalii, specialiștii care se ocupă de coordonare precizând că în luna iunie se va finaliza implementarea acestuia.

Promotorul și coordonatorul științific al acestui registru este profesorul doctor Ionel Alexandru Checheriță, cel care a avut și calitatea de președinte al conferinței. Acesta a explicat celor aproximativ 400 de participanți la evenimentul științific că înființarea registrului a urmărit asigurarea unei monitorizări eficiente a pacienţilor cu boală cronică de rinichi, a evoluţiei bolii în diferitele ei stadii şi a complicaţiilor sale, precum și o estimare a impactului financiar al acestora, instrumentul venind în sprijinul programului de prevenție în bolile cronice. Acesta a mai precizat că reacțiile din partea comunității medicale au fost unele pozitive, în ceea ce privește noul registru național, care va veni atât în sprijinul medicilor nefrologi cât și în cel al medicilor din alte specialități precum cardiologi, diabetologi, medici de familie, implicaţi în îngrijirea acestor pacienţi cu necesităţi multidisciplinare.

 

Prof. dr. Ionel Alexandru Checheriță a subliniat și aportul pe care registrul îl va avea în activitatea de cercetare, menționând că prin colectarea datelor cu caracter științific, acesta va ajuta la evidenţierea ritmului de evoluţie a afecţiunii în funcţie de diferitele opţiuni de tratament aplicate, precum şi la crearea unui program naţional de profilaxie a acestei patologii.

Totodată, coordonatorul științific al programului a precizat, în cadrul conferinței, că „datele medicale prelucrate de specialişti în domeniu pot ajuta la o mai bună înţelegere a fiziopatologiei bolii, în sprijinul încetinirii progresiei către stadiul final şi al profilaxiei complicaţiilor specifice”.

Specialiștii din domeniul nefrologiei românești prezenți la eveniment au apreciat utilitatea implementării unui astfel de registru național. Astfel, prof. dr. Dan Ştefan Vlăduțiu de la UMF Cluj, consideră că organizarea unei reţele care să adune parametrii pacienţilor renali cronici va avea şi rolul de a pregăti, corespunzător şi la timp, persoanele care urmează să intre în programele de substituţie a funcţiei renale, în timp ce prof. dr. Eugen Moța, de la UMF Craiova, a subliniat faptul că este vorba de primul registru de acest gen din Europa de Est.

 

Preşedintele Asociaţiei de Nefrologie, Dializă şi Acces Vascular din România, conf. dr. Andrei Niculae, a prezentat, în cadrul aceleiași conferințe, structura și algoritmul de funcționare al registrului, precum și primele rezultate înregistrate în prima lună și jumătate de funcționare a acestuia. Conform acestuia, la momentul actual sunt raportaţi în cadrul registrului peste 2.300 de pacienţi cu boală cronică de rinichi stadiile 1-5.

Profesorul Checheriță, președintele conferinței, a atras atenția și asupra faptului că boala cronică de rinichi este deja considerată o problemă de sănătate publică, afectând peste 850 de milioane de pacienți la nivel mondial, fiind a șasea cauză de mortalitate.

Un mare interes în rândul participanților la conferință a fost și tema referitoare la situaţia transplantului renal pediatric în cadrul Institutului Clinic Fundeni, precum şi modificarea calităţii vieţii în condiţiile unui transplant renal, subiecte prezentate de acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila și președinte al Asociației Române de Urologie,  prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, prodecan al UMF Carol Davila și președinte Societatea Română de Nefrologie și Urologie Pediatrică și de alte nume de referință ale urologiei și nefrologiei din România.

 

Prof. Mario Cozzolino

Programul ştiinţific a mai cuprins teme clasice, prezentări inovatoare, subiecte noi aflate în dezbatere, experienţe ale clinicilor de top cu tradiţie universitară şi diferite noutăţi de terapie şi de abordare în patologia renală.

Evenimentul a beneficiat de prezența unor speakeri de top, pe lângă cei menționați anterior, prezentând lucrări de mare interes, prof. Mario Cozzolino -șef Clinica Nefrologie și Dializă Spitalul San Paolo, Milano, Italia, prof. univ. dr. Adalber Schiller -UMF Victor Babeș Timișoara, prof. univ. dr. Gabriela Radulian -UMF Carol Davila, președinte Societatea de Neuropatie Diabetică, prof. univ. dr. Carmen Ginghină -UMF Carol Davila, Institutul Clinic Fundeni, conf. univ. dr. Ovidiu Gabriel Bratu – UMF Carol Davila, Spitalul Militar Central, prof. univ. dr. Ina Maria Kacso -UMF Iulius hațieganu, Cluj, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, UMF Carol Davila, președinte Colegiul Medicilor București, prof. univ. dr. Liliana Ana Tuță -prorector Universitatea Ovidius, Constanța, prof. emerit dr. Ioan Lascăr -UMF Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgență București și numeroase alte nume de referință ale nefrologiei și urologiei din țară și din străinătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*