A fost lansată o nouă ediție a Săptămânii românești a testării

20 mai 2019 | 0 comentarii |

Acțiunea este derulată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în cadrul unei campanii care se desfășoară la nivel european.

 

APAH-RO s-a alăturat, pentru al doilea an consecutiv, unei campanii europene destinate prevenției în domeniul hepatitelor de tip B și de tip C, desfășurând în perioada 17-24 mai „Săptămâna românească a testării”, eveniment ajuns la cea de-a doua ediție.

De această dată, campaniei i s-au alăturat mai mulți medici și cabinete medicale din județele Cluj, Neamț și Bacău, a căror listă poate fi consultată pe site-ul organizației și care efectuează, pacienților care doresc, testări gratuite, pentru depistarea prezenței virusurilor hepatitice de tip B și de tip C.

Marinela Debu, președintele APAH-RO, a explicat că acțiunea face parte din campania „Spring  European Testing Week, astfel de activități derulându-se simultan, în această perioadă, în mai multe țări europene.

„Spring European  Testing  Week  este  o inițiativă  care  încurajează  asociațiile  de  pacienți, profesioniștii  din  sectorul  medical  și  reprezentanții  autorităților  să  colaboreze  pentru  a intensifica  acțiunile  de  testare  și  pentru  a  crește  gradul  de  conștientizare  cu  privire  la necesitatea  diagnosticării  timpurii  a  hepatitelor  și  HIV.  La  nivel  european,  în  anul  2018,  104 organizații  au  participat  la  proiectul  pilot,  printre  grupurile  țintă  testate fiind  cei  care folosesc droguri  injectabile, lucrătorii sexuali, deținuții,  femeile  însărcinate,  populația  generală, tinerii”, a mai spus aceasta.

 

Organizația pe care o reprezintă a efectuat, pe parcursul anului trecut, mai multe acțiuni de acest gen, având ca scop identificarea persoanelor cu hepatite virale, ținând cont de faptul că, în multe cazuri, infecția cu virusul hepatitic B și cel de tip C nu se manifestă prin simptome specifice, iar boala poate avansa fără ca pacienții să fie conștienți de acest lucru. Astfel, peste 2.000 de persoane au fost testate anul trecut în cadrul acestor acțiuni, iar acestea vor continua și în 2019.

Marinela Debu a precizat că, începând cu luna martie, organizația a încheiat și un parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, iar despre activitățile derulate în cadrul săptămânii românești a testării, președintele APAH-RO spune că „reprezintă  încă  un  instrument  în  atingerea  obiectivului Organizației Mondiale a sănătății, de eliminare a hepatitelor virale până în 2030. Deși există mai multe campanii de testare este încă nevoie de a efectua depistarea persoanelor situate în zone defavorizate și îndrumarea Deși există mai multe campanii de testare este încă nevoie de a efectua acțiuni pentru depistarea persoanelor situate în zone defavorizate și îndrumarea acestora către tratament,  către  un  stil  de  viață  sănătos,  dar mai  ales  este  nevoie de informare privind  modalitățile  de  prevenție”.

 

Nu în ultimul rând, prin campania desfășurată zilele acestea, APAH-RO dorește să încurajeze medicii de familie să trimită la testare pacienții aflați în categoriile de risc.

În  România sunt înregistrați, în prezent, aproximativ 600.000 de pacienți cu hepatită B și 800.000 de pacienți cu hepatită C, iar o statistică realizată la finele anului trecut arată că 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. Aceste date sugerează că numărul real al pacienților care suferă de hepatite virale este mult mai mare, mulți dintre aceștia neavând însă cunoștință de faptul că sunt infectați.

Prevenția și tratamentul hepatitelor constituie o preocupare și pentru autorități, care au lansat în cursul acestei luni Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale, pentru aplicarea căruia s-a prevăzut suma de 12,5 miliarde de lei pentru perioada 2019-2024, în scopul minimizării numărului îmbolnăvirilor, în contextul în care în care Organizația Mondială a Sănătății dorește ca aceste boli să fie eliminate și să nu mai constituie o problemă de sănătate publică până în 2030.

 


Adaugati un comentariu


 

*