Primul transplant de os la Clinica de Ortopedie si Traumatologie din Craiova

3 iulie 2014 | 0 comentarii |

Unui pacient de 70 de ani i-a fost inlocuita o proteza de sold uzata, cu o grefa osoasa prelevata de la un donator aflat in moarte clinica. Interventia a fost realizata de medicii craioveni, dar supervizata de directorul Departamantului de Transplant Osos Bucuresti. 

 

Echipa de transplant (foto Gazeta de Sud)

Echipa de transplant (foto Gazeta de Sud)

La scurt timp dupa ce a primit acreditare pentru efectuarea de transplanturi osoase, la Clinica de Ortopedie si Traumatorlogie a Spitalului Judetean din Craiova a avut loc ieri prima operatie de acest gen, interventie care a durat aproximativ trei ore si a fost realizata de o echipa de medici craioveni, asistati, de medicul Andrei Nica, directorul Departamentului de Transplant Osos Bucuresti.

Beneficiarul acestei premiere medicale inregistrate la spitalul craiovean este un pacient de 70 de ani , care in urma cu noua ani suferise un accident in urma caruia, la acea vreme, ii fusese montata o proteza de sold. Omul si-a putut astfel relua treptat viata normala, insa odata cu trecerea timpului, proteza s-a deteriorat, creandu-i tot mai mari dificultati la mers si necesitand inlocuirea. De aceasta data, avand in vedere faptul ca spitalul din Craiova fusese acreditat intre timp pentru efectuarea de transplant osos, in cazul pacientului a existat si aceasta alternativa, transplantul fiind o varianta mai buna decat montarea unei noi proteze.

 

Dr. Dan Grecu (foto Gazeta de Sud)

Dr. Dan Grecu (foto Gazeta de Sud)

Grefa osoasa a fost adusa la Craiova de la banca de tesuturi si organe a Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti, fiind vorba de tesut prelevat de la un pacient aflat in moarte clinica. La clinica de ortopedie craioveana s-a deplasat si medicul Andrei Nica directorul Departamentului de Transplant Osos Bucuresti, care a supervizat interventia efectuata de o echipa de chirurgi condusa de dr. Dan Grecu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie a SJU Craiova. La finalul celor trei ore, cat a durat interventia, seful echipei de chirurgi a declarat ca pacientul va putea  sa mearga a doua zi dupa interventie, insa se va putea sprijini total pe acest os doar dupa ce grefa se va integra in totalitate. „Pacientul, in principiu, de maine poate sa mearga. Trebuie sa tinem cont ca are 70 de ani si a pierdut aproape un litru si jumatate de sange, iar acest os a fost pus intr-un spatiu foarte mare si trebuie sa se integreze. Pana atunci nu trebuie sa se sprijine total pe el”, a declarat medicul Dan Grecu la iesirea din sala de operatie.

 

Dr. Andrei Nica

Dr. Andrei Nica

La randul sau, medicul Andrei Nica a precizat cu aceasta ocazie ca Spitalul Judetean Craiova, prin Clinica de Ortopedie si Traumatologie, este singura unitate din sudul tarii acreditata pentru transplant de os, specialistii de aici intentionand ca in viitorul apropiat sa realizeze si operatii de inlocuire de ligament provenit de la alti pacienti. „Colegii de la Craiova sunt foarte bine pregatiti sa poate rezolva si acele grefe de tendon, iar dupa premiera de azi, cand s-a realizat primul transplant osos, cat de curand, aici va fi efectuata si prima operatie de inlocuire de ligament”, a declarat directorul Departamentului de Transplant Osos Bucuresti.

Transplantul de os se mai poate face in clinici de ortopedie din Bucuresti, Targu Mures, Iasi si Timisoara, iar interventiile sunt gratuite.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*