Primul pacient roman cu o inima artificiala a primit un cord de la un donator

12 februarie 2016 | 0 comentarii |

Barbatul, de 45 de ani, din Suceava, a devenit astfel protagonistul unei duble premiere medicale in Romania, insa mult mai important pentru el este faptul ca va scapa de o parte dintre problemele cauzate de boala cardiaca.

 

Radu Curca, dupa prima operatie de implantare a inimii artificiale

Radu Curca, dupa prima operatie de implantare a inimii artificiale

Ziua de ieri, 11 februarie 2016, va constitui de acum inainte o noua data important in istoria Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, dar si a medicinei romanesti, medicii de aici consemnand o noua premiera nationala in domeniul cardiologiei. Dupa o interventie care a durat cateva ore, echipa de specialisti de la Institutul Inimii din Targu Mures a reusit sa realizeze primul transplant de cord din Romania in cazul unui pacient care avea o inima artificiala, inlocuindu-i dispozitivul montat in urma cu un an, cu un cord sanatos prelevat de la un donator aflat in moarte cerebrala.

Operatia a fost efectuata la scurt timp dupa primul transplant de cord realizat la Targu Mures in acest an, de aceasta data interventia fiind ceva mai dificila decat in cazul unui transplant obisnuit.

Pacientul este Radu Curca, un sucevean de 45 de ani care in urma cu un an era protagonistul unei alte premiere medicale, trecute tot in contul specialistilor cardiologi mureseni. Pe 15 ianuarie 2015, pacientul devenea primul roman caruia i s-a implantat o inima artificiala, la momentul acela neexistand un cord care sa ii poata fi transplantat.

 

Radu Curca inima artificialaEra vorba de o pompa care functiona alimentata de niste baterii speciale, care avea rolul de a prelua cantitatea de sange pe care ventriculul stang al inimii pacientului nu mai reusea sa o ejecteze.

Omul astepta, de un an si jumatate, sa apara un donator compatibil pentru a beneficia de un transplant cardiac, insa intre timp starea sa de sanatate se agravase considerabil. Pentru ca nu mai putea astepta si pentru ca inca nu se gasea un donator, medicii mureseni au decis sa ii implanteze acest aparat, care sa ii ajute inima sa functioneze in continuare.

Timp de un an, pacientul a trait cu aceasta inima artificiala, trebuind sa aiba insa grija ca la fiecare sase ore sa reincarce bateriile dispozitivului. La jumatatea acestei saptamani a primit insa vestea pe care o astepta de mult, a fost anuntat ca va primi o inima noua.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

S-a gasist un donator, in persoana unui tanar de 27 de ani din Timisoara, care intrase in moarte cerebrala, iar familia fusese de acord cu prelevarea de organe.

Cordul a fost prelevat in noaptea de miercuri spre joi, de echipa de specialisti de la institutul muresean, apoi a fost adus cu un elicopter la Targu Mures, in dimineata zilei de ieri. Operatia de transplant a inceput la orele amiezei si s-a incheiat spre seara, la final medicii anuntand ca interventia a fost una reusita.

Medicul Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a Institutului si coordonatorul echipei care a realizat operatia, a explicat ca partea cea mai dificila a fost extragerea inimii pacientului care avea implantat stimulatorul cardiac, dat fiind faptul ca interventiile realizate pe pacienti care deja au mai fost operati pe cord, sunt mai greu de realizat. Totul s-a terminat cu bine, iar pacientul va mai avea nevoie de o saptamana pentru recuperare, dupa care va parasi sectia ATI.  Medicii spun ca principalele atuuri sunt faptul ca atat pacientul cat si donatorul sunt persoane tinere, iar astfel sunt sanse mari ca suceveanul de 45 de ani sa nu se mai confrunte pe viitor cu probleme grave de natura cardiaca, bineinteles, fiind nevoit sa urmeze un tratament corespunzator.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*