O noua prelevare de organe la Spitalul Judetean Buzau – Cristian Oancea, erou si dupa moarte

12 februarie 2016 | 4 comentarii |

Buzoianul si-a pierdut viata incercand sa-si salveze soacra dintr-o casa inundata de fum, dar va salva alte vieti, in urma donarii de organe cu care copiii lui au fost de acord.  Echipa de Transplant de la Spitalul Judetean Buzau, impreuna cu o echipa de la Fundeni, coordonata de dr. Radu Zamfir, au prelevat rinichii, ficatul, corneele si piele.

 

zamfirEroii sunt langa noi. Traim printre ei, trecem pe langa ei, uneori chiar vorbim cu ei, dar nu avem habar ca sunt capabili de gesturi rare, de gesturi umanitare pe care putini dintre noi suntem capabili sa le facem. Descoperim calitatile lor doar intr-un moment limita, la limita dintre viata si moarte, iar uneori, ca in cazul buzoianului Cristian Oancea, aflam ca ei pot fi eroi chiar si dincolo de moarte.

Pe scurt, povestea ar fi cam asa: marti seara, locuinta barbatului de 57 de ani, din  Gura Calnaului, a fost inundata de fum, dupa un incendiu produs la centrala termica a casei. Prima grija a lui Cristian, care locuia impreuna cu fiul sau aflat la varsta majoratului si soacra de 85 de ani, a fost sa-si salveze fiul. Si… a reusit. Incercarea de a-si salva si soacra, batrana si nevazatoare, l-a costat, insa, propria viata. A fost rapus de fumul gros. Dupa minute bune de resuscitare, medicii de la Ambulanta au reusit sa-i faca inima sa bata din nou si barbatul a fost dus la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau.

Au urmat insa cateva infarcte, iar incercarile supraomenesti ale medicilor de a-l salva nu au avut, din pacate, rezultatul dorit. Joi, barbatul a intrat in moarte cerebrala. Misiunea lui nu s-a incheiat insa, aici. Si nici misiunea medicilor care, intr-un alt fel, sunt la randul lor niste eroi. Organele barbatului aflat in moarte clinica au fost mentinute functionale si au fost ulterior prelevate, pentru a putea fi transplantate altor oameni aflati in suferinta, salvandu-le vietile.

 

Dr. Adrian Zoican si dr. Cristian Stoica

Dr. Adrian Zoican si dr. Cristian Stoica

Medicii din echipa de Transplant a SJU Buzau, sprijiniti de o ruda a decedatului, Simona Andreiana, i-au convins pe copii sa fie de acord ca tatal lor sa ramana erou chiar dincolo de moarte, acceptand prelevarea de organe, pentru ca astfel sa poata salva alte vieti.

Dr. Adrian Zoican s-a ocupat de consilierea familiei care si-a dat acceptul, de anuntarea Agentiei Nationale de Transplant si de pregatirea logisticii. „Este o poveste trista, care chiar si pe noi, medicii, care suntem obisnuiti cu situatii dintre cele mai dificile, ne-a marcat profund. Povestea acestui barbat, care chiar si dincolo de viata este un erou si reuseste sa transmita un mesaj putenic despre cum ar trebui sa fie oamenii, ne-a marcat profund. A murit salvandu-si rudele, iar dupa moarte salveaza alte vieti. Din pacate in spatele povestii este inca o poveste, una trista, pe care nu putem s-o ignoram. Ramasi orfani si fara niciun ajutor, copiii acestui erou au nevoie acum de ajutorul nostru, al tuturor. CHiar daca suferinta le este, momentan, alinata de gandul ca tatal lor este un erou si duncolo de viata, ei au nevoie sa fie sustinuti pentru a-si putea inmormanta crestineste tatal si bunica si pentru a face fata, ulterior, nevoilor cotidiene. In urma incendiului s-a distrus tot ce aveau”, ne spune, profund impresionat, dr. Adrian Zoican, coordonatorul echipei de Transplant a SJU Buzau.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita, seful Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, a avut misiunea dificila de a tine in stare de functionare organele care urmau sa fie prelevate pentru a ajunge la pacienti compatibili aflati pe listele de asteptare si a caror viata depinde de un transplant.  Echipa de Transplant de la Buzau  demonstreaza, astfel, ca este capabila sa faca ceea ce a fost pregatita sa faca si ca desi vorbim despre un spital de provincie,se pot face si aici interventii de complexitate deosebita, ca avem medici capabili.  „Noi ne-am facut datoria, am incercat sa salvam pacientul, dar din pacate nu s-a mai putut,oricat ne-am straduit. Este insa impresionat sa vezi cum niste copii, atat de loviti de soarta, ramasi fara niciun sprijin, au avut puterea sa treaca peste suferinta si sa-si onoreze tatal, care se pare ca era un om deosebit, si dupa moarte. Au acceptat sa-i doneze organele, astfel incat o parte din el sa continue sa traiasca, prin cei carora le va salva viata. S-au putut preleva rinichii, ficatul, corneele si 2000 de cmp de piele, care vor da o noua sansa sa traiasca unor oameni aflati la limita dintre viata si moarte. Acum, suntem datori la randul nostru, noi toti, sa-i ajutam pe acesti copii sa poata merge mai departe. Au nevoie de ajutor,  vom incerca sa vorbim si cu primaria, dar orice buzoian le poate sari in ajutor cu orice suma, cu alimente, cu ceea ce le este necesar pentru inmormantarea tatalui si a bunicii, dar si ulterior, pentru refacerea casei, in care inteleg ca acum nu se mai poate locui”, spune si dr. Victor Ionita, impresionat de drama prin care trec fiul si fiica lui Cristian Oancea, eroul acestor zile.

 

prelevare buzau(2)A treia prelevare de organe efectuata de echipa de Transplant de la SJU Buzau, formata din dr. Adrian Zoican-coordonator, dr. Victor Ionita – sef ATI si dr. Cristian Stoica – sef Sectie Chirurgie Plastica, a fost efectuata impreuna cu o echipa formata din 7 medici si un asistent medical de la Spitalul Fundeni din Bucuresti, coordonata de dr. Radu Zamfir, unul dintre eroii supravietuitori ai accidentului aviatic din Apuseni.

Procedura de prelevare de organe a inceput in jurul orei 20:00 si s-a inchieat aproape de miezul noptii. Rinichii si ficatul au ajuns la Spitalul Fundeni, corneele, la Spitalul Militar Central, iar pielea in Banca de la Spitalul  Grigore Alexandrescu din Capitala.

Este un gest profund umanitar, care la noi e din ce in ce mai frecvent in ultimul timp. Lumea a inceput sa inteleaga ce inseamna sa dea viata prin acceparea donarii de organe. Noi am putea spune ca ne-am obisnuit cu aceste proceduri, dar dincolo de actul medical in sine este actul umanitar, care este impresionant, de fiecare data suntem marcati de faptul ca se salveaza vieti, ca putem spune ca exista viata dincolo de moarte”, a declarat dupa incheierea procedurilor de recoltare a organelor,  dr. Radu Zamfir.

La randul sau, managerul Spitalului Judetean, Claudiu Damian, a tinut sa multumeasca familiei donatorului si sa-i felicite pe medicii care „au dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca si la Buzau avem medici capabili, care se pot compara cu cei din marile clinici si ca si la acest spital se poate face performanta, ca exista conditii pentru ca profesionalismul sa triumfe”.

 

Echipa transplant Buzau

Echipa transplant Buzau

Din pacate, copiii sai au acum nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, ca sa-si poata inmormanta tatal si bunica, pentru ca in urma incendiului nu le-a ramas nimic si nici nu au rude apropiate care sa-i poata ajuta in aceste momente extrem de dificile.

Cristi a murit ca un erou, si-a salvat baiatul, a vrut sa-si salveze si soacra, iar dupa moarte salveaza alte vieti, dandu-le altor oameni sansa sa traiasca. A fost un om deosebit. Dupa decesul sotiei (fiica fostului judecator Radulescu), care si-a pierdut viata in 2002, a ramas singur, cu doi copii, pe care i-a crescut ajutat de soacra. El a fost inginer, dar dupa ce soacra a orbit, i-a fost imposibil sa se mai descurce si cu serviciul si cu copiii, asa ca in memoria sotiei, pe care a iubit-o foarte mult (dovada ca nu s-a mai recasatorit), a optat sa fie insotitor pentru soacra sa si a crescut doi copii frumosi, educati. Acum ei au nevoie de ajutor, pentru ca acasa nu le-a ramas nimic in urma incendiului. Baiatul, care este ultimul an la liceu, a dormit la un coleg, iar fata, care are 30 de ani si lucreaza prin strainatate, a dormit la o fosta colega. Eu, care sunt ruda indepartata a lor, fac tot ce pot ca sa-i ajut, dar este foarte dificil, asa ca orice sprijin este binevenit. Cumva, vom reusi sa-i inmormantam crestineste, dar si dupa aceea, baiatul si fata au nevoie de ajutor”, spune Simona Andreiana, considerand ca buzoienii cu suflet nu vor ramane indiferenti.

Sicriele au fost depuse la capela Cimitirului Dumbrava, unde vor fi si inmormantati atat tatal cat si bunica celor doi copii. Cei care doresc sa le vina in ajutor pot merge direct la capela sau o pot contacta pe Simona Andreiana, la tel: 0766-561.584.

 

GALERIE FOTO:

 Comentarii (4)

 1. Danil Tulugea spune:

  Datorita acestor nobile gesturi eu sunt in viata! Asociatia LIVERTRANS o va contacta pe Simona Andreiana pentru un ajutor. Felicitari superbilor medici romani!

 2. Elena Moise spune:

  Respect si consideratie pt oameni ca voi. Medici care fac medicina adevarata.

 3. Marin Ion spune:

  Respect!!!

 4. Nina Dorobantu spune:

  RESPECT

Adaugati un comentariu


 

*