Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, pe harta centrelor de prelevare de organe

19 martie 2014 | 0 comentarii |

Judetul Buzau face,  de astazi, un pas important in medicina romaneasca prin includerea Spitalului Judetean de Urgenta in lista unitatilor medicale de prim rang, care au dreptul sa participe la prelevarea de organe destinate transplantului.

 

Conducerea SJU Buzau si echipa de transplant

Conducerea SJU si echipa de transplant

O echipa de medici si asistente medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau a intrat, incepand de astazi, in familia de elita a profesionistilor capabili sa participe la prelevarea si transplantul de organe. Asa cum Sanatatea Buzoiana v-a informat deja, coordonatorul echipei de transplant este medicul urgentist Adrian Zoican, iar medicul Victor Ionita va asigura terapia intensiva a posibililor donatori si va avea dificila misiune de a mentine functionale organele care urmeaza a fi prelevate si transplantate.

In cadrul unei conferinte de presa care a dat startul acestei activitati medicale aparte din cadrul SJU, activitate despre care medicul Ionita spune ca face parte dintr-un pachet mai larg, care va fi oferit de unitatea medicala buzoienilor, conducerea spitalului si echipa de transplant de la Buzau au mentionat ca Buzaul are foarte multi pacienti care sunt posibili donatori si care se pierd pe drum.

Dr. Cosmin Ursachescu, managerul SJU spune ca acest program national in care intra spitalul este „un proiect foarte drag noua, medicilor, si interesant pentru populatia judetului Buzau. Au fost eforturi sustinute din partea noastra, care au dus la obtinerea acordului si a acreditarii Spitalului Judetean de Urgenta, pentru prelevarea de organe, de catre Ministerul Sanatatii si Directia Nationala de Transplant. Este un proiect important pentru noi, pentru ca ne aliniem astfel unei salbe de spitale care au deja acest drept”.

 

Dr. Adrian Zoican

Dr. Adrian Zoican

Concret, a explicat medicul Adrian Zoican, un pacient al carui scor Glasgow ajunge deja la 7 puncte, intra in atentia echipei de transplant. Primul pas pentru ca acesta sa fie eligibil ca donator este obtinerea acordului familiei. Urmeaza obtinerea acordului medicului legist, care indica organele ce pot fi prelevate, iar concomitent are loc anuntarea echipei de prelevare de la Bucuresti, judetul Buzau apartinand chiar de zona centrala a acestui domeniu.

La final, la Buzau va veni o echipa de prelevare, intocmai ca aceea care a trecut prin teribilul accident aviatic din Muntii Apuseni. Se face prelevarea la Buzau, iar  redistribuirea catre Bucuresti. Totul se masoara in ore si chiar in minute”, a specificat dr. Zoican.

Desigur, in cazul transplantului, lista de asteptare a unui organ este cu mult mai mare decat cea a listei donatorilor, iar riscul sa devii donator este de 10 ori mai mare decat norocul de a primi, la un moment dat, un organ donat.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Cei doi medici buzoieni autorizati sa faca parte din echipa de transplant au in vedere, in primul rand, pacientii a caror activitate cerebrala se opreste definitiv, a explicat dr. Ionita. „Desigur, exista si alte doua tipuri de donatori, unul este cel al donatorului caruia nu-i mai bate inima, iar al doilea, constituit din  donatorii vii, de la care se preleveaza rinichi si fragmente de ficat. In principal, la Buzau ne vom ocupa de acei pacienti a caror activitate cerebrala se opreste. Noi putem pastra viabile organele care pot fi donate, de la cateva ore, pana la cateva zile. Dupa prelevare, ca orice pacient operat, acesta va fi inchis si ajunge la Morga”, a aratat medicul, in detaliu, pasii care trebuie urmati.

Familia donatorului primeste de la statul roman un ajutor pentru activitatile care urmeaza, astfel incat donatorul sa fie inmormantat.Familia donatorului si cea sau cele ale pacientilor care vor primi organele donate nu se vor cunoaste, iar noi vom evita chiar si prenumele sa-l spunem. Au fost si cazuri, in alte judete, in care familia celui care a primit un organ, a aflat cine este donatorul si merge cel putin cu flori la mormant, drept multumire, a mai spus dr. Ionita.

 

 transplant-rinichiMedicul Victor Ionita a mai explicat ca in Romania, activitatea de transplant a inceput in 1992 la Cluj, prin activitatea profesorului Mihai Lucan, iar in 1997 s-a facut prima prelevare multipla de organe.

Important este sa spunem ca in anul 2000, Patriarhul Romaniei, Teoctist, a fost de acord cu prelevarea de organe.  In 2013, in Romania au fost 136 de doatori si s-au efectuat peste 500 de transplanturi, tara noastra fiind prima la nivel european. Medicii romani au efectuat 120 de transplanturi hepatice si 1.650 de transplanturi renale. Acum, 50 la suta dintre spitalele de Urgenta din Romania pot fi ca Buzaul, puncte de prelevare. Am constatat ca la Buzau, anual pot fi 2-3 donatori. La sfarsitul anului 2013 au fost doi donatori pe care i-am trimis la Bucuresti, insa familiile nu si-au dat acordul in final”, a explicat dr. Victor Ionita.

Pentru ca programul de transplant de organe sa se dezvolte corect si eficient, spun medicii implicati, la nivelul SJU Buzau mai este nevoie de un electroencefalograf mobil in Sectia ATI si de un monitor special.

 

Dr. Ursachescu si dr. Ionita

Dr. Ursachescu si dr. Ionita

Dr. Cosmin Ursachescu, managerul SJU spune ca a primit deja acordul de principiu al Consiliului Judetean Buzau, administrator al unitatii medicale, pentru a primi banii necesari pentru achizitia de aparatura necesara desfasurarii activitatii de prelevare de organe.

Directorul medical, dr. Ion Draghici a atras atentia ca populatia trebuie sa inteleaga partea corecta a noului statut pe care il primeste unitatea, si anume ca „medicii nu vor alerga dupa pacienti prin spital, dupa donatori. Nimeni din Spitalul Judetean de Urgenta nu va umbla din sectie in sectie sa caute pacienti, insa trebuie sa recunoastem o realitate. Zilnic, la Buzau sunt doua-trei accidente rutiere, deci pot exista potentiali donatori. Sunt foarte multi tineri si foarte multi vin extrem de traumatizati. Ei sunt un potential, insa pana la a ajunge donator e cale lunga. Buzaul, prin asezarea sa geografica, la intretaierea acestor drumuri nationale si mai ales ca este taiat de DN 2 E85, ofera un statut aparte. Pe aceste drumuri nationale se intampla foarte multe nenorociri. Noi suntem insa una dintre rotitele mici fata de ceea ce se intampla in clinicile universitare, unde are loc finalizarea tranplantului”,  a detaliat medicul Ion Draghici.

 

Dr. Ion Draghici

Dr. Ion Draghici

Pe de alta parte, este musai a se intelege ca nimeni nu intra in spital cu eticheta de donator, spun medicii. Echipele de specialisti de la nivelul sectiilor SJU Buzau vor face tot posibilul ca persoana care se interneaza sa primeasca asistenta, tratamentul si ingrijirea necesare pentru recuperare. „Pacientii care devin donatori, intra intr-o baza nationala de transplant si sunt anonimizati. Totul, pentru a se evita discutii, situatii sau presiuni de o parte sau de alta, insa familia donatoare poate fi informata despre succesul transplantului”, a tinut sa atraga atentia directorul medical al SJU, dr. Ion Draghici, mentionand ca fiecare dintre noi putem avea, la un moment dat, calitatea de donator sau de primitor.

Trebuie insa ca noi toti sa intelegem ca donarea de organe si faptul ca de astazi se poate face si la Buzau aceasta operatiune medicala este un avantaj care ne poate servi noua insine sau unei persoane dragi noua, care la un moment neasteaptat in viata, se poate trezi in fata necesitatii unui tranplant. Pacientii care se afla pe lista de asteptare, cateodata ani intregi, au uneori limite de ordinul minutelor, iar in general, calitatea vietii lor scade pe zi ce trece si doar un organ donat ii poate salva.

La ora actuala, in Romania, sunt transplantate tesuturi, celule si organe precum corneea, rinichii, ficatul, inima, pancreasul si mai rar intestinul subtire. Este posibil ca simultan sa fie donate mai multe organe.

Primitorul este ales dupa criterii medicale stricte de compatibilitate, cum ar fi grupul sangvin, tipizarea tisulara, raportul greutate/inaltime sau chiar varsta. Se tine cont si de starea de sanatate a primitorului, cat si de calitatea organelor disponibile. Regulile de alocare sunt stricte si transparente.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*