Echipa de transplant din Buzau a inceput anul cu o noua prelevare de organe

10 ianuarie 2016 | 4 comentarii |

Medicii Spitalului Judetean, impreuna cu o echipa de la Spitalul Fundeni au prelevat rinichii si piele de la un pacient aflat in moarte cerebrala a carui familie a trecut peste propria durere si a fost de acord sa salveze alte vieti.

 

Dr. Ionita, dr. Zoican si echipa de la Fundeni

Dr. Ionita, dr. Zoican si echipa de la Fundeni

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau inregistreaza, chiar din prima saptamana a acestui an, o noua realizare.  Programul de Transplant, pentru care a fost acreditat in urma cu aproape doi ani, a inceput sa-si arate eficienta.

La doua luni dupa ultima prelevare de organe, dr. Victor Ionita si dr. Adrian Zoican, medicii buzoieni care fac parte din echipa de transplant, impreuna cu chirurgul plastician Mihai Tache si o echipa venita special de la Spitalul Fundeni  au realizat, la sfarsitul acestei saptamani, o noua prelevare de organe, de la un pacient aflat in moarte cerebrala.

Gestul extraordinar al familiei donatorului, care a acceptat, trecand peste propria durere, ca acestuia sa-i fie prelevate organele sanatoase, a facut posibil ca rinichii si pielea celui drag sa poata fi prelevate. Rinichii sai au salvat astfel doua vieti din Cluj si Iasi, iar pielea recoltata a ajuns in Banca de piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, de unde va putea fi solicitata si folosita de chirurgii plasticieni pentru transplanturile de care au nevoie in special persoanele cu arsuri grave sau alte traumatisme ce necesita un astfel de transplant.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Medicul Victor Ionita, seful Sectiei ATI a unitatii medicale, care are misiunea dificila de a mentine functionale organele care pot fi transplantate de la pacientii aflati in moarte cerebrala pentru care apartinatorii isi dau acceptul, spune ca a fost vorba despre un pacient in varsta de 59 de ani, ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta in coma si care, in ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvat. „Pacientul a juns la noi in data de 7 ianuarie, in coma. Din pacate nu s-a mai putut face nimic pentru el, iar a doua zi a fost declarat decesul. Pentru ca familia a acceptat sa-i doneze organele sanatoase, s-a facut o reevaluare, a fost anuntata echipa de transplant de la Fundeni, iar astazi s-au prelevat rinichii si o suprafata importanta de piele. Centrul de Transplant Bucuresti a cautat, intre timp, pacienti compatibili pentru a primi cate unul dintre rinichii recoltati, astfel ca unul a fost trimis la Cluj, iar celalalt la Iasi, pentru a fi salvate doua vieti. Pielea a fost trmisa in Banca de piele de la Grigore Alexandrescu, de unde va fi folosita, de asemenea, pentru a ajuta alti pacienti, care au nevoie de transplant de piele. Noi ne-am facut datoria, dar cei carora vreau sa le multumesc sunt cei din familia donatorului, care au reusit sa treaca peste durerea pierderii celui drag si au acceptat sa salveze alte vieti”, a precizat dr. Victor Ionita pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

Dr. Adrian Zoican

Dr. Adrian Zoican

Un rol important in realizarea acestei noi operatii de prelevare de organe l-a avut si medicul Adrian Zoican, sef Sectie UPU, coordonatorul echipei de transplant de la nivelul SJU Buzau, cel care a discutat cu familia si a obtinut acceptul recoltarii organelor cu ajutorul carora s-au putut salva alte vieti. „Chiar daca pentru noi este mai important sa ne salvam proprii pacienti, uneori nu mai putem face acest lucru. Din fericire, dupa ce spitalul a fost acreditat pentru prelevare de organe, putem contribui, insa, la salvarea altor vieti, cu ajutorul familiilor care accepta sa doneze organele viabile ale celor pe care-i pierd. Am cautat familia, am discutat cu ei si, surprinzator, au acceptat destul de usor. Dupa obtinerea acceptului familiei au fost demarate procedurile de reevaluare a pacientului, a fost anuntata echipa de transplant de la Bucuresti, iar dr. Ionita, ca de obicei, a avut rolul esential de a mentine in stare de functionare organele care urmau recoltate. S-au prelevat rinichii si 4.000 de centimetri de piele, astfel ca s-au putut salva doua vieti, cate un pacient din Cluj si din Iasi primind cate un rinichi, iar pielea a ajuns in Banca de piele din Bucuresti”, a explicat pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Adrian Zoican, multumind familiei donatorului si apreciind gestul lor. Medicul buzoian apreciaza ca populatia a inceput sa inteleaga importanta donarii de organe, ca gest umanitar prin care sunt salvate vieti, iar cei care au circulat prin strainatate par sa accepte acest lucru cu mai multa usurinta.

 

Dr. Mihai Tache

Dr. Mihai Tache

Medicul Mihai Tache a facut recoltarea celor 4.000 de centimetri de piele care vor ajuta probabil mai multi pacienti sa-si recapete aspectul normal si functionalitatea unor organe. El spune insa ca el nu a facut decat o interventie curenta in chirurgia plastica si arsuri. „Si la noi, pacientii arsi sunt transplantati cu piele, de obicei recoltata de pe propriul corp, din anumite zone neafectate, asa ca ceea ce a fost mai greu in acest caz a intrat in atributiunile dr. Ionita si dr. Zoican. Pentru mine si colegul meu (dr. Stoica -n.r.), care a recoltat pielea in cazul primei prelevari de organe de la Buzau, important este sa avem aparatura necesara si, la nevoie, recipientele in care sa depozitam pielea recoltata, pentru ca operatia in sine este una deja de rutina”, a explicat la randul sau, dr. Mihai Tache, care nu a ezitat sa-si intrerupa weekendul si a venit la spital timp de cateva ore pentru a recolta o suprafata importante de piele, care va fi tinuta in conservare pentru a fi disponibila in cazul in care exista solicitari si de care vor beneficia bolnavii care au nevoie.

 

prelevare organeNu mai putin recunoscator familiei donatorului dar si medicilor care au realizat aceasta noua „performanta” s-a aratat si managerul Spitalului Judetean de Urgenta. Claudiu Damian, cu atat mai mult cu cat nu este medic, a tinut sa multumeasca familiei donatorului si sa-i felicite pe cei trei medici buzoieni care au facut posibil ca „datorita priceperii lor sa poata fi salvate alte vieti, daca cea a donatorului nu a mai fost posibil. Trebuie sa spun ca in ciuda unor reticente pe care le-au manifestat unii sau altii fata de acreditarea Spitalului Judetean de Urgenta ca Centru pentru prelevarea de organe in cadrul Programului de Transplant, se dovedeste ca si la noi, nu numai in mari centre universitare, exista medici priceputi, ca buzoienii sunt oameni cu mintea si sufletul deschis si ca programul este functional”, a spus Damian. El si-a exprimat speranta ca acest eveniment va fi de bun augur pentru anul care abia a inceput si ca „va da incredere unor medici tineri sa vina sa lucreze si sa se perfectioneze la Buzau, pentru ca si aici se poate face performanta, asa cum o dovedesc multi dintre medicii nostri”.

La prelevarea de organe care a avut loc sambata, la Spitalul Judetean Buzau, au participat cei trei medici buzoieni si o echipa de la Spitalul Clinic de Urgenta Fundeni, formata din trei medici si doi asistenti medicali specializati in recoltarea de organe si transplant renal.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (4)

 1. Gabriela Neagu spune:

  Respect!

 2. Elena Mihai spune:

  LA MULTI ANI SI LA MAI MULTE PRELEVARI! FELICITARI!
  SANATATE SI PUTERE FAMILIEI INDURERATE!

 3. Raciu Valeria spune:

  FELICITARI DIN PATREA NOASTRA PENTRU MUNCA DEPUSA

 4. Grigore Ana spune:

  Felicitari familiei si echipei de medici!

Adaugati un comentariu


 

*