Spitalul Judetean Buzau, Centru de recoltare de organe

6 martie 2014 | 1 comentariu |

Medicii Victor Ionita – sef Sectie ATI si Adrian Zoican – medic specialist in urgenta, in cadrul UPU, pleacain week-endul viitor, la perfectionare. In cel mult doua luni, conducerea unitatii medicale estimeaza ca se vor putea preleva organe si la Buzau.

 

Dr. Victor Ionita - Sectia ATI a SJU Buzau

Dr. Victor Ionita – Sectia ATI a SJU Buzau

Intre atatea vesti rele din sistemul de sanatate, iata ca din cand in cand apare si cate o informatie care ne determina sa credem ca mai sunt sperante ca sistemul sanitar romanesc sa ajunga la statutul pe care il merita, iar medicii care fac „minuni” sa fie pusi in valoare, asa cum merita.

In acesti parametri se poate incadra si vestea primita recent de Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau, care a fost acreditat „pentru activitatea de prelevare de organe, tesuturi si celule de origine umana”, in urma unei decizii luata pe ultima suta de metri a mandatului sau, de fostul ministru liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si publicata in Monitorul Oficial nr. 143 / 26.02. 2014.

Acreditarea unitatii sanitare este valabila pentru 5 ani de la data intrarii în vigoare a ordinului, dar „poate inceta inainte de termenul prevazut, daca in urma inspectiilor efectuate in conditiile legii se constata ca unitatea sanitara nu respecta prevederile legale in vigoare”, se mentioneaza in ordinul de acreditare. In acelasi act normativ se mentioneaza ca „orice modificare a cvriteriilor initiale de acreditare intervenita in cadrul unitatii acreditate se notifica Agentiei nationale de Transplant, in vederea reacreditarii”.

 

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Medicii Victor Ionita – sef Sectie ATI si Adrian Zoican – specialist in medicina de urgenta in cadrul UPU formeaza chipa de medici buzoieni care va colabora cu echipele de prelevare, in cazul identificarii potentialilor donatori.

Este o realizare pentru spitalul nostru, dar pana cand vom fi capabili sa punem in aplicare aceasta oportunitate mai trebuie sa parcurgem cativa pasi. In perioada imediat urmatoare trebuie sa organizam totul si sa achizitionam echipamentele specifice prelevarii de organe. Medicii acreditati de Ministerul Sanatatii pentru aceasta misiune, respectiv dr. Victor Ionita si dr. Adrian Zoican vor mai merge la un curs de perfectionare organizat de Agentia Nationala de Transplant, pentru coordonatori de transplant si persoane responsabile cu identificarea si declararea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala, pentru a afla ultimele amanunte privind armonizarea Programului de prelevare de organe, tesuturi si celule in vederea transplantului, in care a intrat si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. Evident, cei doi medici vor fi ajutati de intregul personal medical al spitalului, este vorba de o colaborare interdisciplinara, pentru ca rezultatele sa fie cele mai bune”, a precizat managerul SJU Buzau, dr. Cosmin Ursachescu, estimand ca in cel mult doua luni, unitatea medicala buzoiana va fi pregatita pentru a opera primele prelevari.

 

Dr. Victor  Ionita

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita, cel care va avea misiunea mentinerii/sustinerii organelor potentialului donator apreciaza ca aceasta noua provocare va fi benefica atat unitatii medicale, care in acest fel isi ridica standardele in privinta salvarii de vieti, cat mai ales celor care vor fi salvati in urma acestor operatiuni. Prelevarea de organe inseamna o noua sansa la viata pentru cei care traiesc permanent cu teama ca fara un ficat, un rinichi sau o inima noua, viata lor se va sfarsi.

Este important ca si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau a intrat in reteaua celor acreditate in vederea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule. In acest fel putem participa si noi la efortul general de a salva vieti, misiune pentru care, de altfel, suntem pregatiti prin profesia pe care ne-am ales-o. Exista deja multi buzoieni care au beneficiat de transplant si care acum duc o viata normala, iar dorinta noastra este sa venim in ajutorul cat mai multor potentiali beneficiari de transplant, salvand astfel cat mai multe vieti. Atunci cand un pacient este in moarte cerebrala, inseamna ca activitatea sa cerebrala este compromisa si nu mai poate fi salvat. Se pot salva insa alte vieti cu ajutorul organelor sale care pot fi transplantate”, a precizat dr. Victor Ionita, pentru Sanatatea Buzoiana, mentionand ca timpul este foarte important in acest proces, deoarece cu cat organele sunt prelevate mai devreme, cu atat pacientul care le va primi are sanse mai mari de a supravietui, intruct organele in sine nu isi pierd functionalitatea.

 

Dr. Adrian Zoican - UPU

Dr. Adrian Zoican – UPU

Increzator in noua misisune este si dr. Adrian Zoican, cel care va fi coordonatorul echipei de prelevare de organe si care impreuna cu dr. Ionita, dar si cu ceilalti medici din spital va avea sarcina identificarii potentialului donator, consilierii familiei acestuia si obtinerii consimtamantului informat, dupa ce a fost declarata moartea cerebrala, conditii obligatorii pentru a se putea trece la etapa prelevarii de organe.

Misiunea cea mai grea o va avea dr. Ionita, pentru ca de munca sa depinde mentinerea functiillor organelor ce vor putea fi transplantate. Este o provocare pentru noi, o provocare care ne va ajuta sa salvam mai multe vieti si prin care vom ajuta buzoienii sa constientizeze ce inseamna transplantul si donarea de organe. Rolul nostru este sa ne asiguram ca familia unui pacient aflat in moarte cerebrala intelege ca poate salva vietile altor oameni”, a spus medicul, considerand ca va avea mai multe de spus dupa ce programul de prelevare va demara, efectiv, la Buzau.

Dupa declararea mortii cerebrale se pot parcurge celelalte etape premergatoare transplantului propriu-zis. Medicii explica necesitatea unor noi testari, pentru a vedea daca mai exista si cea mai mica sansa ca pacientul sa-si revina, la un interval de sase ore dupa declararea mortii cerebrale. Abia dupa ce si acest test din urma arata acelasi rezultat ireversibil, se poate trece la discutia cu familia, pentru un potential transplant. Testele utilizate sunt consultul neurologic, testul de apnee si electroencefalograma.

Abia dupa aceea se trece la operatia de prelevare, iar organele vor ajunge, ulterior, la cei care intre timp vor fi pregatiti pentru efectuarea transplantului.

 

Dr. Crina Stefanescu si Dr. Irinel Popescu

Dr. Crina Stefanescu si Dr. Irinel Popescu

Dr. Crina Stefanescu, presedinta Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, ne ajuta sa intelegem  rolul transplantului de organe, din perspectiva persoanei care  a beneficiat ea insasi de a doua sansa la viata in urma unui transplant.

Trebuie constientizat faptul ca este un castig atat pentru buzoieni, cat si pentru spital. Este bine ca buzoienii sa stie ca aceste operatii ne-au salvat multora viata si nu numai ca am fost salvati, ci si ca acceptand, intr-un moment dificil al vietii lor, cand pierd o persoana draga, sa salveze alte 3-4 vieti, inseamna de fapt ca pot face ca in acest fel, acesta sa supravietuiasca prin cei carora le sunt donate organele. Noi, transplantatii de ficat, dintre care in Buzau suntem mai mult de zece, suntem miracole vii pe care echipa profesorului Irinel Popescu si donatorii ne-au ajutat sa avem o viata normala. Sunt copii transplantati care isi continua studiile, suntem oameni cu diferite profesii care ne continuam activitatea, ducem o viata normala, integra, atat pentru familie cat si pentru societate. Odata cunoscand toate aceste etape, buzoienii vor capata incredere in sistemul medical romanesc si in ideea de a dona organe, iar discutiile care se pot purta in familie in mod obisnuit pe aceasta tema sa nu le fie straine, astfel incat sa accepte mai usor, intr-un moment critic al vietii lor, donarea organelor unei persoane dragi”, spune dr. Stefanescu, insistand asupra faptului ca pentru cei a caror viata este salvata in urma unui transplant, donatorii si familiile lor sunt adevarati ingeri, carora nu li se poate multumi indeajuns intr-o viata de om.

 

Crina Stefanescu -  Gheorghe Tache

Crina Stefanescu – Gheorghe Tache

Considera ca este salutara acreditarea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau ca centru de prelevare de organe, tesuturi si celule si presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache.

Faptul ca inca un spital, onca o Sectie ATI s-a acreditat pentru prelevare de organe ne bucura si ne face sa avem incredere ca sistemul medical romanesc este pe drumul cel bun. Acest lucru reprezinta o sansa in plus la o noua viata a pacientilor care au nevoie de transplant si se afla pe listele de asteptare, care asa cum se stie, sunt foarte lungi, contin mii de nume ale unor oameni care spera sa primeasca sansa la o noua viata. In plus, pregatirea unei sectii pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule inseamna si noi dotari pentru spital, respectiv, imbunatatirea conditiilor de ingrijire si acordare a serviciilor medicale pentru ceilalti pacienti internati aici, care nu necesita transplant, dar care au nevoie de o ingrijire speciala. Incet, incet, ne apropiem in acest fel de standardele europene si mondiale de acordare a serviciilor medicale, iar asta nu face decat sa ne bucuram si sa speram ca si romanii vor avea o sansa in plus la sanatate si la viata. In plus, faptul ca in Buzau se va proceda la prelevarea de organe, inseamna ca buzoienii vor avea mai des ocazia sa afle ce inseamna acordul informat de a dona, ca si ce inseamna sa se afle ei sau cineva apropiat, la un moment dat, in situatia de a astepta un organ care sa-i salveze viata. Noi, prin intermediul voluntarilor Asociatiei Transplantatilor din Romania, asta facem de cativa ani, informam populatia Romaniei despre ce inseamna transplantul, astfel incat sa accepte mai usor donarea de organe, constientizand ca astfel pot salva alte vieti”, ne-a declarat Gheorghe Tache, felicitand totodata echipa SJU Buzau.

 

transplant-ficatIn anul 2013, nu mai putin de 51 de unitati sanitare cu paturi au fost acreditate de Ministerul Sanatatii pentru activitatile de prelevare si transplant de cord, transplant hepatic si pancreatic, transplant renal, dar si pentru prelevare de organe, tesuturi si celule.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS), pentru transplant pe cord au fost acreditate Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Centrul de Transplant Cardiac si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, acesta din urma fiind acreditat si pentru activitatea de prelevare.

Pentru transplant hepatic si pancreatic au fost acreditate Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca — Centrul de transplant pancreatic, Spitalul Clinic „Sf. Maria” si Institutul Clinic Fundeni — Centrul pentru boli digestive si transplant hepatic, ultima unitate sanitara fiind acreditata in plus fata de primele pentru prelevare, stocare, depozitare, conservare, procesare si distributie.

Pentru transplant renal au fost acreditate Institutul Clinic Fundeni — Centrul pentru uronefrologie si transplant renal si Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal — Centrul de transplant renal.

Laboratoarele HLA acreditate pentru activitatea de transplant sunt: Institutul National de Hematologie Transfuzionala Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni — Laborator de analize medicale II, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca — Laborator analize medicale si imunologie clinica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara—Laborator de Imunologie si Transplant si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon — Laborator de Imunologie si Genetica.

Pentru activitatea de prelevare de organe, tesuturi si celule au fost acreditate  spitale din Bucuresti si din judetele Sibiu, Timis, Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Covasna, Harghita, Cluj, Brasov, Dolj, Iasi, Suceava, Bacau, Tulcea, Prahova, Braila, Arges, Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Galati, Arad, Constanta, Mures.

Bancile de celule stem se afla in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” Timisoara, cele doua unitati spitalicesti fiind acreditate si pentru transplant de celule stem de prelevare de organe.



Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Ar fi o mare realizare! Sa speram ca avem PROFESIONISTI de valoare si noi,la Buzau! Doamne, ajuta-le!

Adaugati un comentariu


 

*