Rezidentii nemultumiti au iesit in strada, la Cluj

Chiar daca Ministerul Sanatatii a inceput plata burselor de rezidentiat, tinerii medici clujeni au si alte doleante pe care vor sa le aduca astfel in atentia autoritatilor.

 

646x404Una dintre primele masuri pe care le-a anuntat proaspatul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a fost inceperea distribuirii banilor catre directiile de sanatate publica din teritoriu pentru plata burselor de 150 de euro pe luna medicilor rezidenti, in cursul zilei de azi, Banicioiu raspunzand unei interpelari pe aceasta tema adresata de premierul Ponta, transmitandu-i acestuia ca deja s-a inceput plata burselor care ar fi trebuit sa ajunga in conturile rezidentilor inca din luna ianuarie. Masura a venit exact la momentul potrivit, pentru ca reprezentantii rezidentilor din mai multe judete incepusera sa isi manifeste nemultumirea fata de neplata burselor promise de Eugen Nicolaescu, organizatiile din Iasi si Cluj anuntand chiar actiuni de protest. In ciuda faptului ca unii dintre ei si-au primit deja bursele iar colegii lor urmeaza sa le primeasca in zilele urmatoare, rezidentii clujeni nu au renuntat la protestul pe care il anuntasera pentru ziua de azi si au iesit in strada pentru a-si face cunoscute si alte nemultumiri legate de statutul lor. Mobilizarea s-a facut pe retelele de sociale, iar la protestul care a avut loc azi in fata Prefecturii Cluj s-au adunat in jur de 500 de rezidenti din totalul de aproximativ 2.000, cati isi desfasoara activitatea in spitalele clujene.

 

Dr. Paul Turcoman

Dr. Paul Turcoman

Intr-o scrisoare deschisa postata pe Facebook de medicul rezident Paul Turcoman, unul dintre reprezentantii rezidentilor clujeni, se arata ca protestul de azi este un strigat de ajutor adresat tuturor responsabililor din sistemul de Sanatate, „incepand cu medicul cordonator de la patul pacientului si terminand cu ministrul Sanatatii sau chiar mai sus”. Acesta a precizat ca intarzierea platii burselor a fost scoasa de pe lista revendicarilor, confirmand ca banii au inceput sa intre in conturile rezidentilor, dar ca mai exista numeroase nemultumiri pentru care rezidentii au iesit astazi in strada. Protestatarii sunt nemultumiti ca nu li se platesc orele suplimentare si nici garzile efectuate peste numarul obligatoriu de ore de garda, ca nu li se acorda posibilitatea participarii gratuite la cursuri de specialitate si de faptul ca salariile in domeniul medical sunt foarte mici, mult sub salariile din alte domenii care nu necesita „atatia ani de studiu si atatea coate roase”. Totodata, rezidentii clujeni sunt nemultumiti si de faptul ca cei din anii mai mari nu pot face garzi intr-un spital teritorial pentru a-si suplimenta veniturile, in conditiile in care statul nu este capabil sa le ofere un salariu decent.

 

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR

Intre timp, rezidentii ieseni au renuntat  la organizarea unui protest, intrucat principala lor revendicare a fost rezolvata. Acestia trimisesera la randul lor un comunicat la inceputul saptamanii, prin care reclamau neplata burselor, anuntand ca sunt pregatiti sa organizeze proteste si sa actioneze pe cale legala in Justitie pentru a-si primi banii ce le fusesera promisi, si pentru care fusese emisa o ordonanta de urgenta in acest sens.  Ieri, DSP Iasi a directionat catre spitale banii necesari platii burselor rezidentilor, medicul George Gradinaru, reprezentantul acestora, declarand ca in acest moment nu exista probleme privind plata burselor, o parte din bani ajungand in conturile medicilor in cursul zilei de ieri, iar restul urmand sa ajunga astazi.

Medicul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania s-a declarat solidar cu demersurile rezidentilor, afirmand ca plata burselor este un lucru oportun, pentru ca am luptat pentru aceasta bursa. Acesta este un ajutor pe care rezidentii il primesc pentru a putea supravietui in conditiile actuale. Este si un mesaj ca ne intereseaza soarta rezidentilor, ne intereseaza ca ei sa capete motivatia sa lucreze in tara si acesta este un prim pas in aceasta directie. Vom incerca odata cu noile negocieri care vor avea loc sa gasim si alte facilitati, astfel incat activitatea rezidentilor sa fie respectata”.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*