Rezidentii protesteaza. Ministrul Banicioiu sustine ca s-au trimis in teritoriu banii pentru bursele lor

Nemaicrezand in vorbe, doua organizatii puternice din Iasi si Cluj, ale medicilor rezidenti au anuntat deja ca sunt pregatite de proteste daca nu vor primi „bursele lui Nicolaescu”, in cel mai scurt timp.

 

Nicolae Manicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Manicioiu, ministrul Sanatatii

Ministrul inca interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, are toate sansele sa se confrunte cu primele actiuni de protest ale personalului medical, chiar in primele zile dupa investitura, presupunand ca Guvernul Ponta III va fi validat. Medicii rezidenti ameninta ca daca in cel mai scurt timp nu vor primi bursele promise in noiembrie de predecesorul sau,  Eugen Nicolaescu, si care ar fi trebuit sa le intre pe card odata cu salariile din ianuarie, isi vor cere drepturile in strada.

Abia iesit de la audierile comisiilor parlamentare pentru numirea in functie, Banicioiu a declarat insa ca medicii rezidenti nu trebuie sa isi faca griji in privinta burselor, intrucat fondurile necesare au fost alocate,  iar banii au fost deja trimisi directiilor de sanatate publica din teritoriu, urmand ca acestea sa efectueze platile catre medicii rezidenti. Declaratia a fost facuta in contextul in care, doua organizatii importante ale medicilor rezidenti, cea din Cluj si cea din Iasi, au anuntat ca pregatesc actiuni de protest, intrucat banii promisi de Eugen Nicolaescu nu l-au intrat inca in conturi. O prima actiune de protest a fost anuntata pentru joi, 6 martie, de rezidentii clujeni

 

rezidentiPromisiunea acordarii burselor de rezidentiat a fost facuta de liberalul Eugen Nicolaescu, predecesorul lui Nicolae Banicioiu la Ministerul Sanatatii, in perioada protestelor din toamna ale Coalitiei Profesionistilor din Sanatate. Conform fostului ministru, veniturile medicilor rezidenti urma sa fi majorate incepand cu 1 ianuarie 2014, prin acordarea unei prime de rezidentiat, in valoare de 150 de euro. S-a emis chiar si o ordonanta de urgenta in care se specifica clar faptul ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei”. Asta ar fi insemnat ca odata cu salariul pe luna ianuarie, adica la jumatatea lunii februarie, rezidentii sa aiba pe card si banii aferenti bursei, dar pana la acest moment niciun rezident nu a vazut banii promisi, desi am intrat deja in luna martie. Se pare ca rabdarea lor a ajuns la limita si deja au aparut primele semnale ca vor fi initiate actiuni de protest pentru a-si obtine banii promisi.

 In prezent, in Romania exista aproximativ 14.000 de medici rezidenti, iar salariile lor se incadreaza intre 970 si 1.400 de lei, in functie de anul de practica in care se afla.

 

Dr. Paul Turcoman

Dr. Paul Turcoman

O prima actiune de acest gen a fost anuntata pentru poimaine, la Cluj-Napoca, rezidentii care lucreaza in spitalele din judet mobilizandu-se pe Facebook pentru a iesi joi in strada, sa-si ceara drepturile. „Te-ai saturat de povesti cu burse pentru rezidenti? Te-ai saturat sa fii mintit? Te-ai saturat sa muncesti ore suplimentare si garzi fara sa fii platit? Esti umilit? Ai vrea sa faci mai multe proceduri in spital si nu esti lasat chiar daca metodologia rezidentiatului iti permite acest lucru? Vrei sa fii respectat? Vrei o colaborare mai buna? Am auzit la colturi toate problemele voastre. Acum e timpul sa le stie si ei. Nu dam cu parul si nu jignim, dar am muncit si meritam respect”, suna manifestul lansat pe reteaua de socializare prin care rezidentii clujeni sunt chemati la protest. Reprezentantul rezidentilor din Cluj, medicul Paul Turcoman, a declarat ca actiunea de protest va avea loc joi, incepand cu ora 13.00, in fata Prefecturii Cluj si ca spera sa fie prezenti toti cei 2.000 de rezidenti care isi desfasoara activitatea in spitalele din judet.

 

Dr. George Gradinaru

Dr. George Gradinaru

Un semnal similar vine si din partea rezidentilor ieseni, la fel de nemultumiti din cauza ca bursele de 150 de euro promise de fostul ministru, intarzie sa le fie acordate. Prin intermediul unui comunicat semnat de reprezentantul lor, medicul rezident George Gradinaru, acestia isi exprima dezamagiurea profunda fata de faptul ca si-au vazut inca o data inselate asteptarile. „Raspunsurile pe care le primim fac apel in permanenta la rabdarea si intelegerea noastra, ceea ce dovedeste din pacate inca odata ca rezidentii nu sunt prioritate pentru sistemul sanitar din Romania. Amanarea aplicarii legii scoate din nou la iveala birocratizarea excesiva a sistemului, dar si neasumarea pana la capat a normelor aprobate. Vrem sa reamintim pe aceasta cale autoritatilor ca, prin lipsa de actiune in aceasta privinta, au o responsabilitate directa pentru exodul tinerilor medici, iar tergiversarea inseamna implicit o asumare a unei forme de guvernare atat de nocive pentru starea in care ne aflam, adica guvernarea pe hartie”, se arata in comunicatul remis redactiei Sanatateabuzoiana.ro de catre rezidentii ieseni. Totodata, acestia anunta ca in cazul in care nu vor primi bursele in cel mai scurt timp, vor recurge la toate caile legale de protest si la toate caile de atac pe care le implica orice neaplicare a legii.

 


Adaugati un comentariu


 

*