Nicolae Banicioiu, ministru interimar la Sanatate

26 februarie 2014 | 0 comentarii |

Liberalul Eugen Nicolaescu si-a dat demisia in urma cu putin timp, ca urmare a ruperii USL, iar in locul sau a fost numit medicul PSD-ist Nicolae Banicioiu, care detinea portofoliul de la Ministerul Tineretului si Sportului. Se zvoneste insa ca portofoliul va fi atribuit lui Attila Cseke, de la UDMR, care a mai ocupat acelasi fotoliu, in guvernarea Boc, remarcat prin desfiintarea spitalelor.

 

Eugen Nicolaescu,

Eugen Nicolaescu,

Ieri seara, PSD si PNL au pus, oficial, cruce aliantei USL, care ii adusese la guvernare. Liberalii au anuntat ca trec in Opozitie si ca toti ministii din partid isi vor da demisia. Prin urmare, inainte de pranz, demisiile liberalilor din guvern au inceput sa curga, printre ministrii demisionari numarandu-se si Eugen Nicolaescu, detinatorul portofoliului de la Sanatate. Schimbarea ministrului Sanatatii era oarecum asteptata, vehiculandu-se varianta trecerii lui Nicolaescu la Finante si numirea in locul sau a presedintelui CNAS, Cristian Busoi, insa lucrurile nu au stat chiar asa, intervenind divortul celor doua formatiuni principale care formau USL. Ministrul s-a schimbat, intr-adevar, insa in alte circumstante, iar fraiele Sanatatii au fost preluate de un social democrat si nu de un liberal, in conditiile in care PNL s-a mutat cu arme si bagaje in Opozitie.

Pe lista interimarilor care ii vor inlocui pe ministrii liberali, in dreptul Ministerului Sanatatii a fost trecut numele lui Nicolae Banicioiu, medic stomatolog de profesie si ministru al Tineretului si Sportului pana la acest moment. Lista a ajuns la presedintele Basescu, care a aprobat-o si a trimis-o spere publicare la Monitorul Oficial, astfel ca la acest moment putem spune ca noul ministru al Sanatatii este Nicolae Banicioiu, cu calitatea de intermiar.

Se zvoneste insa ca portofoliul Sanatatii va fi atribuit lui Cseke  Attila de la UDMR,  care a mai fost ministru in perioada 2009-2011, in guvernarea Boc. Acesta s-a remarcat si a ramas in istorie prin desfiintarea si descentralizarea spitalelor. Se pare ca PSD si UDMR duc, incepand chiar de astazi, negocieri privind sustinerea guvernului Ponta si participarea la guvernare.

 

Nicolae Banicioiu, ministru interimar al Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministru interimar al Sanatatii

Nicolae Banicioiu a absolvit liceul teoretic Al. Ghica din Alexandria in 1998, iar  in 2004, a terminat Facultatea de Stomatologie – UMF Carol Davila. Patru ani mai tarziu, in 2007, a devenit asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii. In politica a intrat in 2004, ca vicepresedinte al Tineretului Social Democrat, pentru ca in 2007 sa devina presedinte al organizatiei. Tot in 2004 a fost ales si deputat, candidand pe listele PSD-PUR la Bacau. Patru ani mai tarziu, candida tot din partea PSD, de aceasta data in  Teleorman, pe listele Aliantei Politice PSD-PC, pentru ca in 2012 sa candideze la Bucuresti, din partea PSD. In ultimul mandat de deputat, a fost chestor al Camerei Deputatilor si membru in Comisia pentru munca si protectie sociala, Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa si in Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. In 2012, odata cu venirea la guvernare a aliantei USL, a fost numit ministrul Tineretului si Sportului.

 

ministerul sanatatii sediuConform declaratiei sale de avere detine, impreuna cu sotia, cateva terenuri in judetele Valcea si Olt, o casa donata de parinti la Daesti, in Valcea, o casa construita de parinti tot la Daesti, un apartament de 51 de metri patrati la Bucuresti si o casa la Voluntari. Cei doi au credite de cateva zeci de mii de euro la BCR si BRD. Nicolae Banicioiu a inregistrat un venit anual de 55,5 mii  lei din salariul de deputat si de 14,7 mii lei din salariul de asistent universitar la UMF Carol Davila. Banicioiu este si  membru fondator al Fundatiei pentru Promovarea Idealurilor Europene – Bucuresti, iar sotia sa este co-actionar la SC Bas Event Expo SRL Bucuresti.

In martie 2012 a fost implicat si intr-un scandal numit de presa la acea vreme „scandalul prostituatelor de lux”, fiind audiat in calitate de martor, dupa ce numele sau a aparut printre cele ale clientilor unor prostituate, unele dintre ele minore.

 

protesteAl doilea mandat al lui Eugen Nicolăescu la Ministerul Sanatatii a fost marcat de lansarea proiectelor reformei sistemului sanitar, dar si de scandalul salariilor din sistem, in urma  caruia cadrele medicale au fost la un pas de a intra in greva generala. De asmenea, esecul reluarii productiei de vaccin la Institutul Cantacuzino este legat tot de mandatul lui Nicolaescu. In timpul in care acesta a condus Ministerul Sanatatii au fost lansate noile pachete de servicii medicale, lista actualizata a compensatelor si proiectele privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor, ultimele doua, dupa cum a precizat insusi Nicolaescu, fiind “la avizare”.

La capitolul realizari pot fi mentíonate cu certitudine, dezvoltarea chirurgiei cardiace pediatrice la spitalul Marie Curie, reinfiintarea Institutului Inimii de la Targu Mures si redeschiderea a 10 dintre cele 62 de spitale inchise pe vremea guvernarii Boc.

Din fruntea Ministerului Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat, astazi, ca se va intoarce in Parlament, unde isi va continua activitatea de deputat PNL.

 


Adaugati un comentariu


 

*