Reforma Sanatatii incepe sa produca efecte la 1 aprilie

31 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca pachetul de servicii medicale de baza intra in vigoare la 1 aprilie, iar programele nationale de sanatate la 1 august.In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, acestea ar putea intra in vigoare abia la inceputul anului viitor.

 

nicolaescu-bruxelles Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit joi, cu delegatia Fondului Monetar International, reprezentantii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, iar discutiile „s-au axat pe evaluarea modului in care se deruleaza acordul cu cele trei institutii internationale, in cadrul misiunii de revizuire a documentelor incheiate cu aceste institutii internationale. In cadrul acestor discutii s-au evidentiat eforturile depuse de Ministerul Sanatatii pe parcursul anului 2013 pentru indeplinirea obiectivelor ce stau la baza reformei in sistemul de sanatate”, sustine ministrul Eugen Nicolaescu, precizand ca reprezentantii FMI, CE si ai BM au apreciat pasii facuti de Ministerul Sanatatii si faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat.

Cu aceasta ocazie s-a stabilit ca pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare la 1 aprilie, programele nationale de sanatate vor fi aplicabile de la 1 august, iar pachetul minimal, de la 1 ianuarie anul viitor.

 

bolnavi ambulatoriuIn cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetul de servicii medicale de baza, care va intra in vigoare de la 1 aprilie 2014, si care va insemna totodata si deschiderea discutiilor pentru pachetul suplimentar de asigurari private de sanatate, a mai spus Nicolaescu.

Introducerea pachetului de baza va face ordine in sistem usor, usor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseste, fie nu este utilizat pentru ca nimeni nu doreste acest lucru. Pachetul asaza o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie si unde se dau bani multi, in servicii care se acorda cum trebuie, cu eficienta. Astfel, vom avea mai putini bani deturnati si mai multi bani cheltuiti chibzuit”, a explicat ministrul Sanatatii.

Identificand ca prim oponent al reformei insusi sistemul, ministrul a insistat asupra faptului ca trebuie sa se inteleaga ca medicii din spital nu vor fi scosi din sistem ci ca se doreste „sa schimbam aceasta tara. Nu o putem schimba decat cu oameni cinstiti si sinceri, cu oameni corecti, care vor sa faca ceva pentru acest popor”, subliniind ca lunile februarie si martie sunt „hotaratoare” pentru elaborarea normelor, in vederea lansarii pachetului de servicii de baza.

 Pentru a elimina „desincronizarile si interpretarile eronate”, Nicolaescu s-a aratat dispus sa organizeze, zilnic, o conferinta de presa „pentru a explica pachetul de baza, pagina cu pagina”.

 

bolnavi ATIEugen  Nicolaescu a sustinut, de asemenea, ca economiile care se vor face prin implementarea pachetului de baza vor ramane in sistem, iar acestea vor reprezenta surse suplimentare de finantare a acestuia.  Atragand atentia ca nimeni nu trebuie sa viseze cu ochii deschisi ca de la 1 aprilie se va intampla o minune, ministrul a reiterat intentia sa de a dezvolta ambulatoriile de specialitate de la spitalele publice, pentru a micsora serviciile medicale din spitale, medicii putand astfel sa acorde mai multe servicii in ambulatorul de specialitate.

In legatura cu pachetul suplimentar de servicii medicale, oficialul a precizat ca dupa ce  va fi gata pachetul de baza se va putea discuta si despre asigurari private de sanatate. „Vrem sa construim un draft de pachet de servicii suplimentare pana in vara, mai ales ca, in discutia cu reprezentantii Bancii Mondiale, acestia si-au exprimat dorinta de a ne pune la dispozitie expertiza lor, astfel incat pana in septembrie sa avem toate draft-urile gata, iar cu acesta sa incheiem reforma din Romania”, a mai spus Nicolaescu.

 

bani doctoriMinistrul a mentionat ca in cadrul intalnirii cu delegatia internationala, partile au agreat pasii viitori pentru aprofundarea reformei in sanatate, care sa contribuie la crearea unui sistem public sanitar echilibrat, de natura sa respecte nevoile populatiei: achizitii publice centralizate, influenta bugetara a introducerii noii liste de medicamente compensate, reesalonarea unor programe nationale de sanatate ca urmare a impactului fiscal calculat.

La finalul discutiilor, reprezentantii FMI, CE si BM au reiterat faptul ca rezultatele obtinute sunt incurajatoare si creeaza premisele unei reformei profunde si serioase in sanatate.

Totodata, ministrul Eugen Nicolaescu i-a asigurat pe partenerii internationali ca politicile publice realizate de MS au fost si vor continua sa ramana in acord cu standardele Uniunii Europene, Programul de Guvernare si acordul pe care Romania il are cu organismele financiare internationale.


Adaugati un comentariu


 

*