Colaborare romano-italiana in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

15 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Lansarea  unui program de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice si semnarea unui protocol de colaborare cu Clinica italiana San Donato Bambini, a fost tema unei conferinte de presa sustinuta in aceasta dimineata de ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, si reprezentantii italieni.

 

In aceasta dimineata ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, si reprezentanti ai Clinicii San Donato Bambini din Italia, au sustinut o conferinat de presa cu prilejul lansarii unui program de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice in plan national. Totodata, s-a semnat un protocol de colaborare intre medicii romani si cei itlaieni in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana de catre Biroul de presa al MS, „Raed Arafat, ministrul Sanatatii si Andrea Mecenaro, CEO, I.R.C.C.S. Policlinico San Donato, Italia, prof. dr. Mr. Alessandro Frigiola, Director Cardiac Surgery Department au semnat, in aceasta dimineata, un Protocol de colaborare intre Ministerul Sanatatii din Romania si Clinica San Donato, in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice”.

Conform documentului, pe o durata de trei ani va fi realizat un program national de dezvoltare a acestui sector, printr-o serie de actiuni comune.

Astfel, va exista un proiect de instruire a tinerilor medici romani, dar si a asistentilor medicali din sectoare de interes si deficitare din punct de vedere al resurselor umane, chirurgie cardiaca, cardiologie, anestezie pediatrice.

Cooperarea mai prevede, de asemenea, ca echipe complete de medici italieni cardiologi si chirurgi cardiaci sa poata realiza interventii in centrele din Romania specializate in cardiochirurgie pediatrica, dar si ca pacienti romani sa poata fi tratati in clinica italiana, pana la finalizarea proiectului. 

Proiectul urmeaza a se implementa in 4 centre din tara, respectiv,  in Clinica Marie Curie din Bucuresti,  unde va demara activitatea interventionala, precum si in centrele si institutele de boli cardiovasculare din Cluj Napoca, Iasi si din Tg. Mures unde se intentioneaza cresterea capacitatii de operare si ridicarea nivelului de complexitate a cazurilor tratate. 

Este nevoie de un plan concret de dezvoltare a acestui sector si de o strategie clarasi o viziune asupra rezultatelor pe care dorim sale obtinem. Impreunacu colegii de la San Donato, dar si cu alti specialisti din tarasi strainatate vom asigura realizarea unei strategii, dar si implementarea ei concretain urmatorii 3 ani. In acest fel, copiii care se nasc cu malformatii congenitale cardiace vor putea fi tratati in tarafaraa mai fi necesar transferul lor in alte tari”, a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, in timpul intalnirii.

Dupa semnarea protocolului, delegatiile romana si italiana au facut o scurta vizita la spitalul Marie Curie.

IRCCS Policlinico San Donato a fost fondata in 1969. Spitalul este recunoscut pentru expertiza si dotarile din domeniul cardiochirurgiei pediatrice, dar si a altor specialitati.

 


Adaugati un comentariu


 

*