Misiuni umanitare la sol si pe calea aerului, in ajutorul sinistratilor si persoanelor fara adapost
Politistii buzoieni din trupele speciale au descins cu elicopterul in cateva sate izolate de zapada si au impartit alimente localnicilor rupti de lume, iar voluntarii de la Crucea Rosie le-au oferit paturi si saci de dormit oamenilor strazii. Actiunile au fost posibile cu sprijinul Consiliului Judetean si al Prefecturii Buzau, care continua misiunile de ajutorare a sinistratilor.
Desi ninsorile s-au mai potolit, problemele create in judetul Buzau persista, la acest moment existand inca localitati ingropate sub nameti si drumuri blocate din cauza zapezii. In plus, in zilele ce urmeaza se anunta temeperaturi foarte sazute care ar putea ingreuna actiunile de deblocare a drumurilor si interventiile in ajutorul sinistratilor.
In sprijinul acestora, politistii din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Buzau au efectuat o misiune umanitara pe calea aerului, transportand cu ajutorul unui elicopter alimente in localitatile izolate. Ajutoarele au constat in paine si conserve, puse la dispozitie cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau, acestea fiind incarcate de mascati la bordul unui elicopter al Unitatii Speciale de Aviatie. Localitatile vizate au fost Bradeanu, Mitropolia si Smardanu, sate complet izolate in care accesul nu se poate face la acest moment decat pe calea aerului. Elicopterul a aterizat in fiecare din cele trei localitati iar politistii au distribuit alimentele satenilor, dandu-le asigurari ca nu va mai dura mult pana cand vor fi scosi de sub nameti.
In acest timp, voluntarii de la Filiala Buzau a Crucii Rosii si-au indreptat atentia catre persoanele fara adapost, aflate in pericolul de a suferi un soc hipotermic in aceasta perioada, din cauza temperaturilor scazute. Majoritatea oamenilor strazii s-au refugiat la Centrul de Urgenta pentru Persoane Adulte fara Adapost din Buzau, centru care in aceste zile este suprasolicitat, tinand cont de conditiile vitrege de afara. Intrucat pentru majoritatea oamenilor strazii, singura avere sunt doar hainele pe care le au pe ei, fiind total nepregatiti sa infrunte o iarna geroasa, voluntarii de la Crucea Rosie au mers la centrul unde acestia sunt cazati si le-au impratit saci de dormit, paturi de lana, imbracaminte si incaltaminte. „Poate cea mai afectata categorie o reprezinta persoanele fara o locuinta, asa-numitii oameni ai strazii si de aceea, voluntarii filialei au distribuit persoanelor cazate in Centrul de Urgenta pentru Persoane Adulte fara adapost Buzau, suprasolicitat in aceasta perioada, material de stricta necesitate in conditii de iarna severa, cu geruri naprasnice, prin care trecem: 40 de saci de dormit, 40 de paturi din lana, incaltaminte si imbracaminte” a declarat Floarea Barzu, presedinta Filialei Buzau a Crucii Rosii.
Temperaturile cu mult sub zero grade le pot pune sanatatea in pericol si celor care au un acoperis deasupra capului, mai ales copiilor si celor cu afectiuni cronice cardio-vasculare sau respiratorii. Din acest motiv Directia de Sanatate Publica Buzau a transmis cateva recomandari de care trebuie sa se tina seama in aceasta perioada, pentru a se evita anumite neplaceri cauzate de ger. Astfel, medicii nu recomanda in aceasta perioada purtarea de imbracaminte si incaltaminte stramta, intrucat acestea nu pasatreaza caldura si apare riscul de degeraturi. Cele mai expuse la frig sunt extremitatile corpului, de aceea trebuie protejate corespunzator cu manusi, caciula si fular. Alimentatia este, de asemenea, foarte importanta si trebuie adaptata la varsta si activitatea zilnica, cu multe legume si fructe proaspete, care aduc un aport crescut de vitamine si minerale. „Atunci cand organismul este suprasolicitat din cauza eforturilor fizice mari, asigurati-va hidratarea corespunzatoare, din care sa nu lipseasca supele calde si ceaiurile vitaminizante. Si ambientul din locuinta este important, temperatura optima fiind de 22-24 de grade. Iar daca v-ati gandit sa plecati intr-o calatorie, informati-va despre starea vremii si a drumului”, a mai mentionat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvand al DSP Buzau.
Si Inspectoratul Teritorial de Munca vine cu unele recomandari „de sezon” adresate in special angajatorilor care desfasoara activitati in aer liber, pentru a le asigura in aceasta perioada conditii optime de munca angajatilor. Astfel, fiecare angajat trebuie sa primeasca intre jumatate de litru si un litru de ceai fierbinte pe schimb si echipament individual de protectie, iar pentru refacerea capacitatii de termoreglare trebuie asigurate spatii fixe sau mobile in care salariatii sa stea in pauze. Pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa asigure trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului. Cel mai greu este pentru cei care lucreaza in domeniul constructiilor, la spalatorii auto sau la vulcanizari, in general angajati care isi desfasoara activitatea in aer liber. Angajatorii care presteaza astfel de activitati sunt vizati in aceste zile de controalele dispuse de ITM, inspectorii verificand daca acestia respecta prevedrile legale aplicabile in astfel de conditii. „Angajatorii care nu pot asigura conditiile necersare, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor ori cu reprezentantii salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000, care prevede reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale”, a precizat Cecilia Manolescu, directorul ITM Buzau.