Sistemul sanitar abia mai respira, dar ministrul da asigurari ca se vor respecta nevoile populatiei

25 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Proiectele care stau la baza reformei in sanatate sunt de natura sa creeze un sistem public de sanatae echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei, i-a asigurat, astazi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe reprezentantii FMI, BM si CE.  

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Conducerea Ministerului Sanatatii (MS) s-a intalnit, astazi, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), reprezentantii Bancii Mondiale (BM) si cei ai Comisiei Europene (CE), discutiile axandu-se pe „eforturile depuse de MS pentru ducerea la capat a reformei in sistemul de sanatate”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii, redactiei Sanatatea Buzoiana.

In contextul in care medicii ameninta cu iesirea in strada, iar in urma nenumaratelor dezbateri si negocieri nu s-a ajuns la o concluzie care sa garanteze iesirea sistemului sanitar din colaps, in documentul MS se mentioneaza ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat delegatiei stadiul proiectelor de reforma ale MS, aflate in dezbatere publica, sustinand ca toate proiectele se afla in graficul asumat impreuna cu partenerii internationali.

In cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetului de servicii medicale de baza si, concomitent, a pachetului asigurarilor private suplimentare, se mai spune in comunicatul MS, prin care suntem informati ca Nicolaescu „a dat asigurari ca proiectele care stau la baza reformei in sanatate sunt de natura sa creeze un sistem public de sanatate echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei”.

In final, ministrul le-a transmis partenerilor internationali ca institutia pe care o conduce va respecta regulile Uniunii Europene, Programul de Guvernare si acordul pe care Romania il are cu organismele financiare internationale, mai arata MS.

 

Mariana Campeanu, ministrul Muncii

Mariana Campeanu, ministrul Muncii

In urma unor noi discutii cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate, Nicolaescu a declarat ca se fac demersuri pentru revizuirea Legii salarizarii unitare, in vederea majorarii salariilor personalului medico-sanitar, variantele fiind „o lege noua sau revizuirea actualei legi, respectiv Legea salarizarii unitare nr. 284/2010”.

Potrivit reprezentantului MS, partile au convenit revizuirea actualei legi de salarizare unitara, astfel ca pe 28 octombrie, un grup de lucru format din reprezentanti ai  Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Coalitiei Reprezentantilor din Sanatate „va face o evaluare in ceea ce priveste revizuirea grilelor de salarizare a personalului care activeaza in sistemul sanitar, astfel incat sa fie incluse si categoriile de personal conexe (biochimisti, psihologi, laboranti etc)”, a spus  Nicolaescu.

Referitor la cresterea veniturilor medicilor rezidenti, partile au convenit ca solutie completarea veniturilor acestora cu burse de studiu oferite de Ministerul Educatiei, urmand ca discutia sa fie reluata la sfarsitul lunii octombrie.

 Prezenta la intalnire, Mariana Campeanu, ministrul Muncii a recunoscut  ca este normal sa intram pe o lege unitara de salarizare pentru ca telul este in final acelasi pentru toti, in primul rand sa crestem salariile in sistemul sanitar si in acelasi timp sa incercam sa rezolvam acest decalaj enorm care exista intre salariul minim si maxim care se acorda in sistemul bugetar.

Pe 31 octombrie, cand vor exista datele macroeconomice pe care se va construi bugetul anului 2014, reprezentantii Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Coalitiei Profesionistilor din Sanatate se vor reintalni cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, pentru a discuta din nou despre salarizarea personalului din sistemul sanitar.

 

V. Astarastoae (CMR)  si M. Sepi (SANITAS)

V. Astarastoae (CMR) si M. Sepi (SANITAS)

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat insa ca are un „optimism rezervat” in urma discutiilor si ca se doreste o lege care sa tina cont de calificarea profesionala, pentru ca in acest moment sunt discrepante majore intre medici din sistem.

Stim ca exista restrictii din partea FMI-ului si este foarte bine sa li se explice ca, doar taind cheltuielile si nedezvoltand absolut nimic, situatia nu se va indrepta”, a mai spus Astarastoae, anuntand ca pe 1 noiembrie va avea loc Adunarea Generala a Colegiului Medicilor la care sunt asteptati Nicolaescu si Campeanu, iar in ziua urmatoare este programat un mars al profesionistilor din sanatate, in Capitala.

Angajatii din sistemul sanitar au protestat, in septembrie, prin pichetarea  sediilor Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor, cerand respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sanatate, iar in intervalul 14 – 16 octombrie s-au aflat in greva japoneza.

Nicolaescu a declarat atunci ca medicii care au decis sa intre in greva ori nu vor sa auda, ori nu tin cont de ceea ce li se spune si fac presiune fara sa tina cont ca sunt in discutii cu Ministerul Sanatatii.

Astarastoae a explicat ca actiunile de protest vor continua pana candpromisiunilefacute de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si cel al Finantelor, Daniel Chitoiu, vor deveni realitate, adica vor fi prevazute int-un act normativ publicat in Monitorul Oficial.

Angajatii din Sanatate vor sa declanseze, in noiembrie, greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor lor.

 

bolnavi ATIPrincipalale revendicari se refera la minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, conditia „preliminara si nenegociabila” a coalitiei este dublarea salariilor medicilor rezidenti.

Ministrul Nicolaescu sustine insa ca anumite lucruri au fost transmise confuz, uneori din vina Ministerului Sanatatii, alteori din lipsa de informare a unora, aratandu-se nemultumit  si fata de faptul ca nici dupa aproximativ sapte luni de dezbateri nu a primit nici un comentariu referitor la pachetul de baza.

 


Adaugati un comentariu


 

*