Consiliul Judetean Buzau ii va premia pe cei mai iscusiti creatori de martisoare traditionale

26 februarie 2014 | 0 comentarii |

Incepand de astazi, pana vineri, cu sprijinul Centrului Judetean de Cultura si Arta, foaierul Salii Mari a instututiei judetene va gazdui o expozitie de martisoare cu vanzare, la care participa creatori populari, cu produse create chiar de ei, din materie prima ecologica.

 

_MG_9592Considerat un talisman aducator de sanatate si noroc, martisorul este, in aceste zile, in centrul atentiei pentru ca au mai ramas putine zile pana la sosirea, cel putin calendaristica, primaverii. In acest context, Centrul Judetean de Cultura si Arta din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Buzau a organizat o expozitie de martisoare traditionale romanesti, cu vanzare, unele dintre ele create chiar pe loc, in fata vizitatorilor. Expozitia a fost deschisa astazi, in foaierul Salii Mari a Consiliului Judetean si va ramane la dispozitia iubitorilor de frumos si de autentic, pana vineri. In tot acest timp, mai multi mesteri populari din judet isi vor expune sutele de martisoare create chiar cu mainile lor, din materiale in cea mai mare parte, ecologice.

Totodata are loc un concurs al creatorilor, cele mai frumoase martisoare urmand a fi premiate la inchiderea expozitiei, cu sume cuprinse antre 100 si 500 de lei, oferite de Consiliul Judetean Buzau, prin Centrul Judetean de Cultura si Arta.

 

_MG_9598Vernisajul expozitiei a avut loc astazi, la pranz, in prezenta directorului Centrului de Cultura si Arta, Adrian Petre, a vicepresedintelui CJB, Cristinel Romanescu, si a secretarului general al judetului, Laurentiu Gavrila. Acestia s-au numarat de altfel si printre primii clienti ai expozantilor, cumparand fiecare cateva zeci de martisoare pe care le vor oferi, de 1 martie, colegelor, sotiilor sau mamelor proprii.

Pe langa mesteri populari din tot judetul, la expozitie participa si copii de la Palatul Copiilor si de la Centrul rezidential din Beceni, aflat in structura DGASPC, fiecare expunand cele mai reusite si mai  frumoase martisoare realizate special pentru aceasta ocazie. „Va avea loc, totodata, o intrecere a artizanilor, martisoarele expuse fiind evaluate in cadrul unui concurs, prin care dorim sa stimulam creatia autentica si frumosul. In acest sens a fost constituit un juriu format din maestrii populari Adela Petre si Amalia Papazisu, impreuna cu solista de muzica populara Nina Stamate. Timp de trei zile, cat timp va dura expozitia, membrii juriului vor examina martisoarele expuse, pentru a hotari, intr-un final, care dintre ele sunt cele mai reusite si merita premiate“, a declarat directorul Centrului de Creatie, Adrian Petre.

 

_MG_9600Odata incheiate deliberarile juriului si stabilite cele mai reusite martisoare, se va intocmi un clasament, ocupantii primelor cinci locuri urmand a primi, la finalul expozitiei, premii in bani din partea Consiliului Judetean.

Astfel, creatorul de martisoare care se va clasa pe primul loc va primi ca premiu 500 de lei, in timp ce urmatorul clasat va fi premiat cu 300 de lei. Ocupantul ultimului loc de pe podium va primi la randul sau 200 de lei,  iar alti doi creatori, care vor obtine mentiune, vor fi premiati fiecare cu cate 100 de lei. Castigatorii vor fi anuntati in cursul zilei de vineri, tot atunci urmand a se desfasura festivitatea de premiere.

Conditia intrarii in concurs este ca martisoarele sa fie unele traditionale, lucrate cu mana.

 


Adaugati un comentariu


 

*