Consiliul Judetean Buzau a premiat artizanii celor mai frumoase martisoare

28 februarie 2014 | 0 comentarii |

Juriul a fost format din solista de muzica populara Nina Stamate si creatoarele populare pe care UNESCO le-a declarat „Tezaure umane vii” – Adela Petre si Amalia Papazisu.

 

premii martisoare CJ BuzauAsa cum a promis cu prilejul lansarii concursului de martisoare traditionale, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, a premiat cei mai autentici fauritori de martisoare buzoieni.

Astazi au fost oferite premiile, dar membrii juriului, constituit din solista de muzica populara Nina Stamate si creatoarele populare Adela Petre si Amalia Papazisu – doua dintre cele trei „Tezaure umane vii” ale Buzaului, nu au avut deloc o misiune usoara. Toate martisoarele intrate in cursa au respectat criteriile impuse de organizatorii concursului, de a fi autentice si realizate manual, pe deasupra dovedindu-se unul mai frumos decat altul.

Pana la urma, cele mai apreciate martisoare s-au dovedit cele realizate si expus ede Gabriela Balan, care activeaza si isi prezinta realizarile artistice traditionale prin intermediul Asociatiei Bisoca.

Adrian Petre, directorul Centrului de Cultura si Arta din subordinea Consiliului Judetean Buzau a fost cel care i-a inmanat diploma si premiul in valoare de 500 de lei.

 

IMG_2110Pe locurile II si III au fost desemnate Roxana  Cretu si Anica Casaru, doua artizane care la randul lor au fost premiate de Consiliul Judetean cu cate 300, respectiv, 200 de lei, diplome si… aplauze.

Au fost atribuite si mentiuni, tinerilor de la Palatul Copiilor, care la randul lor au fost prezenti la expozitia organizata in foaierul Salii Mari a institutiei administrative judetene, cu martisoare traditionale.

Presedintele Cristi Bigiu aprecia ca „astfel de concursuri au scopul de a  stimula revitalizarea traditiilor buzoiene si vor face posibila perpetuarea lor”, iar institutia pe care o conduce va sprijini pe cat posibil aceste acte de creatie, pentru ca „nu avem dreptul sa uitam de unde ne tragem si ce valori traditionale  minunate ne reprezinta”, anticipand participarea Consiliului Judetean Buzau si la Targul de Turism care va avea loc in luna martie, la Bucuresti, unde Buzaul va fi prezent cu oferte turistice dar si cu produse sanatoase si obiceiuri traditionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*