Tot mai multi varstnici au nevoie de ingrijiri la domiciliu

28 februarie 2014 | 0 comentarii |

Este concluzia ultimului barometru de opinie realizat de reteaua SenioriNET, din care face parte si Fundatia Crucea Alb-Galbena, Filiala Buzau

 

Prima echipa a CAG 3379In cadrul unui proiect cu cofinantre elvetiana, mai multe ONG-uri din tara, care acorda ingrijiri la domiciliu, s-au reunit in cadrul unei retele nationale sub denumirea SenioriNET, in scopul de a creste accesul varstnicilor la serviciile de ingrijire la domiciliu, prin dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in formularea politicilor publice. Fundatia Crucea Alb-Galbena este singurul ONG buzoian care face parte din aceasta retea, numarandu-se printre initiatorii asocierii si contribuind impreuna cu celelalte organizatii membre la realizarea scopului propus in cadrul proiectului. Reteaua reuneste in prezent 39 de ONG-uri din tara, care furnizeaza servicii de ingrijiri la domiciliu. Pe baza datelor din teritoriu furnizate de acestea s-a realizat, recent, un barometru de opinie privind colaborarea dintre aceste organizatii, fiind intocmita si o statistica ale carei rezultate sunt destul de ingrijoratoare.

 

Crucea Alb-galbena - Ingrijiri la domiciliu

Crucea Alb-galbena – Ingrijiri la domiciliu

Astfel, conform barometrului de opinie al SenioriNET, 20 la suta din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de ingrijiri la domiciliu, insa doar 0,23 la suta dintre varstnici beneficiaza de aceste servicii. In ultimii doi ani s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de solicitari de ingrijiri la domiciliu din partea persoanelor varstnice sau a apartinatorilor acestora. 81 la suta dintre ONG-uri si 47 la suta dintre autoritati se confrunta in aceasta perioada cu o crestere acerba a numarului de solicitari, referindu-se atat la sfera medicala cat si la cea sociala.

In ciuda acestui fapt, reprezentantii SenioriNET precizeaza ca implicarea statului in sustinerea serviciilor pentru varstnici este in continuare foarte redusa, peste 80 la suta dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu declarand ca in ultimii doi ani, autoritatile nu au dezvoltat servicii noi pentru persoanele varstnice. Conform aceluiasi barometru de opinie, 85 la suta dintre ONG-urile respondente nu au beneficiat de surse publice de finantare anul trecut.

 

CAG ingrijiri 3Aceste date au fost confirmate si cu ocazia unui atelier de planificare strategica organizat la Miercurea Ciuc, atelier la care au participat toate cele 39 de ONG-uri care fac parte din reteaua SenioriNET. Concluziile dezbaterilor purtate aici au fost ca in Romania exista un numar limitat de servicii oferite la domiciliu persoanei varstnice si doar un numar mic de comunitati au acces la acestea, iar accesul la fonduri publice sau private este limitat si din aceasta cauza nu se pot dezvolta servicii noi. Totodata, nu exista o metodologie pentru serviciile sociale de ingrijire, legislatia in domeniu si standardele de calitate nu sunt cunoscute la nivelul autoritatilor, iar sumele foarte mici alocate din bugetele locale sau centrale nu permit plata serviciilor la timp.

Cu aceeasi ocazie, au fost identificate si o serie de solutii pe care reteaua SenioriNET le va aduce in atentia autoritatilor, in vederea asigurarii cadrului necesar dezvoltarii acestor servicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*