Speranta de viata a romanilor, mai mica decat media UE de acum 10 ani

21 februarie 2014 | 0 comentarii |

Media de varsta a barbatilor romani este de 69,2 ani, iar a femeilor de 77,5 ani, mult mai putin decat speranta de viata in UE, la nivelul anului 2004.

 

batrani marghiloman - sanatatea buzoiana

Ultimele date statistice facute publice de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca romanii au una din cele mai scazute sperante de viata dintre toti locuitorii tarilor UE, une chiar si in urma cu 10 ani, media era mai mare  decat a romanilor de astazi. La fel de putin traiesc si vecinii de la sud de Dunare, bulgarii, dar si ungurii, tari in care, speranta de viata este, de asemenea sub media inregistrata la nivelul UE in anul 2004.

Conform studiului OMS, speranta de viata a romanilor la acest moment este de 69,2 ani, iar a romancelor de 77,5 ani, in cazul barbatilor varsta maxima fiind cu 8,1 ani mai mica decat media UE in 2004, iar in cazul femeilor, cu 6 ani.

Statisticile OMS se refera si la rata mortalitatii la nastere, care in Romania este de 21,1 de cazuri la suta de mii de nasteri, in timp ce la nivelul UE era in 2004 de doar 5,6 cazuri. O situatie similara poate fi observata si in cazul mortalitatii in randul copiilor, indicatorul pentru mortalitatea in randul nou-nascutilor, pentru 1.000 de nasteri vii raportate, aratand in Romania o medie de 10,1 in comparatie cu 3,7 in UE.

 

batrani la computer

In aceasta situatie, nu este de mirare ca in ultimii 10 ani, populatia Romaniei a scazut constant, mai mult decat in celelalte tari din UE, ajungand de la 22,5 milioane de locuitori in 1999, la 21,4 milioane in 2010.

Specialistii din cadrul OMS apreciaza ca „aceste statistici sunt alarmante si sunt multi factori la baza acestui fenomen, cum ar fi stilul de viata, lipsa informatiilor si a atentiei atribuite preventiei si nu in ultimul rand sistemul de sanatate subfinantat din Romania. O solutie foarte buna pentru cetateni ar putea fi o asigurare privata de sanatate care ofera dreptul la cele mai bune servicii disponibile in lume, inclusiv preventie si consultatii de specialitate, dar si ingrijire pentru femeile insarcinate si copiii nou-nascuti”.

Ceea ce au „uitat” sau pur si simplu au „ignorat” acesti specialisti este costul acestor tipuri de asigurari, la care romanii nu au acces din cauza  posibilitatilor financiare reduse ale populatiei, marea majoritate neputandu-si permite un astfel de „lux”.

 

heart-exam

Unul dintre factorii principali care „ a contribuit” la statisticile de mai sus il constituie afectiunile cardiovasculare, carora li se datoreaza cele mai multe decese inregistrate in randul romanilor. S-a stabilit ca 62 la suta dintre decesele inregistrate in Romania sunt cauzate de o boala cardiovasculara. La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct miocardic acut, iar doi din trei romani mor de afectiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent intalnita este hipertensiunea arteriala.

Principalii factori de risc sunt obezitatea, fumatul, hipertensiunea si diabetul, raportul de evaluare a riscului cardiovascular indicand ca 2.017 subiecti, toti barbati, au avut risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiovasculare datorate acestor factori.

Studiile mai releva ca, in cazul femeilor, obezitatea si lipsa exercitiilor fizice au fost principalele cauze ale decesului din cauza bolilor de inima.

 

Dr. Mircea Constantinescu

In Buzau, la fiecare doua ore si jumatate, o persoana isi pierde viata din cauze cerebrovasculare. Potrivit datelor furnizate de DSP, aproape 100.000 dintre cei peste 170.000 de pacienti cu boli cronice aflati in evidenta medicilor in 2013 au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala (12,73%) si cardiopatie ischemica (6,90%), iar aproape 8.000 cazuri de boli cerebrovasculare erau in evidenta medicilor, in primele 11 luni ale anului trecut inregistrandu-se nu mai putin de 3.508 (61,04%) decese cauzate de bolile aparatului circulator.

Aceste statistici negative pot fi schimbate, sustin medicii, dar pentru asta este nevoie de o atitudine responsabila a pacientului si a celor din jurul sau. „Vorbim despre un stil de viata sanatos, cu rol in prevenirea si controlul riscurilor cardiovasculare, dar si de monitorizarea constanta si de respectarea stricta a tratamentului medicamentos. Astfel, o viata activa, o alimentatie potrivita (cat mai naturala si cat mai bogata in alimente cu rol cardioprotector), mentinerea greutatatii optime, un bun control al hipertensiunii arteriale sau a diabetului, alcoolul consumat cu moderatie si renuntarea la fumat reprezinta cei mai importanti pasi in preventia bolilor cardiovasculare”, precizeaza medicul cardiolog  Mircea Constantinescu.


Adaugati un comentariu


 

*