România prezintă prioritățile UE pe Sănătate, în cadrul forului de conducere al OMS

25 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Zilele acestea are loc cea de 144-a sesiune a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, la care România participă în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

 

România și-a intrat pe deplin în rolul de președinte la Consiliului Uniunii Europene, iar în această calitate reprezintă zilele acestea uniunea în cadrul lucrărilor celei de 144-a sesiuni a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Totodată, în cadrul acestui comitet executiv, România este reprezentată de medicul epidemiolog Alexandru Rafila, care a anunțat prin intermediul unui comunicat că prioritățile principale pe ordinea de zi a reuniunii care are loc în perioada 24 ianuarie – 1 februarie sunt  siguranţa pacientului şi rezistenţa la antimicrobiene, igiena în unităţile medicale, accesul la medicamente şi vaccinuri şi eliminarea cancerului de col uterin.

În același document se precizează că, în calitate de președinte al Consiliului Uniuni Europene, România susține pozițiile comune ale UE, referitoare la temele aflate pe agenda sesiunii forului de conducere al OMS.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila mai precizează că, în cadrul sesiunii sunt pregătite principalele rezoluţii care urmează să fie adoptate de către Adunarea Mondială a Sănătăţii. „Priorităţile strategice ale OMS se referă la eradicarea poliomielitei, pregătirea pentru o eventuală pandemie de gripă şi pregătirea generală pentru urgenţele de sănătate publică, accesul universal la servicii de sănătate, cu dezvoltarea prioritară a serviciilor de medicină primară şi comunitară. Reforma OMS este de asemenea dezbătută şi inclusă pe agenda sesiunii”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

În același timp, reprezentantul României a prezentat poziţiile comune ale UE faţă de agenda reuniunii, raportul directorului general, reformarea OMS şi asupra programului de buget 2020-2021, care trebuie să reflecte priorităţile declarate ale organizaţiei, implicată în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite până în anul 2030.

 


Adaugati un comentariu


 

*