Poleiul de pe străzile Buzăului a declanșat „asaltul” la Ortopedie
Un prim val de pacienți a ajuns la spital în cursul zilei de ieri, iar medici se așteaptă și în zilele următoare la multe cazuri, având în vedere starea drumurilor și trotuarelor, precum și previziunile meteorologilor.
În ciuda vremii nefavorabile și a faptului că ziua de ieri a fost zi liberă, mulți buzoieni au ținut neapărat să iasă din casă, chiar dacă nu aveau nevoi stringente care să nu suporte amânare. Poleiul așternut pe trotuare încă de la primele ore ale dimineții s-a dovedit pentru mulți o piedică greu de trecut, și astfel căzăturile pe gheață au fost la ordinea zilei. La aceasta a contribuit și faptul că prin municipiul Buzău, angajații Primăriei au împrăștiat nisip sau alt material antiderapant doar prin anumite zone, dar și acolo treaba a fost făcută de mântuială, porțiunile de trotuar cu nisip alternând cu cele în care gheața era „ca oglinda” chiar și pe străzile principale, fapt ce i-a dus în eroare pe mulți pietoni care au pășit pe aceste suprafețe cu siguranța că nu vor aluneca, după ce se deplasaseră pe porțiunile cu nisip. Ce-i drept, legea prevede ca trotuarele din fața firmelor, instituțiilor, caselor și blocurilor să fie curățate de aceștia și nu mulți s-au achitat de această sarcină. Dar la fel sunt și trotuarele de pe spațiul public…
Faptul că patinoarul care fusese amenajat pe platoul din Piața Daciei s-a „extins” peste noapte în întreg orașul s-a resimțit imediat și la Unitatea de Primiri Urgențe și la secția Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență (SJU), care a început să fie „vizitată” de tot mai mulți pacienți.
Pe parcursul zilei de ieri, camerele de gardă ale spitalelor din județ au fost asaltate de victimele gheții care au fost de zece ori mai multe decât într-o zi obișnuită. 75 de persoane au ajuns numai la Spitalul Județean de Urgență cu diverse traumatisme, entorse și fracturi, adică de zece ori mai multe decât într-o zi obișnuită, în urma căzăturilor pe gheață. Din fericire, majoritatea au fost cazuri ce nu au necesitat internare. Cu aceeași situație s-au confruntat și medicii de la celelalte spitale din județ, unde numărul pacienților cu entorse și fracturi a fost la fel de mare, iar ziua de astăzi a debutat cu aceleași probleme.
Purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, a precizat că a fost vorba de pacienți din toate categoriile de vârstă, mulți dintre aceștia prezentând fracturi de gleznă sau entorse. Deși numărul lor a fost mult mai mare decât într-o zi obișnuită, personalul secției de Ortopedie a făcut față cu brio acestui val de prezentări, majoritatea celor care au ajuns la spital în urma căzăturilor pe gheață primind îngrijiri în Ambulatoriu.
Doar în cazul a cinci dintre pacienți s-a impus internarea, aceștia suferind fracturi deschise care necesită intervenții chirurgicale. Seful secției de Ortopedie a SJU Buzău, dr. George Vulpe, a declarat că se așteaptă ca și azi, dar și în week-end, numărul prezentărilor să se mențină la un nivel ridicat, ținând cont de previziunile meteorologilor, precizând că medicii și personalul medical auxiliar sunt pregătiți pentru a face față acestei situații, atât pe secție cât și în ambulatoriu.
Sute de buzoieni s-au prezentat la spitale și din cauza gripei și a afecțiunilor respiratorii. Faptul că ieri a fost zi liberă, iar medicii de familie nu au lucrat, o avalanșă de prezentări a avut loc la camerele de gardă ale spitalelor, atât la pediatrie cât și la adulți. Între timp, numărul victimelor gripei a crescut. Ultimul deces a fost confirmat astăzi, de INSP. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 40 de ani, din județul Argeș, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, care deși avea condiții medicale preexistente, nu era vaccinat antigripal.
Și personalul de la Serviciul de Ambulanță Județean a primit în cursul zilei de ieri numeroase solicitări din partea buzoienilor care au căzut pe gheață și care se răniseră prea grav pentru a se putea deplasa pe propriile picioare până la Ortopedie. Rodica Corneci, asistenta șefă din cadrul SAJ Buzău, a precizat că ieri au fost primite 28 de astfel de solicitări de la pacienți care au căzut pe gheață, mulți dintre aceștia cu fracturi, iar azi, până la momentul publicării acestui material, au mai fost primite alte 4 solicitări.
Tot din cauza poleiului, două drumuri naționale din județ au fost închise azi-noapte, după ce s-a constatat că materialele antiderapante împrăștiate nu își mai făceau efectul din cauza ploii si a temperaturilor scăzute, însă situația s-a remediat parțial în această dimineață. Astfel, DN 2C Costești – limită cu județul Ialomița s-a redeschis la ora 9.15 cu restricție de circulație pentru autovehiculele mai grele de 7,5 tone, în timp ce DN 2B Buzău – Brăila s-a redeschis la ora 9.45, tot cu restricții de circulație pentru autovehiculele peste 7,5 tone.
Un nou cod galben de vreme rea a fost emis astăzi de meteorologi, așa că vor fi în continuare ploi, vânt și depuneri de polei. Începând de la ora 14.00, până mâine la ora 14.00, pe arii extinse în Muntenia, local în Oltenia și în jumătatea de sud a Moldovei vor fi ploi însemnate cantitativ, ninsori și polei, iar vântul se va intensifica, prezentând rafale de 55…60 km/h și izolat va sufla chiar cu 70 km/h. Buzăul va fi în continuare afectat de fenomenul „freezing rain” (ploaie îngjețată), ceea ce înseamnă că poleiul va continua să dea bătăi de cap populației și medicilor care se așteaptă la un nou val de „victime”.
Poliţiştii rutieri acţionează cu precădere în zonele în care se circulă cu dificultate din cauza condițiilor meteorologice, pentru combaterea abaterilor generatoare de accidente de circulaţie și recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor, adaptându-se la condițiile meteo și de trafic.
Vântul, ploaia și gheața care s-a depus pe tot ce-a întâlnit în cale au afectat parțial și liniile electrice din județ, afectând 11 linii electrice aeriene parțial și una total, din 20 de comune.
Începând cu ora 8.00 se acționează cu 16 echipe ale Electrica pentru a remedia problemele și a se relua alimentarea cu energie electrică a celor aproximativ 7.000 de familii afectate.