Buzoienii „au prins gustul” sărbătorilor cumpătate

27 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Crăciunul din acest an a fost cel mai liniștit din ultimii ani, din punctul de vedere al urgențelor medicale, iar simptomatologia pacienților nu a mai ținut în mod deosebit de excesele alimentare și bahice.

 

Buzoienii au trecut cu bine de Crăciun, prima mare sărbătoare a sfârșitului de an, di punct de vedere medical. Numărul celor care au ajuns zilele acestea la spital sau au solicitat ajutor de la Ambulanță și SMURD a fost mai redus decât în anii precedenți și s-a încadrat în limitele normalului de peste an. De altfel, de câțiva ani buni a dispărut „tradiția” supraaglomerării secției de Urgențe a Spitalului Județean de Sărbători. Numărul pacienților care cad victime exceselor alimentare și bahice în perioada sărbătorilor importante este în continuă scădere. Trendul descendent s-a păstrat și în acest an, din acest punct de vedere putându-se spune că echipele medicale de gardă au avut parte de un Crăciun liniștit.

Astfel, pentru echipajele de la Serviciul de Ambulanță Județean prima și a doua zi de Crăciun nu au diferit foarte mult de zilele obișnuite de lucru, când media intervențiilor este de aproximativ 150 de solicitări pe zi. În ziua de Crăciun, pe adresa SAJ Buzău au fost primite 152 de solicitări, pentru ca numărul acestora să crească ușor în ziua următoare, când au echipajele s-au deplasat la 192 de intervenții. După cum a precizat asistenta șefă din cadrul SAJ Buzău, Rodica Corneci, simptomatologia a fost mai degrabă una specifică sezonului rece și mai puțin perioadei Crăciunului, când abundau problemele specifice exceselor culinare, după o perioadă îndelungată de post.

 

Rodica Corneci

Cei mai mulți pacienți care au apelat la Ambulanță prezentau stări febrile și alte simptome specifice virozelor – afecțiuni specifice acestei perioade. „Anul acesta, în prima și a doua zi de Crăciun am avut foarte puține cazuri de colici biliare, colici abdominale, agresiuni pe fondul consumului de alcool și alte probleme cu care eram obișnuiți în această perioadă din an. Au predominat virozele respiratorii, stările febrile, iar numărul intervențiilor s-a încadrat în limitele normale. Din păcate, am consemnat și șapte decese, unul survenit în urma unui accidente rutier, iar în celelalte șase cazuri fiind vorba de persoane vârstnice, decedate din cauze naturale”, a precizat Rodica Corneci.

Și la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău, numărul prezentărilor s-a încadrat în limitele normale pentru această perioadă, fiind vorba de 159 de pacienți, față de 295, câți s-au prezentat la spital în perioada similară a anului trecut.

 

Adriana Bunila

Purtătorul de cuvânt al unității medicale, Adriana Bunilă, a declarat că cele mai multe prezentări la Urgențe s-au consemnat în ziua de Crăciun, când la spital au ajuns 103 pacienți, pentru ca numărul acestora să scadă la 56, în ziua următoare. Se pare că buzoienii care au avut probleme datorate exceselor alimentare au preferat să se prezinte direct la spital, decât să cheme Ambulanța, numărul colicilor biliare și abdominale înregistrat de medicii de la UPU fiind mai mare decât cel consemnat de SAJ Buzău. „Au predominat colicile biliare și abdominale, probleme specifice perioadei, însă am avut și cazuri de insuficiență respiratorie și accident vascular cerebral. De remarcat că anul acesta, de Crăciun, nu s-au mai consemnat cazuri de agresiuni pe fondul consumului de alcool, așa cum eram obișnuiți în anii precedenți. De altfel, și numărul prezentărilor la UPU a fost semnificativ mai mic decât în anii trecuți, pentru această perioadă”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, adăugând că toți pacienții care s-au prezentat la UPU au fost preluați imediat și li s-au acordat îngrijirile medicale de care au avut nevoie, în majoritatea cazurilor nefiind necesară internarea.

La maternitatea buzoiană, în cele două zile de Crăciun au venit pe lume 10 copii, cele mai multe nașteri având loc pe 25 decembrie. Astfel în ziua de Crăciun s-au născut 4 fetițe și 3 băieței, iar în a doua zi de Crăciun au mai venit pe lume o fetiță și doi băieței.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*