Glucagenul revine în farmacii după o pauză de aproape 7 ani

27 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Medicamentul utilizat în tratamentul pacienților cu diabet va fi în curând distribuit în farmaciile din țară prin intermediul companiei Unifarm.

 

Un medicament care a dispărut de o bună bucată de timp de pe rafturile farmaciilor din țară va reveni pe piață în primul trimestru al anului viitor, după ce, începând din această lună, produsul se distribuie deja în spitale. Este vorba de Glucagen, un medicament folosit în tratamentul pacienților cu diabet, similar insulinei. Administrat prin injectare subcutanată, acesta are capacitatea de a determina ficatul să elibereze zahărul stocat, crescând astfel valoarea glicemiei și evitând apariția unor hipoglicemii severe în cazul pacienților insulinodependenți.

Deși vital mai ales în cazurile de comă hipoglicemică, medicamentul a dispărut de pe piața autohtonă de aproape 7 ani, după ce i-a expirat autorizația de punere pe piață, iar documentul nu a mai fost reînnoit. În tot acest timp, pe adresa autorităților au fost primite nenumărate apeluri din partea pacienților și a părinților copiilor cu diabet insulinodependent, care au subliniat de fiecare dată că este vorba de un medicament care poate face diferența dintre viață și moarte, în cazul unei hipoglicemii severe.

 

Dacă până în 2009, medicamentul se putea prescrie gratuit pe rețetele de insulină, începând cu anul 2012, când Glucagenul a dispărut de pe piața farmaceutică românească, mulți pacienți au fost nevoiți să-și procure din străinătate, pe cheltuială proprie, fiolele vitale.

În pragul Sărbătorilor, când și-a prezentat bilanțul celor 11 luni de mandat, ministrul Sorina Pintea a anunțat că în primul trimestru din 2019, Glucagenul se va putea găsi din nou în farmaciile din țară, fiind deja eliberată în acest sens o autorizație pentru nevoi speciale, de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Demersul a venit ca urmare a solicitării transmise de Comisia pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Ministerul Sănătății, iar ministrul a precizat că primele 4.000 de doze au ajuns deja în țară în decursul acestei luni, fiind demarată procedura de distribuire a acestora în cadrul spitalelor.

În total, vor fi achiziționate 20.000 de doze, care asigură necesarul pacienților din România pentru un an întreg, achiziția și distribuția urmând a fi efectuate de compania națională Unifarm.

 

Pe lângă cele 4.000 de doze destinate spitalelor, Sorina Pintea a dat asigurări că până la finele lunii martie a anului viitor vor mai ajunge în țară alte 6.000 de doze de Glucagen, iar până la sfârșitul anului 2019 vor mai fi distribuite în farmacii două tranșe de câte 5.000 de doze.

„După aproape 7 ani s-a readus în țară acest medicament atât de indispensabil persoanelor cu diabet. Lipsa acestui medicament a fost rezolvată prin emiterea unei autorizații de nevoi speciale, în baza careia Unifarm va achiziționa 20.000 de doze de Glucagen, dintre care 4.000 au ajuns în țară și vor fi distribuite în spitale. Cantitatea de 20.000 de doze este necesară pentru un an, iar modalitatea de distribuție va fi stabilită în curând. Vom vedea dacă dozele se vor distribui prin farmaciile cu circuit închis sau prin cele din lanțul comercial, care sunt farmacii cu circuit deschis”, a declarat ministrul Sănătății.

Deşi hipoglicemia poate fi tratată de urgenţă prin consumarea unei anumite cantităţi de zahăr, în crizele severe, persoana respectivă nu mai poate înghiţi, fiind nevoie de administrarea unei fiole de GlucaGen Hypokit sau Glucagon, așa cum mai este cunoscut medicamentul. Acesta reface valorile normale ale zahărului din sânge, până la momentul în care poate interveni un echipaj medical care să preia pacientul, să îi administreze glucoză intravenos și să îl transporte la spital, dacă e cazul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*