2.500 de doze noi de imunoglobulină au ajuns în depozitele Unifarm

3 mai 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea spune că, la ora actuală, pacienții au la dispoziție cinci tipuri de imunoglobulină, pentru tratarea tuturor tipurilor de imunodeficiență.

 

Miercuri după-amiază, 5.000 de noi doze de imunoglobulină au intrat în depozitul Companiei Naționale UNIFARM și urmează a fi distribuite către unitățile sanitare, în funcție de solicitările acestora, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat remis presei.

Avem, în acest moment, 5 tipuri de imunoglobulină disponibile pentru tratarea pacienților noștri, pentru toate tipurile de imunodeficiență – primară, secundară, sepsis sever. Spitalele pot comanda produsele necesare de la UNIFARM. Este foarte important că producătorii au început să revină pe piața românească în urma măsurilor luate de  Guvernul României”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, menționând totdată că, în luna mai, încă 12.000 doze de imunoglobulină vor fi aduse în țară, dintre care 9.000 prin Mecanismul de Protecție Civilă.

De la începutul anului și până în prezent au fost aduse în România 14.563 fiole de imunoglobulină, 7.300 dintre acestea prin Mecanismul European de Protecție Civilă, declanșat de către Ministerul Sănătății la începutul lunii martie 2018, precizează MS, în același comunicat.

În urma declanșării acestui mecanism, s-a creat posibilitatea ca state din UE și din NATO să poată oferi României dozele pe care le au disponibile.

 

Sorina Pintea

Guvernul a aprobat alocarea a peste 44 de milioane de lei companiei naționale Unifarm, cu titlu de ajutor de stat, în vederea achiziționării de imunoglobulină, sumă ce poate fi utilizată până la sfârșitul anului. Aceasta ar asigura necesarul de medicamente pe termen scurt și mediu, Ministerului Sănătății revenindu-i în continuare sarcina de a găsi soluții pe termen lung pentru rezolvarea crizei.

În acest context, ministrul Sănătății susține că s-a stabilit un nou mecanism de calcul al preţului pentru imunoglobulină, existând soluții și pentru celelalte medicamente inovative, în cazul cărora există riscul apariției unei crize similare cu cea a imunoglobulinei.

„Cred că ne lipseşte puţină organizare, puţin mai multă implicare asupra problemelor care contează cu adevărat. Cred că am dat vreo 20 şi ceva de ordine de ministru care, pe nesimţite, vor schimba în bine multe lucruri”, spunea ministrul Sorina Pintea, la sfârșitul lunii martie, când promitea că vor fi introduse pe listele de medicamente şi alte molecule noi, pe baza unor analize corecte şi complete făcută împreună cu specialiștii și asociațiile de pacienți.

 

La jumătatea lunii aprilie, însă, păriții copiilor care au nevoie de imunoglobulină reclamau că nu au acces la aceste medicamente, din spitale transmițându-li-se că dozele primite de Unifarm nu au ajuns în spitalele care au nevoie de ele, fiind ținute în depozite.

Ministrul Sorina Pintea a dispus, atunci, un control la Unifarm, pentru a se vedea care este situația și a fi luate măsuri.

Ieri, ministrul spunea că în depozitul Unifarm mai erau aproximativ 850 de doze de imunoglobulină, la care se vor adăuga cele 2.500 de doze sosite în această după-amiază, urmând ca în luna mai să se mai primească 12.000 de doze, dintre care 9.000 prin Mecanismul de Protecție Civilă.

Criza de imunoglobulină există de câțiva ani în România, însă anul trecut s-a acutizat, determinând păriții să iasă în stradă, cerând să li se dea dreptul să-și trateze copii. Florian Bodog, ministrul de atunci al Sănătății, a negat, inițial, că ar exista o astfel de problemă, până când părinții copiilor rămași fără tratament au protestat în fața ministerului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*